Ditel

Radviliškio rajone – ūmus žarnyno infekcijos prie

Atlikus tyrimus dėl ūmios žarnyno infekcijos protrūkio Radviliškio rajone, spėjama, kad sukėlėju galėjo būti sausainiai su įdaru.

Ūmia infekcija susirgo 18 asmenų, iš kurių 10 išskirta Sallmonela ir sukėlėjo perdavimo veiksniu galėjo būti plikyti sausainiai su įdaru, išplatinti Radviliškio rajone esančiuose prekybos įmonėse Šaukoto, Skėmių parduotuvėse bei Radviliškio mieto turgavietėje.

Visi vartotojai, pirkę plikytus sausainius su įdaru teigė, jog ženklinimo etiketėje nurodytas gamintojas – R.Drozdovo gamybos įmonė (esanti Šiauliuose). Atsižvelgiant į pateiktą informaciją, Šiaulių apskrities VMVT specialistai skubiai atliko patikrinimus minėtose įmonėse, kuriose plikyti sausainiai buvo platinami gegužės 27 – 29 dienomis.

R.Drozdovo gamybos įmonėje nustatyti pažeidimai: reikalingas gamybinių patalpų remontas, įrenginių paviršiaus bei smulkaus inventoriaus atnaujinimas, taip pat neužtikrinamas gaminamos produkcijos atsekamumas, nevykdoma kenkėjų kontrolė. Šiaulių apskrities VMVT viršininko sprendimu įmonės veikla sustabdyta. Ištyrus maisto tvarkymo vietoje paimtų plovinių nuo įrengimų, inventoriaus, darbuotojų rankų mėginius, neatitikimų nenustatyta. Tikrinimo metu minėti sausainiai buvo išparduoti.

Atliktos kontrolės duomenų rezultatai rodo, kad gyventojai galėjo susirgti suvalgius plikytus pyragaičius, pirktus prekybos įmonėse, kuriuos pagamino R. Drozdovo gamybos įmonė.

Kadangi į rinką buvo pateiktas nesaugus produktas, tyrimo medžiaga pagal LR Produktų saugos įstatymą bus perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Specialistai pataria:

– gaminant konditerijos gaminius su įvairiausiais kreminiais įdarais ir kremais, laikytis nustatytų higienos reikalavimų;

– gamybos įmonėse svarbu peržiūrėti (ypač karštos vasaros metu) gaminamos produkcijos asortimentą ir atsisakyti kai kurių rizikingų kreminių gaminių gamybos;

– peržiūrėti gaminamų kreminių konditerijos gaminių technologijos procesą, įvesti griežtesnę temperatūros parametrų laikymosi kontrolę svarbiuose valdymo taškuose, atlikti privalomų įrašų savikontrolės žurnaluose registravimą;

– laikytis gaminamų kreminių konditerijos gaminių technologinio proceso srauto reikalavimų, atskirti žaliavas: pieno produktus, kiaušinius (prieš vartojimą gerai nuplauti) nuo pagamintų konditerijos gaminių visuose gamybos etapuose, kad būtų išvengta kryžminės taršos;

– ypatingą dėmesį kreipti į pagamintų kreminių konditerijos gaminių atvėsinimo temperatūrą ir laiką. Kuo trumpesnis laikas, o temperatūra žemesnė, tuo mažesnė galimybė mikrobinei taršai atsirasti;

– labai svarbu užtikrinti greitai gendančių kreminių konditerijos gaminių laikymą ir transportavimą tinkamu temperatūros režimu;

– visi maisto tvarkymo subjektai, teikiantys maisto pervežimo paslaugas, turi turėti tinkamas transporto priemones, kurios būtų skirtos greitai gendančių maisto produktų pervežimui ir atitiktų nustatytus teisės aktų reikalavimus;

– vartotojams patariama pirkti kreminius konditerijos gaminius, laikomus tik šaldymo įrenginiuose. Namuose šiuos produktus laikyti 2 – 6 laipsnių temperatūroje ir ne ilgesniu terminu kaip nurodyta gamintojo ženklinimo etiketėje.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE