REXSAN

Šiandien – sveikos mitybos diena: ar tikrai valgome, kad gyventume?

Lapkričio 8 d. – Europos sveikos mitybos diena. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras šią dieną mini kasmet, organizuodamas viktorinas, konkursus, akcijas, užsiėmimus, kurių metu ugdomi žmonių taisyklingos mitybos įgūdžiai.

Ar valgote reguliariai, ar renkatės tinkamus maisto produktus, ar geriate pakankamai vandens, ar valgote reikiamą kiekį vaisių ir daržovių.  Matyt, daugelio gyventojų atsakymai į šiuos klausimus nebus teigiami. Lietuvos gyventojų mityba nėra visavertė ir taisyklinga –  maistas šiandien yra pasitenkinimo, atsipalaidavimo objektas, o ne pamatas, kuris užtikrintų žmogaus fiziologinius procesus.

„Kaip sakė Sokratas, reikia valgyti, kad gyventum, o ne gyventi, kad valgytum. Deja,  daug žmonių gyvena laikydamiesi antrosios citatos dalies. Toks gyvenimo būdas ilgainiui priveda prie sunkių sveikatos sutrikimų: antsvorio, nutukimo, nenormalios defekacijos, įvairių skrandžio ligų, meteorizmo ir t.t. Juk didžiąją mūsų sveikatos dalį (50 proc.) lemia ne medicina, ir ne genetika, o gyvenimo būdas“, – sako Visuomenės sveikatos biuro specialistai.

Pagrindinė klaida, kuri sutrikdo normalią organizmo veiklą ir apykaitą,  – su maistu suvartojama daugiau energijos, nei jos išeikvojama. Daug valgoma krakmolingo, riebaus gyvulinio, saldaus maisto, nepakankamai vartojama skaidulinio maisto, mažai gaminama namie. Žmonės vis dažniau renkasi pusgaminius, valgo koncentruotą, kelis kartus termiškai apdorotą maistą, ko daryti nerekomenduojama.

Jei norime būti sveiki, žvalūs ir laimingi, pirmiausia turime taisyklingai maitintis. Štai keletas nesudėtingų patarimų, kurie padės subalansuoti savo mitybą:

  • Visada prisiminkite sveikos mitybos principus ir taisykles ir jais vadovaukitės;
  • Maisto produktus, jų kiekį rinkitės atsižvelgdami į sveikos mitybos piramidę;
  • Kasdien būtinai gerkite pakankamai vandens (1 kg – 30 ml);
  • Ilgai kramtykite maistą;
  • Kiekvieną dieną valgykite bent 400 g vaisių ir daržovių;
  • Maistą virkite, troškinkite, o ne kepkite;
  • Nesūdykite papildomai savo patiekalų;
  • Valgykite šviežiai pagamintą maistą;
  • Visada valgykite ramioje aplinkoje;
  • Niekada nevalgykite, jei esate nusiminęs, liūdnas ar susierzinęs;
  • Venkite alkoholio, ribokite kofeino turinčių gėrimų vartojimą.

Jei sąžiningai  laikysitės šių rekomendacijų ir maitinsitės taisyklingai, tai gerokai sumažinsite sunkių ligų pavojų, jausitės jaunesni, sveikesni bei spinduliuosite vidinę energiją.

 

Viešųjų ryšių skyrius, vrt@vilnius.lt

TAIP PAT SKAITYKITE