Antioksidantai – tai medžiagos, kurios sumažina arba panaikina laisvųjų radikalų sukeltą ląstelių pažeidimą. Laisvieji radikalai – tai organizme natūraliai vykstančių reakcijų metu susidarančios molekulės, turinčios nesuporuotą elektroną prie deguonies atomo, kurios sukelia įvairius ląstelių pažeidimus. Gerai žinomi antioksidantai apima fermentus ir daugelį kitų medžiagų, pavyzdžiui, tokias kaip vitaminai C, E, beta- karotinas, kurie sąveikaudami su laisvaisiai radikalais, sugeba nuslopinti pastarųjų žalingą poveikį žmogaus organizmo ląstelių struktūroms.
Antioksidantų taip pat dažnai dedama į maisto produktus, siekiant apsaugoti juos nuo oksidacijos ir gedimo, kuris neišvengiamai vyksta, kontaktuojant maisto produktams su aplinkos oru. Maistas, turtingas natūraliais antioksidantais, gali sumažinti vėžio riziką bei slopinti su amžiumi didėjantį organizmo ląstelių senėjimo procesą.
Tai yra išsamus sąrašas maisto produktų, kuriuose yra daug antioksidantų:
Vaisiai, turintys daug antioksidantų
Iš esmės visi vaisiai, daržovės, riešutai, ankštiniai, sėklos, prieskoniniai augalai, daugelio rūšių arbata ir prieskoniai turi tam tikrą kiekį antioksidantų. Vienuose maisto produktuose yra didesnė konkretaus antioksidanto koncentracija nei kituose, o kiti maisto produktai yra turtingesni kitais antioksidantais. Todėl valgydami kuo įvairesnius vaisius, daržoves, riešutus, sėklas, ankštinius ir kitus produktus, aprūpinsite savo kūną dideliu įvairių skirtingų rūšių antioksidantų kiekiu. Atminkite, kad visi antioksidantai daro poveikį organizme vykstantiems biologiniams procesams kartu, tad kuo daugiau ir įvairesnių vaisių, daržovių, sėklų, riešutų jūs valgysite, tuo būsite sveikesni. Pasistenkite kuo daugiau produktų įsigyti ūkininkų turguose, taip išvengsite pesticidais užteršto ir spinduliuote apdoroto maisto, dar geriau – jei turite galimybę, užsiauginkite daržovių patys. Taip būsite tikri, kad valgote tikrai sveikai.
Trumpai apžvelkime, kokie konkretųs maisto produktai turi antioksidantų.
Vaisiai ir uogos
- mėlynės, avietės ir gervuogės: turi antioksidantų, kurie vadinami proantocianidinais.
- Braškės, avietės ir gervuogės turi elaginės rūgšties.
- Arbūzas: didelis antioksidanto likopeno kiekis (jis suteikia arbūzo minkštimui raudoną spalvą ).
- Apelsinai, greipfrutai, citrinos ir žaliosios citrinos: šiuose vaisiuose randama keletas rūšių karotinoidų, flavonoidų, kumarino darinių, limonoių ir terpenų. Atkreipkite dėmesį: stenkitės valgyti visą apelsino vaisių, o ne gerti vietoj to apelsinų sulčių, kadangi dalis antioksidantų bei kitų sveikatai naudingų medžiagų prarandama spaudimo metu. Tas pats pasakytina ir dėl visų kitų vaisių ir vaisių sulčių.
- Raudonosios vynuogės.
- Kiviai.
Daržovės
- Avokaduose yra nemažai antioksidanto gliutationo.
- Morkos: beta karotinas (suteikia morkoms oranžinę spalvą).
- Špinatai: juose esantis antioksidantas yra beta karotinas (žalias chlorofilas maskuoja oranžinės spalvos pigmentą).
- Pomidorai taip pat turi daug likopeno (taip pat raudonas) ir glutationo. Pomidorų antioksidantai yra tirpūs riebaluose, todėl jie geriau įsisavinami valgant pomidorus su aliejumi, kaip, pavyzdžiui, salotas su alyvuogių aliejaus užpilu.
- Žalieji pipirai turi beta karotino.
- Brokoliuose yra antioksidantų indol-3-karbinolio, beta-karotino ir glutationo.
- Špinatai turtingi liuteinu ir glutationu.
- Česnakai: turi labai daug antioksidantų, įskaitant glutationą, taip pat anti-grybelinių ir anti-virusinių medžiagų.
Riešutai
- Migdolai
- Pekano riešutai
- Graikiniai riešutai
- Lazdyno riešutai
- Makadamijos riešutai
Ankštiniai
- Pinto pupelės
Sėklos
- Saulėgrąžų sėklos
- Moliūgų sėklos
Arbata
Žalia, juoda ir oolong arbata yra kilę iš augalo Camellia sinenis.
Žalioji arbata ir jazminų arbata turi antioksidantų katechinų. Oolong arbata turi 60% mažiau katechinų nei žalioji, nes ją perdirbant – kaitinant ir fermentuojant, dalis antioksidantų prarandami. Juodoji arbata katechinų turi 90% mažiau, nei žalioji.
Prieskoniai
- Gvazdikėliai
- Raudonėlis
- Cinamonas