Virtuvė – tai namų ūkio centras, kuriame ruošiamas maistas, valgoma ar tiesiog bendraujama. Todėl jos higienai ir sanitarijai būtina skirti ypač daug dėmesio. Taip išvengsite nemalonių bakterijų – tai labai svarbu, kad visi namiškiai būtų sveiki. Tad ką daryti, norint palaikyti idealią higieną ir sanitariją virtuvėje?
2 elektrinio virdulio valymo būdai
Norėdami atsikratyti nemalonių apnašų iš virdulio vidaus, turėsite naudoti rūgštinį junginį. Tik nepamirškite, kad elektrinius komponentus turite laikyti saugiai ir sausai. Todėl šias valymo priemones naudokite tik virdulio viduje. Taip pat turėkite omenyje, kad kuo kokybiškesnę įrangą turėsite, tuo lengviau bus ją prižiūrėti – šis prekės ženklas teikia puikius virdulius, skrudintuvus, sulčiaspaudes ir kt.
Valymas su actu:
- Jei po ranka turite distiliuoto baltojo acto, į virdulį įpilkite lygiomis dalimis vandens ir acto, kol jis bus maždaug iki pusės pilnas.
- Užvirinkite. Leiskite užvirusiam acto ir vandens mišiniui 15 ar 20 minučių pastovėti virdulyje.
- Išpilkite mišinį ir išplaukite virdulį. Jei virdulyje vis dar yra apnašų ar nešvarumų, šiurkščia kempinės puse pašalinkite viską, kas prilipo.
Valymas su citrinos rūgštimi:
- Citrinos rūgštis, natūraliai esanti citrusiniuose vaisiuose, gerai skaido nuosėdas ir nešvarumus, taip pat padeda atsikratyti pelėsio, grybelio ir bakterijų. Norėdami ją naudoti virduliui valyti, pradėkite pripildydami talpyklą vandens iki pusės ir užvirinkite.
- Kai vanduo užvirs, įpilkite 1-2 valgomuosius šaukštus citrinos rūgšties ir palikite mišinį 15-20 minučių.
- Išpilkite vandenį ir prireikus nušveiskite kempine.
- Nuplaukite.
Kenkėjų antplūdžio prevencija
Kenkėjai, pavyzdžiui, tarakonai ir pelės, yra mikrobų nešiotojai ir platina ligas. Toliau pateikti patarimai padės apsaugoti jūsų virtuvę nuo kenkėjų.
- Tarakonų kiaušinėliams išsiristi reikalinga drėgmė. Užkirskite tam kelią palaikydami virtuvės patalpas sausas ir švarias. Nuvalykite drėgnus paviršius ir padidinkite vėdinimą, kad patalpa liktų sausa.
- Šiukšlių dėžės turi būti sandariai uždarytos. Kiekvieną kartą, kai liečiate šiukšles arba šiukšlių dėžę, turite kruopščiai nusiplauti rankas su muilu.
- Kai kurie neapdoroti maisto produktai, pavyzdžiui, miltai, riešutai, sėklos, lęšiai, gali pritraukti kenkėjus. Todėl laikykite juos šaldytuve ir nepalikite atviroje vietoje ilgiau nei 5-10 minučių.
Sterilizuokite pjaustymo įrankius
Peilį, kurį naudojate mėsai pjaustyti, visada reikia plauti ir sterilizuoti. Antrą kartą pjaustyti mėsos tuo pačiu peiliu nereikėtų. Reikėtų kruopščiai ir dažnai plauti indus bei pasirūpinti, kad jie būtų apšviesti saulės šviesos – taip žus mikrobai.
Kokiais būdais galima atšaldyti ir laikyti maistą?
Visada:
- Šaldytuve produktus laikykite 4°C temperatūroje. Jei nesate tikri dėl jo temperatūros, naudokite termometrą ir pagal poreikį nustatykite temperatūros reguliatorių.
- Šaldytus maisto produktus laikykite -18 °C arba žemesnėje temperatūroje. Tokia temperatūra sustabdo bakterijų augimą, nors gali ir nesunaikinti visų prieš užšaldymą buvusių bakterijų.
Kiti patarimai, kaip laikyti maistą:
- Maisto produktus, kuriuos reikia šaldyti, sudėkite į šaldiklį kuo greičiau po jų įsigijimo.
- Apsvarstykite galimybę šiltuoju metų laiku transportuojant maistą naudoti izoliuotus maišelius.
- Reguliariai valykite šaldytuvą, kad pašalintumėte sugedusius maisto produktus, kurie gali perduoti bakterijas ar pelėsius kitiems maisto produktams.
- Nelaikykite maisto produktų per ilgai. Naudokite datavimo sistemą, kad įsitikintumėte, jog maisto produktai sunaudojami iki jų galiojimo termino pabaigos.
- Neperkraukite šaldytuvo atsargomis. Leiskite orui laisvai cirkuliuoti – taip maistas išliks vėsesnis.
- Pakuokite pietus į izoliuotus dėklus su šaldymo pakuote. Nelaikykite pietų indų tiesioginėje saulėje arba ant šilto radiatoriaus.
- Jei naudojate aušintuvą (pvz., iškyloje), palaikykite jame šaltį naudodami ledą. Jį atidarinėkite kuo rečiau. Gali būti naudinga naudoti atskirą aušintuvą gėrimams, nes turbūt dažniau atidarinėsite jį dėl gėrimų.
Asmens higiena
Mikroorganizmai nuo rankų gali patekti į maistą. Palietus maistą ir prieš atliekant kitą darbo funkciją, rankos turi būti kruopščiai nuplaunamos muilu ir karštu vandeniu. Visada nusausinkite rankas ant švaraus rankšluosčio. Plaukai taip pat gali pernešti mikrobus, todėl laikykite juos surištus ir dėvėkite plaukų tinklelį.
Reguliariai valykite šaldytuvą
Švaros užtikrinimas šaldytuve ne veltui yra viena iš svarbiausių virtuvės higienos taisyklių. Palikti vieni, išsilieję ir sugedę maisto produktai paskleis bakterijas ant viso kito, todėl kas savaitę išvalykite šaldytuvą ir išmeskite pasibaigusio galiojimo maisto produktus.
Venkite kryžminio užteršimo
Visada naudokite atskiras pjaustymo ir (arba) kapojimo lenteles daržovėms ir mėsai / žuviai. Naudojant tą pačią pjaustymo lentą visiems maisto produktams pjaustyti, padidėja kryžminio užteršimo rizika, o tai savo ruožtu gali lemti maisto produktų puvimą. Ant pjaustymo lentelių užrašykite „daržovės“, „mėsa“ ir „žuvis“ arba naudokite skirtingų spalvų lenteles skirtingiems maisto produktams pjaustyti.

Reguliariai plaukite virtuvės šluostes
Virtuvės šluostės – tai privalomas daiktas, kuris palengvins jūsų darbą. Tačiau drėgnos ar riebaluotos šluostės yra mikrobų ir bakterijų saugykla. Valydami virtuvės stalviršius nešvariais skudurais, nesąmoningai platinate bakterijas ir kitus mikrobus ant paviršių. Šie mikrobai lengvai patenka ant maisto produktų, kai šluostes laikote ant stalviršių ruošdami maistą. Dėl to, jei jų tinkamai nenuvalysite, galite užsikrėsti kenksmingais mikrobais.
- Įsitikinkite, kad periodiškai dezinfekuojate šluostę, kurią naudojate virtuvės stalviršiui ir indams nuvalyti.
Reguliariai skalbkite visus virtuvės drabužius, įskaitant pirštines bei prijuostes.