Biorythm

Išsaugotai jaunystei – augalinis silicis

Vaikystėje labai bijodavau pasakos apie Piktąją Raganą, kuri nuo visų slėpėsi savo tamsioje trobelėje kažkur gūdaus miško vidury. Su dideliu smalsumu vis iš naujo skaitydavau šią pasaką susigūžusi lovos galvūglyje ir įsivaizduodavau, kaip kuprota Ragana, išėjusi į miestelio gatves, gasdindavo visus savo kreiva nosimi ir pilka šiurkščia oda, kuri lupdavosi tiesiog prie akių. Dar daugiau, kas kartą miestelio gyventojams pastebėjus Raganą, jie užsidarydavo langines ir tykiai laukdavo, kol Nelaboji prasėlins pro šalį. Atrodė, kad jos kupra vis didesnė ją kaskart pamačius, o iš burnos kyšančios dantų liekanos apstulbindavo net ir visko mačiusius.

Skaitydama pasakas apie raganas tuomet aš dar nežinojau, kad tvirčiausias dalykas šiuose sutvėrimuose būdavo jų ąžuolinė šluota, su kuria nei viena ragana nesiskirdavo nei minutei. Akivaizdu, kad vien burtai ir užkalbėjimai nepadėdavo siaubo pasakų herojėms apsisaugoti nuo ankstyvo senėjimo ir visą kūną bjaurojančių ligų. Esame laiminga karta, kuri gali džiaugtis naujomis technologijomis ir iš gyvenimo imti tai, kas geriausia. Nelaimingos raganos likimo mums gali padėti išvengti keletas maisto papildų, kurie praturtina mūsų organizmą naudingomis medžiagomis ir tvirtina kūną bei sielą. Papildomai vartodami silicį – vieną iš svarbiausių cheminių elementų žmogaus kūnui – galime išlikti sveiki ir stiprūs bei atsparūs gyvenimo negandoms.

Žmogaus kūne vidutiniškai yra apie 7 gramai silicio. Jo mes galime rasti įvairiuose vidaus ir išorės organuose, tokiuose kaip plaučiai, kepenys, širdis, smegenys, nagai, plaukai, oda ir kt. Jo taip pat yra mūsų kauluose, dantų emalyje bei įvairiose ląstelėse visame organizme. Silicis yra vienas iš elementų, palaikančių jungiamąjį audinį, kaip ir daugelį kitų audinių, kuriems reikalingas lankstumas bei tvirtumas. Jungiamajame audinyje silicis skatina bei reguliuoja fibrolastų sintezę, o fibrolastai galima kolageną ir elastines skaidulas – tai, kas palaiko kūno lankstumą ir tvirtumą.

Galime įsivaizduoti, jog kiekvieno mūsų organizme tūno tam tikras kiekis silicio, kuris yra atsakingas už pačias įvairiausias fiziologines funkcijas. Kaulams ir kremzlėms silicis suteikia standumo bei skatina jų regeneraciją, padėdamas įsisavinti kalcį. Kaulams ir sausgyslėms šis cheminis elementas suteikia lankstumo ir gerina judėjimą. Silicis taip pat skatina kolageno ir elastino sintezę, kuri skatina odos atsinaujinimą. Būtent dėl ląstelėse esančio silicio odos, plaukų ir nagų molekulės įgauna tvirtumo, o kolageno ir elastino skaidulos tampa apsaugotos nuo skilimo. Silicis stiprina ir imuninę sistemą – jis siunčia organizmui signalus, kada reikėtų gaminti antikūnius-antigenus.

Silicis atlieka svarbų vaidmenį ir mūsų organizmo hormonų ir limfos apykaitoje. Be to, veikdamas sinergiškai kartu su variu ir cinku, silicis didina šių mikroelementų veiksmingumą.

Koks naudingas silicis bebūtų jauname amžiuje, su kiekvienais metais mes netenkame dalies savo silicio atsargų, kadangi slopsta organizmo pajėgumas įsisavinti silicį. Silicis mūsų kūne niekur nėra konkrečiai saugomas, todėl jo atsargas turime kasdien papildyti su savo kasdieniu maisto racionu.

Organinis silicis yra ypač lengvai pasisavinamas, dėl ko jis svarbus daugeliui patologijų. Visų pirma, silicis labai svarbus visų rūšių uždegimams malšinti. Silicį labai vertina sergantys reumatu, liga, kuria sergant silicis gali priblokšti savo greitu efektyvumu. Silicis vertingas ir odos problemoms spręsti, vaikų augimui, sveikiems dantims ir dantenoms – čia silicis vartojamas ir gydant dantenų uždegimą gingivitą. Be to, silicis gali padėti greičiau atsistatyti audiniams po hematomų, nudegimų, nudegimų saulėje, peršalimo ir sinusito, astmos ir įvairių alergijų, esant žaizdoms, raukšlėms ir sumažėjusiam odos elastingumui, turint venų varikozę. Silicis saugo nuo rentgeno spindulių ir jų šalutinio poveikio bei spartina ląstelių regeneraciją.

Paradoksas – nors silicio dažnai galime rasti skaidulų gausiuose maisto produktuose (pvz. Fitne silicio milteliai yra pagaminti iš ryžių luobelių), tačiau skaidula pati savaime yra tas dalykas, kuris trukdo efektyviai pasisavinti silicį. Geriausiai silicis pasisavinamas tuomet, kai vartojame jį vandenyje tirpiu pavidalu – būtent vandenyje tirpių miltelių pavidalu yra gaminamas Fitne silicis.

Fitne geriamieji silicio milteliai praturtina mūsų organizmą svarbiu cheminiu elementu siliciu, kuris pirmą kartą pristatomas kaip augalinės kilmės produktas. Būtent dėl savo natūralios kilmės Fitne silicis yra gerai toleruojamas organizmo ir lengvai įsisavinamas. Šie silicio milteliai yra išgauti iš silicio gausių ryžių luobelių.

Dienos normą sudaro 450 mg Fitne silicio miltelių iš ryžių, kuriuose yra 199,6 mg gryno silicio.

Fitne silicio milteliai:

– yra be cukraus;

– 100% augalinės kilmės;

– malonaus skonio;

– be gliuteno, be laktozės;

– tinka veganams;

– per dieną užtenka tik suvartoti tik 1 arbatinį šaukštelį!

Sudėtis: maltodekstrinas*, augalinės kilmės silicis (silicio rūgštis), citrinų koncentratas*.

* – iš ekologinių ūkių.

Vartojimas: 1 nubrauktas arbatinis šaukštelis per dieną. Efektyviausia silicį vartoti ryte esant tuščiam skrandžiui, tuomet jis bus geriausiai pasisavintas. Organinis silicis yra labai jautraus pH, todėl jautriai reaguoja į karštį bei šaltį. Taip pat silicis reaguoja į stiklą bei metalą, todėl stiklinėje bei metalinėje taroje silicis turėtų užsibūti itin trumpai.

Būkite tvirti ir stiprūs! Fitne augalinio silicio galite įsigyti visose „Bioteka” parduotuvėse. 120 g pakuotė kainuoja 86 Lt.

Bioteka

TAIP PAT SKAITYKITE