Rugpjūčio 4d. Antradienis

5 populiarūs mitai apie makaronus: ekspertas atskleidė, kokius iš tikrųjų rinktis

Liepos 2d.
5 populiarūs mitai apie makaronus: ekspertas atskleidė, kokius iš tikrųjų rinktis

Daugelis lietuvių garbina itališką virtuvę, tačiau būtiniausių žinių apie esminį šios virtuvės ingredientą – makaronus – jiems labai trūksta. Lietuviams makaronai vis dar asocijuojasi su sovietiniu požiūriu į siaubingos kokybės akimirksniu į košę suverdantį produktą, tikina Italijos gastronominės kultūros ekspertas Paulius Jurkevičius. Manoma, kad kokybiški makaronai – geltoni ir lygus, kai iš tiesų – yra visiškai priešingai. Tad kaip iš tiesų pasirinkti kokybišką pastą?

Makaronų arba pastos vartojimas pasaulyje nuolat auga, per pastaruosius dvidešimt metų kone padvigubėjo. Panaši situacija ir Lietuvoje – makaronų valgytojų daugėja kasmet, o jų skaičiai ypač išaugo karantino laikotarpiu. Tačiau retas lietuvis iš tiesų geba atskirti kokybiškus makaronus.

„Nors lietuviai myli itališką virtuvę, esminiai pastos kokybės rodikliai – žaliavos kilmė, baltymų koncentracija, gamybos technologijos paslaptys, pavyzdžiui, bronzinių formų reikšmė – daugeliui vis dar yra svetimi. Tačiau iš tiesų, pasirinkus tinkamus makaronus, pusė darbo jau nuveikta – jiems nereikės įmantrių gaminimo būdų ar kalno riebaus sūrio. Puikus to pavyzdys yra „spaghetti aglio e olio” – patiekalas, paruoštas su paprastu česnakų, aitriųjų paprikų ir tyro alyvuogių aliejaus deriniu. Jo skonio paslaptis – kokybiški makaronai ir vos kelių ingredientų padažas, kurį šie makaronai puikiai sugeria”, – sako ekspertas.

Tačiau kaip atskirti kokybiškus makaronus dar prie parduotuvės lentynos?

Mitas nr. 1: lygūs – kokybiškesni

Daugelis lietuvių mano, kad kokybiškiausi makaronai – tai lygūs makaronai. Tačiau, anot P. Jurkevičiaus, tai vienas didžiausių mitų, nes iš tiesų yra priešingai. Esminis kriterijus – gamyboje naudojamos ir makaronus „pašiaušiančios“ bronzinės formos, kurios lietuviams – vis dar neatrasta paslaptis.

„Lygūs, glotnūs, žvilgūs makaronai yra todėl, kad jie išformuoti teflono formomis. Jomis makaronų „tešla“ slysta greitai, jų pagaminama daug ir per trumpą laiką. Visai kas kita – makaronų gamyboje naudojama bronzinė forma, suteikianti gaminiui šiurkštumą. Vesdamas degustacijas pateikiu tokį pavyzdį: geriau sektųsi tapyba aliejiniais dažais ant metalo ar tapyba ant drobės? „Bronzinė“ pasta tarsi drobė puikiai sugeria padažą ir jo ingredientus”, – teigia gastronomijos žurnalistas.

Kokybiškus makaronus taip pat išduoda jų porėtumas. „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė priduria, kad per bronzines formas gaminami makaronai būna matiniai, tarsi padengti miltais.

„Bronzinės formos naudojamos senojoje tradicinėje pastos gamyboje, nes tai brangesnis ir daugiau gamybos laiko reikalaujantis būdas. Tokių makaronų porėtumas ir akytumas – beveik mikroskopiniai paviršiaus įtrūkimai – leidžia jiems vienodai absorbuoti vandenį ir padažą. Todėl pirmas žingsnis renkantis makaronus – ant pakuotės ieškoti ženklinimo, kuris nurodo, kad makaronai gaminti per bronzines formas“, – teigia specialistė.

Mitas nr. 2: geltoni – kokybiškesni

Aukso spalvos ir ryškiai geltoni – būtent tokių makaronų daugelis dairosi parduotuvių lentynose. Tačiau tai mitas, nes iš tiesų makaronai turėtų būti balkšvi. Ryškiai geltoni gali reikšti, kad jie tiesiog „perkepti“ ir per daug išdžiūvę.

„Ryškiai geltoni, kartais net beveik rudi makaronai vartotojui turėtų pranešti, kad pastos džiovinimas vyko itin aukštoje temperatūroje labai trumpai. Tokio intensyvaus džiovinimo, kuris labiau primena kepimą, metu sudega baltymai, vitaminai ir kitos kietiesiems kviečiams būdingos sveikatai naudingos medžiagos. Tai jau beveik pusgaminis, kurio virimo laikas labai trumpas, sunkiai valdomas, tokie makaronai suverda. Makaronų kokybę rodo šviesi, vos gelsva grūdų spalva“, – tikina P. Jurkevčius.

„Malsenos“ atstovė priduria, kad jų gaminami kietagrūdžiai makaronai yra džiovinami lėtai, proceso metu išlaikant tolygią žemą temperatūrą, tokiu būdu užtikrinant siektiną kokybę ir skonį. Tokius makaronus reikėtų virti apie 10 minučių, todėl žymiai lengviau galima pasiekti ir kontroliuoti norimą tekstūrą, pavyzdžiui išgauti al dente, kuomet makaronai nei per minkšti, nei per kieti.

Mitas nr. 3: svarbiausias makaronų ingredientas – miltai

Nors gali skambėti keistai, kokybiškuose makaronuose miltų nėra, jiems naudojama semola iš kietųjų kviečių durum. Juos sumalus ir sumaišius su vandeniu gaunama tešla, iš kurios ir formuojama pasta.

„Italijoje 1967 m. yra išleistas 580 įstatymas, kuris nurodo, kad paprastųjų kvietinių miltų naudojimas vietoje kietųjų kviečių miltų yra nesąžininga veikla. Taigi makaronų, o ypač sausųjų makaronų gamyba iš paprastųjų kviečių laikoma prieštaraujančia įstatymams“, – teigia P. Jurkevičius.

Todėl renkantis makaronus svarbu ant pakuotės ieškoti užrašo semola, grano duro, durum arba tiesiog kietieji (kietagrūdžiai) kviečiai.

„Kietųjų kviečių miltai turi daugiau baltymų ir geriau išlaiko formą virimo proceso metu. Siekiant išlaikyti baltymų struktūrą ir tešlos standumą, kietieji kviečiai malami stambiai. Paėmę į delną saują paprastų miltų ir pabandę juos patrinti tarp pirštų tekstūros beveik nepajusime, o štai kietųjų kviečių arba semolos tekstūra rupi – tai jų kokybės paslaptis”, – sako V. Petravičiūtė.

Mitas nr. 4: visų makaronų maistingumas vienodas

Šiandien gajus mitas, kad norint maitintis sveikai, makaronus reikėtų išbraukti iš savo meniu. Tačiau, anot P. Jurkevičiaus, geros kokybės kietųjų kviečių makaronuose gausu įvairių organizmui svarbių mikroelementų. Jie puikiai veikia virškinimą, skatina žarnyno veiklą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

„Lėtai, žemoje temperatūroje džiovinti iš kokybiškos kietųjų kviečių žaliavos, bronzinėmis formomis išformuoti makaronai, kurie neperverdami, o jų sudėtyje esanti baltymų ir skaidulinių medžiagų koncentracija aukšta – toks produktas atitinka Viduržemio jūros dietos nurodymus. Todėl ieškant sveikatingumo, svarbiausias kriterijus – pasirinkti kokybiškus makaronus”, – tikina P. Jurkevičius.

Mitas nr. 5: kokybiški – tik itališki makaronai

Nors šiandien makaronų kokybė visų pirma asocijuojasi su Italija, „Malsenos“ atstovė teigia, kad kokybiški makaronai – nebūtinai itališki, nes visiems kokybiškiems makaronams svarbūs tie patys kokybės reikalavimai. Juos gali identifikuoti kiekvienas makaronų mylėtojas:

  • Kokybiški makaronai yra vienodo dydžio ir tekstūros, todėl išverda tolygiai, o ant paruoštų makaronų nesusidaro krakmolinga plėvelė.
  • Jie išlaiko savo formą, yra tvirti ir elastingi. Tokie jie turėtų išlikti iki paskutinio kąsnio. Net jei makaronus paliekate lėkštėje su padažu, jie neturėtų prarasti savo formos.
  • Po virimo vanduo išlieka pakankamai skaidrus (kitu atveju makaronai vandenyje „palieka“ visus svarbiausius vitaminus ir naudingąsias medžiagas).
  • Kramtant makaronus jaučiama gera, elastinga konsistencija, juos gaminant nesunkiai paruošite norimą al dentestruktūrą. Tai priklauso nuo geros kokybės žaliavos ir tinkamos džiovinimo temperatūros.

 

Namuose užsiveisė blusos: kaip jų atsikratyti?

Namuose užsiveisė blusos: kaip jų atsikratyti?

Liepos 21d.

Pagrindinė blusų įsikūrimo vieta – gyvenamųjų namų ar kitų patalpų rūsiai, pirmųjų aukštų butai bei laiptinės. Čia jos pirmiausia puola naminius gyvūnus ir jais maitinantis veisiasi, todėl gyvenamuosiuose būstuose blusas dažniausiai išplatina katės ir šunys. Blusos masiškai dauginasi...


„Pleistriukų sezonas“: vasaros traumos ir ką daryti susižeidus

„Pleistriukų sezonas“: vasaros traumos ir ką daryti susižeidus

Liepos 17d.

Vaistininkai vasarą vadina „pleistriukų sezonu“. Daug laiko būnant gamtoje, daugelis laiką leidžia aktyviau, o dėl to dažniau patiria smulkių ir didesnių traumų – galimos žaizdos, mėlynės, blogiausiu atveju – lūžę kaulai. „Eurovaistinės“ vaistininkai sako, kad...


Daliai senjorų naujoji priemokų už vaistus kompensavimo tvarka kelia klausimų

Daliai senjorų naujoji priemokų už vaistus kompensavimo tvarka kelia klausimų

Liepos 17d.

Prieš dvi savaites įsigaliojo tvarka, suteikianti galimybę kai kuriems asmenims vaistinėse nemokamai įsigyti kompensuojamų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių. Vaistininkai pastebėjo, kad didelė dalis ateinančiųjų nežino, ar jie gali pretenduoti į nemokamas priemones.


Gydytoja pataria: kaip vasarą stiprinti kūdikio imunitetą

Gydytoja pataria: kaip vasarą stiprinti kūdikio imunitetą

Liepos 16d.

Kūdikio mityba kuria pagrindą vaiko sveikatai. Maistas, kurį kūdikis gauna pirmaisiais gyvenimo metais, svarbus ne tik kūdikystėje. Mityba pirmaisiais metais turi įtakos ir vėlesnei vaiko raidai bei jo sveikatai. Vasara – metas, kuomet kūdikių ir vaikų sveikatai vertingų produktų apstu...


Tarptautinė mokslininkų komanda vertins alkoholio kontrolės poveikį Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse

Tarptautinė mokslininkų komanda vertins alkoholio kontrolės poveikį Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse

Liepos 16d.

Lietuvos ir Kanados mokslininkai pradeda mokslinį tyrimą, norėdami įvertinti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių alkoholio kontrolės politikos pokyčius. Tyrėjai sieks nustatyti, kaip alkoholio kontrolės priemonės paveikė žmonių sveikatą ir ekonomiką, taip pat vertins, ar tai padėjo sumažinti eismo...


Supimo liga: ką daryti, kad vasaros kelionės automobiliu netaptų kančia?

Supimo liga: ką daryti, kad vasaros kelionės automobiliu netaptų kančia?

