Biorythm

Paskaičiuota, kiek per dieną su maistu turime gauti energijos

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) Dietinių produktų, mitybos ir alergologijos grupės specialistai nustatė rekomenduojamas energijos paros normas (referencinį vartojimo kiekį), kurį su maistu turėtų gauti suaugusieji, kūdikiai ir vaikai, nėščiosios ir žindančios moterys. EFSA pranešime teigiama, kad rekomenduojamos energijos paros normos leis ne tik įvertinti energijos poreikį įvairioms populiacijos grupėms visoje Europoje, bet ir galės būti naudojamos, kaip informacijos šaltinis nurodant referencinį vartojimo kiekį maisto produktų ženklinimo etiketėse. Šie duomenys taip pat gali būti naudojami rengiant maisto produktų vartojimo rekomendacijas (dietas), taip padedant vartotojams pasirinkti kokius produktus valgyti ir susikurti sveikatai palankesnę mitybą.

Vidutinis su maistu gaunamos energijos poreikis tam tikro amžiaus ir lyties žmonių grupėms buvo paskaičiuotas, atsižvelgiant į skirtingą fizinį aktyvumą ir optimalų kūno masės indeksą 22 kg/m2. Pavyzdžiui, buvo nustatytas energijos suvartojimas tam tikroms amžiaus grupėms, esant vidutiniam gyvenimo būdo aktyvumui.

Amžius Energija (Kcal/dieną)
Mergaitės/ berniukai 6 1.500 – 1.600
12 2.000 – 2.200
17 2.300 -2.900
Moterys/ vyrai 30-39 2.000 – 2.600
50-59 2.000 – 2.500
70-79 1.800 – 2.300

Nėščioms moterims, kurių kūno svoris padidėja 12 kg, energijos suvartojimas buvo skaičiuojamas atsižvelgiant į optimalius motinos ir vaisiaus organizmo poreikius. Buvo įvertinta, kad papildomos energijos kiekis, reikalingas nėštumo metu yra 70 kcal/dieną pirmo trimestro metu, bei atitinkamai 260 kcal/dieną ir 500 kcal/dieną antro ir trečio trimestro metu. Nustatyta, kad moterims, kurios savo kūdikius maitina pirmus šešis mėnesius išskirtinai tik savo pienu, papildomas vidutinis energijos poreikis yra 500 kcal/dieną.

Rekomenduojamos energijos paros normos sudarytos atsižvelgiant į fizinį aktyvumą, skirtingą gyvenimo būdą ir darbo pobūdį (pavyzdžiui, sėdimas ar fizinis darbas, žmogus sportuoja, ar užsiima kasdieniais namų ūkio darbais, įskaitant apsipirkinėjimą ir maisto gaminimą). Rekomendacijose pastebima, kad vidutinis energijos poreikis turi būti koreguojamas atsižvelgiant į netiesioginius veiksnius, pavyzdžiui, įvertinant ar tam tikrai žmonių populiacijai būdingas kūno masės indeksas žemesnis ar aukštesnis nei 22 kg/m2.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad racionaliausia, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Valgyti reikia 3 arba 4 kartus per dieną. Maitinimosi laikas gali būti įvairus, tačiau rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5-6 valandų tarpas. Pateikiame Jums energinės vertės dalį (%) atskiriems valgymams.

Valgant 3 kartus Valgant 4 kartus
Pusryčiai 30 25
Pietūs 40 – 45 35
Pavakariai (priešpiečiai) 15
Vakarienė 25 – 30 25

Europos maisto saugos tarnybos mokslinę nuomonę apie rekomenduojamas energijos paros normas galite rasti čia: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3005.pdf

TAIP PAT SKAITYKITE