Senieji Lietuvos bitininkai žinojo, jog melisa susijusi su bitėmis. Mano senelis aiškindavo, kad darbštuolės bitelės mėgstančios melisos kvapą, todėl imdamas korį išsitrindavo melisa rankas ir ištrindavo patį avilį norėdamas apsaugoti bičių šeimynėlę nuo spietimosi.
Šis nereiklus lūpažiedžių šeimos augalas puikiai dera daržuose ir soduose. Pagrindinė melisos savybė yra jos ryškus, citriną primenantis kvapas. Todėl melisa daugelio yra vadinama citrinine mėta, turinčia citriną primenantiį aromatą. Melisa žydi liepos ir rugpjūčio mėnesiais.
Mano senelis melisos sėdavo ganykloje. Jo nuomone, užėdusi šios žolelės karvutė daugiau gardesnio pienelio duodanti.
Senelė darže visada turėdavo pasisodinusi ir kruopščiai prižiūrėdavo lysvę melisos. Džiovintais tos puikio žolės lapeliais ji pagardindavo įvairias arbatžoles. Lapelius ir stiebus arbatai jį skindavo prieš pat žydėjimą. Tai darydavo ne saulėtą, vėsią dieną. Džiovindavo gerai prapučiamoje vietoje, stogo pakraigėje
Melisos antpilais ir arbata senelė gydė širdies ir ir kraujagyslių ligas, žarnyną, mažakraujystę ir kitas ligas. Melisos nuoviru kaimų gyventojai apšlakstydavo mėsą, kad ji negestų. Savo sodo sklypelyje kiekvienais metais sėju melisos valgiams paskaninti ir, žinoma, arbatai. Šis puikus gėrimas numuša karštį, gydo peršalimus, pašalina depresiją, pakelia nuotaiką.
Virtuvėje mano žmona melisą naudoja norėdama patiekalui suteikti citrinos aromatą. Šviežiais melisos lapeliais šeimininkės pagardina sriubas, padažus. Jos lapeliais barsto žuvį ir paukštieną. Viešėdamas Armėnijoje ragavau ir negalėjau atsivalgyti melisos lapeliais paskanintus pomidorų patiekalus ir avieną.
Aukštaitijos šeimininkės melisą kartu su kitomis žolelėmis deda į šaltibarščius. Melisos dedama ir į cepelinams ruošiamą varškę. Dzukai raugindami agurkus perdeda juos melisos šakelėmis. O sūdydami grybus dzūkai būtinai prideda ir melisos.
Mano žmona melisą naudoja saldžiose patiekaluose: kompotuose, šaltose sriubose. Labai gardi, puikiomis skonio savybėmis paižymi, mėlynių sriuba su leistinukais, melisa paskaninta. Melisa dedama sriubai jau išvirus. nes virdama melisa praranda didžiumą aromato. Kokteiliams ir vynui pagardinti galima ledo gabaliuke užšaldyti melisos lapelius.