Mollers

Kaune susirgimų salmonelioze nemažėja, daugėja protrūkių šeimose

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad pastaruoju laikotarpiu Kauno apskrityje stebimas sergamumo salmonelioze padidėjimas, ypač šios ligos protrūkių, kai suserga du ir daugiau šeimos narių.

Per birželio mėnesį ir pastarąsias tris liepos mėnesio savaites, nustatyti net 107 salmoneliozės atvejai Kauno apskrityje, kai tuo tarpu per penkis šių metų mėnesius buvo tik 85 atvejai, rašoma centro pranešime,

Didžiausią nerimą specialistams kelia tai, kad kaskart daugėja šių susirgimų šeimose, kai vienu metu suserga du – trys šeimos nariai, nes tokių atvejų per šių metų birželio mėnesį ir tris liepos mėnesio savaites buvo registruota net šešiose šeimose, kai tuo tarpu, nuo sausio iki birželio mėnesio nustatyti tik du atvejai, kuomet salmonelioze suserga du ar daugiau šeimos narių.

Dažniausia šeimos protrūkių priežastis yra:

netinkamas šiluminis maisto paruošimas, jo laikymas,

kryžminis maisto užteršimas tvarkymo vietose,

asmens higienos stoka,

nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus

indų plovimas bei aplinkos valymas,

netinkamai pasirenkamas, laikomas ir transportuojamas maistas iškylų į gamtą metu.

Salmoneliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos įtakoja plonosios žarnos uždegimo atsiradimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 12 – 72 val. po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Siekiant išvengti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno infekcijomis, Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Laima Stragienė pataria:

1. Tinkamai tvarkykite žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:

Žalią mėsą parduotuvėje dėkite į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu;

Nedelsdami įdėkite parsineštą maistą į šaldytuvą, kad išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi . Maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su žalia mėsa;

Sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinkite šaldytuve;

Prieš gaminimą visada nuplaukite vištieną bei kitą mėsą;

Nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos tvarkymo;

Pakankamai gerai virkite, kepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartodami šį maistą įsitikinkite, kad nebėga rausvas skystis;

Neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo.

2. Tinkamai tvarkykite kiaušinius ir gaminkite jų produktus:

Maistui vartokite tik šviežius kiaušinius;

Kiaušinius laikykite tik šaldytuve;

Nevartokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių;

Visada nusiplaukite rankas, jei lietėte juos;

Vartokite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius;

Išvirtus ar keptus kiaušinius suvartokite nedelsiant;

Venkite maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.

3. Nevartokite žalios ar nepakankamai šiluma apruoštos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno.

4. Nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai gerai pakaitinkite.

5. Visada nusiplaukite rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.

6. Priminkite vaikams nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu.

7. Tuo pačiu metu netvarkykite žalios mėsos ar vištienos gamindami maistą.

8. Iškyloms gamtoje pasirinkite saugius, negreit gendančius produktus.

Pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), nesigydykite patys, o kuo skubiau kreipkitės į savo šeimos gydytoją.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE