Sparčiai augant tvariai užaugintų bei atsakingai pagamintų maisto produktų paklausai, neatsilieka ir pasiūla – įsigyti ekologiškų produktų darosi vis paprasčiau. Siekiant, kad pirkėjai asortimente rastų vis daugiau aplinkai ir žmonėms draugiškesnių produktų, „Lidl“ parduotuvių lentynas šią savaitę papildys naujos „Bio-Organic“ ženklu pažymėtos maisto prekės.
„Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau domisi planuojamų įsigyti produktų kilme, auginimo ir gamybos sąlygomis, įvairiais tvarumo aspektais. Didėjantį žmonių sąmoningumą įrodo ir auganti aplinką tausojančių ir sveikesnių produktų paklausa. Atsižvelgdami į klientų poreikius, mes siekiame pasiūlyti vis daugiau įvairių sertifikuotų ekologiškų produktų“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.
Ekologiškumo nauda – gamtai ir žmogui
Siekiant informuoti vartotojus apie produktų ekologiškumą, jie yra ženklinami Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu – baltu lapu žaliame fone. Nors pirkėjai šį ženklą atpažįsta ganėtinai nesunkiai, retas žino, kokia nauda slypi ekologiškuose maisto produktuose.
Pirmiausia, ūkininkams ir gamintojams atsisakant žemės ūkyje naudoti sintetinius pesticidus, mineralines trąšas, yra tausojama biologinė įvairovė, mažinama tarša, stiprinamas dirvožemis ir jo derlingumas. Ekologiškuose ūkiuose gyvuliai taip pat šeriami natūraliais, ekologiškais pašarais, palaikomas aukštas gyvūnų gerovės lygis, atsižvelgiant į kiekvienai rūšiai būdingus poreikius, pažymi R. Didjurgytė.
Savo veikloje taikydami atsakingas augalininkystės ir gyvulininkystės praktikas, ekologiniai ūkiai papildomai rūpinasi natūraliomis augalų ir gyvūnų sveikatos stiprinimo priemonėmis, skatinamas natūralus imuninės sistemos pasipriešinimas. Be to, tokiuose ūkiuose mažinami ir neatsinaujinančių išteklių bei išorės medžiagų naudojimo mastai.
Produktams – griežtesni nei ES kokybės reikalavimai
Kaip pažymi prekybos tinklo atstovė, „Bio-Organic“ gaminiams, kaip ir kitiems ekologiškiems produktams, taikomi ES ekologiškų produktų reglamento reikalavimai, padedantys tausoti aplinką ir biologinę įvairovę.
Tiesa, ji akcentuoja, kad prekybos tinklas rodo iniciatyvą bei kelia papildomus griežtus reikalavimus dėl pesticidų ir kitų veikliųjų medžiagų likučių įprastuose „Lidl“ parduotuvėse siūlomuose vaisiuose bei daržovėse.
„Mes visų savo tiekėjų reikalaujame, kad šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių rūšių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Ekologiškiems produktams jų naudojimas yra apskritai uždraustas“, – sako R. Didjurgytė.
„Lidl“ parduotuvių nuolatiniame asortimente galima rasti ekologiškų kiaušinių, pieno, jogurtų, įvairių augalinių gėrimų, aliejų, šviežių vaisių bei daržovių, šokolado, kavos, dribsnių ir t.t. Be to, visas prekybos tinkle parduodamas „Lupilu“ privataus prekės ženklo kūdikių maistas taip pat yra ekologiškas.
Siekiant, kad pirkėjai asortimente rastų vis daugiau aplinkai ir žmonėms draugiškesnių ekologiškų produktų, „Lidl“ parduotuvių lentynas šią savaitę papildys naujos „Bio-Organic“ ženklu pažymėtos maisto prekės. Pirkėjų lauks ekologiški makaronai, blyneliai, vafliai, įvairios kruopos, rizotas, ekologiški ledai, jogurtai, tepamas sūris, įvairūs traškučiai, sausainiai, sirupai ir kt.
Išbandykite naująjį ekologiškų „Bio-Organic“ maisto produktų asortimentą ir patys. Jau šiandien užsukite į artimiausią „Lidl“ parduotuvę ir įsigykite ekologiškų produktų, kurių prireiks gardiems makaronams su Bolonijos padažu paruošti.
Ekologiški makaronai su Bolonijos padažu
Jums reikės: 400 g ekologiškų „Combino“ makaronų, 500 g jautienos faršo, 100 g tarkuoto parmezano sūrio, 1 valgomojo šaukšto ekologiško alyvuogių aliejaus, 2 vidutinio dydžio svogūnų, 2 smulkiai supjaustytų, nuskustų ir smulkiai supjaustytų morkų, 2 smulkiai supjaustytų salierų lazdelių, 2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių, 2–3 šakelių rozmarino lapų, nuskintų ir smulkiai supjaustytų, 2 x 400 g skardinių ekologiškų smulkintų „Baresa“ pomidorų, šviežių baziliko lapelių, 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio, 2 šviežių lauro lapų, 2 šaukštų pomidorų tyrės, 1 jautienos sultinio kubelio, 125 ml raudonojo vyno, 6 vyšninių pomidorų.
Gaminimo eiga: į didelį puodą įpilkite truputėlį alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus, morkas, salierus ir česnakus. Pakepkite 10 min., maišykite, kol daržovės suminkštės. Tuomet sudėkite jautienos faršą ir maišydami kepkite dar maždaug 5 min., kol mėsa paruduos.
Sudėkite 2 skardines smulkintų ekologiškų pomidorų, smulkiai supjaustytus baziliko lapelius, šaukštelį džiovinto raudonėlio, lauro lapelius, pomidorų tyrę, jautienos sultinio kubelį, supilkite raudonąjį vyną ir vyšninius pomidorus. Išmaišykite mediniu šaukštu.
Užvirinkite masę, tuomet sumažinkite iki švelnios virimo temperatūros ir uždenkite dangčiu. Virkite 1–2 val. retkarčiais pamaišydami, kol pasidarys tirštas padažas. Praėjus laikui, sudėkite 75 g tarkuoto parmezano, patikrinkite prieskonius ir išmaišykite.
Kai padažas bus beveik paruoštas, išvirkite 400 g makaronų, vadovaudamiesi pakuotės instrukcijomis. Nusausinkite makaronus ir įmaišykite juos į padažą arba patiekite su padažu ant viršaus. Patiekite su tarkuotu parmezano sūriu. Skanaus!