Liepos 16d.

Šią vasarą keliones lėktuvais dauguma iškeitė į išvykas po Lietuvą ar kaimynines šalis automobiliu ar autobusu, tačiau ne visiems tokios kelionės – vienas malonumas. Vilnietė Emilija pasakoja, jog jau nuo vaikystės ilgesnes šeimos išvykas ar mokyklines ekskursijas autobusu prisimena kaip...


Nėščiųjų patikros metu išaiškinti 63 sifilio atvejai

Nėščiųjų patikros metu išaiškinti 63 sifilio atvejai

Liepos 16d.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro stebėsenos duomenimis, nėščiųjų patikros metu Lietuvoje išaiškinti 63 sifilio atvejai per pastaruosius penkerius (2015–2019) metus. Taip pat šiuo laikotarpiu užregistruoti keturi įgimto sifilio atvejai.


Dažniausiai gyventojai susižaloja būdami namuose, rodo apklausa

Dažniausiai gyventojai susižaloja būdami namuose, rodo apklausa

Liepos 16d.

Pagal patiriamų traumų kiekį namai anaiptol nėra saugiausia vieta – greičiau atvirkščiai. Lietuvos gyventojai namuose kur kas dažniau nei darbe ar lauke patiria traumų, susižalojimų bei apsinuodijimų, kurių negali išspręsti be medikų pagalbos, atskleidė reprezentatyvi „Spinter...


Susipažinkite: itin naudingas vaistinis augalas sveikatai gerinti – siauralapis gaurometis

Susipažinkite: itin naudingas vaistinis augalas sveikatai gerinti – siauralapis gaurometis

Liepos 14d.

Vaikščiodami pievomis ir pamiškėmis dažnai tik gėrimės augalų grožiu, tačiau verta žinoti, kad dauguma jų – vertingi vaistiniai augalai. Pastaruoju metu išskirtinis dėmesys skiriamas siauralapiui gauromečiui (Chamerion angustifolium (L.) Holub.), kuris naudojamas nuo bitininkystės iki...


Karantinas dar labiau pagilino atliekų krizę: ekspertai pataria, kaip išsirinkti aplinkai draugiškiausią maišelį

Karantinas dar labiau pagilino atliekų krizę: ekspertai pataria, kaip išsirinkti aplinkai draugiškiausią maišelį

Liepos 10d.

Karantino metu socialiniai tinklai mirgėjo įvairiausiomis gamtos nuotraukomis, skelbiančiomis, kad gamta ir Žemė valosi. Vieni džiaugėsi švarėjančiais vandens telkiniais, kiti – į kiemą užsukančiomis stirnomis ar lapėmis. Visgi, viskas nėra taip optimistiška, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio....


Nuo metų pradžios – 14 žuvusių darbe

Nuo metų pradžios – 14 žuvusių darbe

Liepos 10d.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Valstybinė darbo inspekcija (VDI) gavo 14 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 58 pranešimus apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.


Ilgai laukta karantino pabaiga: kokiomis sveikatos problemomis po pandemijos skundžiasi lietuviai

Ilgai laukta karantino pabaiga: kokiomis sveikatos problemomis po pandemijos skundžiasi lietuviai

Liepos 10d.

Lietuvoje oficialiai pasibaigus karantinui, poliklinikose ir kitose medicinos įstaigose nusidriekė pacientų eilės, todėl žmonės vis dažniau dėl savo problemų konsultuojasi ir su vaistininkais. Jie pasakoja, kad baimei apsikrėsti koronavirusu visuomenėje mažėjant, ima ryškėti, kad daugiausiai...


Kasdien po 40 kilometrų nueinanti senjorė gyvenimo be vaikščiojimo neįsivaizduoja

Kasdien po 40 kilometrų nueinanti senjorė gyvenimo be vaikščiojimo neįsivaizduoja

Liepos 9d.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) besirūpinantiems savo sveikata rekomenduoja kasdien nueiti bent po 10 tūkst. žingsnių ir taip apsisaugoti nuo pasyvaus gyvenimo būdo sukeliamų lėtinių ligų. Tuo metu Kaune gyvenanti senjorė Aldona Indriulienė kasdien nužingsniuoja šešis kartus daugiau –...


