Famisano

Salmoneliozė sukėlė žarnyno infekcijos protrūkį

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad liepos pabaigoje, po vienoje iš Panevėžio miesto kavinių vykusio pobūvio, buvo užregistruotas žarnyno infekcijos protrūkis. Rugpjūčio pradžioje medicinos pagalbos kreipėsi 3 Panevėžio miesto gyventojai, kurie skundėsi aukšta temperatūra, pilvo ir galvos skausmais, vėmė ir viduriavo.

Ligoniai buvo paguldyti į VšĮ „Respublikinė Panevėžio ligoninė” Infekcinių ligų skyrių. Jiems buvo atliktas bakteriologinis išmatų tyrimas ir išskirta Salmonella spp, patvirtinanti salmoneliozės diagnozę. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligoniai galėjo susirgti nuo termiškai blogai paruošto špinatų patiekalo, kepto tešloje. Užsikrėsti žarnyno infekcija galėjo 12 asmenų.
Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai šių metų rugpjūčio 5 d. minėtoje kavinėje atliko patikrinimą, paimant plovinius nuo paviršių bei darbuotojų rankų. 1-ame mėginyje nuo darbuotojos rankų buvo aptikta koliforminių bakterijų. Kavinė laikinai uždaryta ir joje atliekama dezinfekcija.
Centro specialistai primena, kad salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Suvalgius salmonelėmis užteršto produkto salmonelioze susergama po 6 – 30 valandų. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Salmoneliozė prasideda ūmiai, pykinimu, pilvo skausmais, krečia šaltis, pakyla temperatūra, skauda galvą. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas.
Centro specialistai įspėja, kad šiltuoju metų laiku ypač padaugėja bakterinių žarnyno infekcinių susirgimų. Ruošiantiems maistą asmenims labai svarbu laikytis asmens higienos: visada nusiplauti rankas prieš maisto gamybą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa bei pasinaudojus tualetu. Ypač pavojingi yra gerai neišvirti, neiškepti kiaušinių, mėsos patiekalai, įvairūs gaminiai iš faršų, paštetai. Būtina nuolat dezinfekuoti kempinėles ir šluostes. Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai plauti tekančiu vandeniu. Kopūstų, salotų viršutinius lapus geriau nuimti. Vykstant į gamtą verta įsidėti negreitai gendančių maisto produktų arba maistą laikyti termoizoliacinėse dėžėse. Maisto produktus reikia saugoti nuo musių bei graužikų.
Daugiau informacijos Jums pateiks Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė
Dovilė Brajinskienė, tel. (8 45) 466 793, el. paštas: dovile.brajinskiene@panevezys.vvspt.lt
Panevėžio visuomenės sveikatos centro Darbo organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene)
Vilda Bajoriūnienė, tel. (8 45) 596 173, el. paštas: vilda.bajoriuniene@panevezys.vvspt.lt


Sveikatos ministerija

TAIP PAT SKAITYKITE