Gudručio vaistinė

Jei bijai odontologo, verta rinktis sedaciją

Vienas iš 4 žmonių pasaulyje jaučia apsilankymo pas odontologą baimę, kitaip vadinama dentofobiją. Tai baimės forma, kurios metu bijoma odontologų. Tokiu atveju neprisiverčiama nueiti (net ir turint problemų) pas odontologus arba pas juos apsilankius nuolat jaučiamas skausmas ir baimė arba panašūs neigiami jausmai.

Dažnai su gydytojų odontologų baime susiduria mūsų mažieji pacientai, kurių dantukų gydymas dažnai būna komplikuotas dėl baimės, negalėjimo ilgai išsėdėti kėdėje kėdėje, bei kt. faktorių.

Tačiau nedaugelis žino, kad visais šiais atvejais gelbsti dantų gydymas taikant sedaciją.

Sedacija rekomenduotina jei:

  • jaučiate didelę odontologų baimę (dentofobiją);
  • vaikams ir suaugusiems, kurie negali ramiai ir ilgai išsėdėti kėdėje;
  • turite žemą skausmo slenkstį;
  • vienu metu norite susitaisyti kelis dantis;
  • jums numatoma ilga ir sudėtinga procedūra, operacija;
  • jūsų vaikas nori neprisiminti, kaip taisėsi dantukus.

Sedacijai naudojami vaistai, kurie padeda pacientams atsipalaiduoti dantų gydymo metu. Sedacija gali būti naudojama visoms procedūroms – tiek chirurginėms, tokioms kaip dantų implantacija, tiek paprastesnėms – dantų gydymui ar balinimui.

Nėščiosioms, turintiems jautrumą (alergiją) naudojamiems medikamentams, apsvaigusiems nuo alkoholio bei narkotinių medžiagų, sergantiems tam tikromis centrinės nervų sistemos ligomis- sedacija netaikoma.

Sedacija yra dviejų rūšių:

1.       Peroralinė

2.       Intraveninė

Peroralinė sedacija yra negili: pacientas būna mieguistas, vangus, į klausimus atsako, bet kalba būna nerišli. Pacientas išgeria tabletę arba sirupą, parinkus jam tinkamą dozę. Po 20 min., suveikus medikamentui pradedame darbą.

Bet jei poveikis nepakankamas, tuomet taikome ir intraveninę sedaciją. Gydytojas anesteziologas- reanimatologas suleidžia medikamento į veną. Pacientas iš karto užmiega, miegas trunka tiek, kiek trunka pati procedūra.  Kai ji baigta, vaistai nustojami leisti ir netrukus pacientas atsibunda. Ši sedacija sukelia visišką amneziją- visiškai neprisimenama, kas buvo atlikta procedūros metu. Intraveninė sedacija yra gilesnė ir efektyvesnė. Darbo sąlygos yra geresnės, galima gydyti visą burnos ertmę ( kelis dantis 8-10 dantų) pacientas paliekamas pagulėti klinikoje kurį laiką anesteziologo priežiūroje.  Stabilios būklės pacientas išlydimas namo, su jį lydinčiu asmeniu. Sedacija vis populiarėja ir suaugusiųjų tarpe.

Šv. Kristoforo odontologijos klinikoje yra visa reikiama įranga ir specialistai, užtikrinantys saugią sedacijos procedūrą. Sedacijos metu pacientus prižiūri gydytojas anesteziologas-reanimatologas, todėl užtikrinama sklandi gydymo eiga.

Registracija pas odontologą: www.kristoforoklinika.lt

Angitia

TAIP PAT SKAITYKITE