Lietuva jungiasi prie pasaulinės kampanijos neišnešiotiems naujagimiams ir jų šeimoms

Lietuva jungiasi prie pasaulinės kampanijos neišnešiotiems naujagimiams ir jų šeimoms

Liepos 9d.

Neatskirkite. Kartu vardan didesnio artumo (angl. Zero separation. Together for better care!) – su tokiu šūkiu šiandien visame pasaulyje pradedama kampanija, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į koronaviruso aiškiai parodytą problemą – neišnešiotų naujagimių atskyrimą nuo...


Nemokamai jodo tabletes gaunantys gyventojai perspėjami nevartoti jo be reikalo

Nemokamai jodo tabletes gaunantys gyventojai perspėjami nevartoti jo be reikalo

Liepos 9d.

Šią savaitę kai kuriose Lietuvos vietovėse, esančiose arčiausiai Astravo, pradėta dalinti kalio jodido tabletes. „Eurovaistinės“ farmacijos specialistai paaiškina, kodėl jodo tablečių griebiamasi branduolinių nelaimių metu ir kuo jodas apskritai svarbus mūsų organizmui.


Sužinokite, ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei - priklauso nemokami skiepai

Sužinokite, ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei - priklauso nemokami skiepai

Liepos 9d.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pneumokokine infekcija daugiausia serga ikimokyklinio amžiaus vaikai bei vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis. Rizikos grupei priklausantys vaikai ir suaugę pasiskiepyti nuo pneumokokinės...


Nuo koronaviruso atsigaunančioje darbo rinkoje empatijos ženklų nedaugėja – apklausa

Nuo koronaviruso atsigaunančioje darbo rinkoje empatijos ženklų nedaugėja – apklausa

Liepos 9d.

Lietuvos darbo rinką pavasarį gerokai supurtęs koronavirusas dirbančiųjų nuostatos nepakeitė: jie ir toliau mano, kad neįgaliesiems šalia jų ne vieta. 4-i iš 10-ies šalies gyventojų laikosi savo įsitikinimo, kad jų darbovietė nebūtų tinkamu tramplinu, galinčiu padėti integruotis žmonėms su...


„Kvapų nakties“ magija VDU Botanikos sode: panaudosime visus turimus pojūčius

„Kvapų nakties“ magija VDU Botanikos sode: panaudosime visus turimus pojūčius

Liepos 8d.

Vienas laukiamiausių Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo renginių „Kvapų naktis“ liepos 17 d., penktadienį, kvies pažinčiai su kvepiančiu, nepažintų formų, skonių ir savybių augalų pasauliu. Renginyje lankytojų lauks daugybė netikėtų potyrių ir pramogų, o žinių bagažą pildys...


UNAIDS paskelbė naują ŽIV stebėsenos ataskaitą

UNAIDS paskelbė naują ŽIV stebėsenos ataskaitą

Liepos 8d.

Jungtinių Tautų AIDS programa (UNAIDS) šią savaitę paskelbė ŽIV/AIDS atsako stebėsenos pasaulinę ataskaitą, kurioje pažymima, kad 2020 metų pasauliniai ŽIV tikslai nebus pasiekti dėl labai skirtingos šalių pažangos. Be to, COVID-19 pandemija pristabdė ŽIV progresą, todėl AIDS atsakas gali...


Vilniaus visuomenės sveikatos biuras kviečia vasarą praleisti sveikiau

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras kviečia vasarą praleisti sveikiau

Liepos 8d.

Prasidėjus vasaros atostogoms, tėvai kasmet pradeda sukti galvas, kaip užimti savo vaikus ir turiningai praleisti su jais laiką. Jau dešimt metų vilniečius skatinantis ir motyvuojantis gyventi sveikiau Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (Biuras) šią vasarą pirmą kartą...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9