REXSAN

Siūlo galimybę nemokamai išsitirti namus

Žmogaus sveikata apie 20 proc. priklauso nuo jo gyvenamosios aplinkos. Namuose praleidžiame daug laiko, tad labai svarbu, ar mums ilsėtis netrukdo triukšmas, ar tinkamas apšvietimas, ar gera ventiliacija, ar oras neužterštas pelėsiais, dulkėmis ir kt.

Siekdama įvertinti Lietuvos gyvenamojo būsto kokybę, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) įgyvendina Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą projektą, pagal kurį š. m. vasario–kovo mėnesiais atliekami laboratoriniai tyrimai būstuose bei gyventojų apklausa.
Tyrimus ir apklausą organizuojanti UAB „R.A.C.H.E.L. Consulting” atrinko apie 3 tūkst. būstų visoje Lietuvoje. Gyventojams sutikus didžiojoje dalyje šių būstų numatoma atlikti oro kokybės ir mikroklimato laboratorinius tyrimus: pelėsių, dulkių, temperatūros, drėgmės, oro judėjimo, anglies dioksido. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos darbuotojai paimtų mėginius tyrimams maždaug per valandą ir vėliau būsto savininkams pateiktų tyrimo rezultatus.
Smulkmenos, kurios gali būti labai svarbios
„Jei savo pašto dėžutėje radote pasiūlymą dalyvauti gyvenamosios aplinkos sveikatos rizikos veiksnių valdymo tobulinimo projekte, labai siūlyčiau juo pasinaudoti, – ragina VVSPT direktoriaus pavaduotojas Erikas Mačiūnas. – Tai puiki galimybė nemokamai sužinoti, kokioje aplinkoje gyvenate. Prastai  jaučiatės, bet nežinote dėl ko? Galbūt šis tyrimas duos jums atsakymą.”
Patalpų mikroklimatas daro nemažą įtaką mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, jeigu oras jose nejuda, prastėja savijauta ir darbingumas. Jei per didelė drėgmė, „įsiveisia” pelėsis, susidaro palanki terpė plisti mikroorganizmams ir virusams, dėl ko gali paūmėti įvairios ligos ar iki tol buvęs sveikas žmogus pradėti dažniau sirgti. Jei atvirkščiai, oras per sausas, džiūna ne tik oda, bet ir gleivinės – tada jos nebesaugo nuo įvairių ore esančių mikroorganizmų.
Įsileidžia nenoriai
UAB „R.A.C.H.E.L. Consulting” atstovė Vaiga Beržinytė pasakojo, kad projektas jau įsibėgėjo. Tiesa, jį šiek tiek stabdo gyventojų nepatiklumas. „Reikia pripažinti, kad ne visi noriai įsileidžia mūsų specialistus. Ypač atsargūs vyresni žmonės, – sako ji. – Kai kurie mano, kad mūsų projektas susijęs su būsto renovacijos programa. Neva esant prastiems tyrimo rezultatams jie bus priversti renovuoti savo namą.”
„Norime užtikrinti žmones, kad tyrimas jokių neigiamų pasekmių jiems neturės. Niekas jų nevers renovuoti namo ar ko nors kito nereikalaus, – tikina E. Mačiūnas. – Tai mokslinis tyrimas, kuriuo siekiama sužinoti svarbius su sveikata susijusius būsto parametrus. Tyrimo duomenys bus konfidencialūs, t. y. pašaliniams asmenims nebus atskleista, kokiuose konkrečiai būstuose buvo atlikti tyrimai. Tik gyventojai žinos, kokia padėtis jų namuose.”
Kilus įtarimui, ar tyrimu nenori pasinaudoti apgavikai, galima paprašyti pateikti darbo pažymėjimą arba paskambinus telefonu paklausti, ar tikrai pas jus atvyko projekto vykdytojai (tel. 8 5 278 9595, mob. tel. 8655 42182).
Kontaktai žiniasklaidai:
Lina Biekštaitė,
Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
vyr. specialistė (ryšiams su visuomene)
el. p. lina.biekstaite@vvspt.lt
tel. (8 5) 277 8036


Sveikatos ministerija

TAIP PAT SKAITYKITE