Mollers

Rudens receptas: vaikiškas „antigripinas”

Rudens receptas: vaikiškas "antigripinas"

Tradiciniame Kauno jungtinio sveikuolių klubo ir Žolinčių akademijos iniciatyva neseniai surengtame konkurse „Lietuvaitė šeimininkė” patiekalų ir stalo originalumu visas dalyves nurungė kaunietė Aldona Širmulienė.

Lietuvaitės šeimininkės titulą ji pelnė neatsitiktinai, nes jau seniai domisi sveika mityba – aktyviai dalyvauja Žolinčių akademijos veikloje, pratina prie sveikos mitybos savo tris vaikus. Širmulių namuose ant sienos kabo maisto derinimo lentelė. Tad dabar vaikai rečiau klausinėja tėvų, ką su kuo dera valgyti.

A.Širmulienė – labai užimtas žmogus. Porą dienų teko ją gaudyti einančią į kokį renginį, užsiėmimą ar išeinančią iš jų. Daugybę visuomeninių pareigų turinti trijų vaikų mama skiria laiko ir studijoms, tačiau svarbiausia pareiga laiko motinystę.

Tad nenuostabu, kad Širmulių namuose vaikai mokomi groti, šokti, dainuoti ir giedoti, būti savarankiški ir… sveiki. „Kai vaikai valgo šiuos namie gamintus saldainius, aš nesibaiminu, kad jie gali susirgti gripu”, – tvirtina Aldona, kuri siūlo kaunietiems paruošti savo vaikams šį ypatingą saldumyną.

10 žalių svarainių,

200 g džiovintų dilgėlių,

po saują džiovintų aviečių lapų bei mėlynių uogų,

medaus, cukraus.

Išvalius svarainių sėklas, supjaustyti juos nestoromis skiltelėmis. Užpilti cukraus tiek, kad išsiskirtų sultys. Palikti dviem paroms. Po to svarainių sultis nupilti ir naudoti arbatai ar salotoms paskaninti. Svarainių skilteles sudėti į indą, kurį įstatyti į kitą indą su verdančiu vandeniu. Kaitinti kelias minutes pabarsčius cukrumi.

Prieš tai reikėtų paruošti tokį mišinį: sumalti džiovintų aviečių ir dilgėlių lapelius, nubraukus juos nuo šakelių, džiovintas mėlynes. Viską sumaišyti su lengvai pakaitintu (bus lengviau maišyti) medumi, kad masė taptų vientisa. Šia mase aptepti kiekvieną cukruotą svarainio skiltelę arba viską sumaišyti. Šio mišinio nereikėtų duoti per dieną daugiau, nei telpa į vaikišką saują.

TAIP PAT SKAITYKITE