Nobel biocare

Kaune salmoneliozės protrūkio priežastimi galėjo būti plikyti pyragaičiai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, rugsėjo 12-17 dienomis Kauno visuomenės sveikatos centre užregistruoti penki ūmia žarnyno infekcine liga susirgę asmenys, vienam iš jų patvirtinta salmoneliozės diagnozė. Įtariama, kad susirgimų priežastimi galėjo būti Kauno konditerijos įmonėje pagaminti plikyti pyragaičiai, kuriais buvo prekiauta  Kauno mieste ir Prienų rajone.

ULAC primena, kad tai ne pirmasis toks atvejis Lietuvoje, kai salmoneliozės protrūkių, susijusių su maisto tvarkymo subjektų veikla, priežastimi yra kreminiai konditerijos gaminiai.

2006 metais buvo užregistruoti 3 salmoneliozės protrūkiai, susiję su Šiaulių, Marijampolės, Vilniaus maisto tvarkymo subjektų veikla. Šiuose protrūkiuose salmonelioze susirgo daugiau nei 70 žmonių. 2008 metų protrūkio priežastis taip pat buvo konditerijos gaminiai, salmoneliozė išplito per naminį varškės sūrį, kurio gamybai buvo naudojami žali kiaušiniai.

Salmoneliozė yra dažniausia per maistą plintanti zoonozė Lietuvoje. Paskutiniais metais sergamumas šia infekcine liga buvo beveik du kartus didesnis nei vidutinis Europos Sąjungoje. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 6 metų amžiaus grupėse. Pagrindiniais rizikos veiksniais išlieka vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai.

Pagrindinės salmoneliozės plitimo bei protrūkių priežastys Lietuvoje yra patogeniniais mikroorganizmais užteršto gyvūninio maisto (žaliavų) patekimas į rinką, maitinimo įmones, vaikų ugdymo įstaigas.

ULAC specialistai pataria, kaip sumažinti salmoneliozės riziką:

•vartoti tik labai gerai termiškai apdorotą gyvūninį maistą;
•maisto produktus laikyti šaldytuve taip, kad vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žalia mėsa, kiaušiniais, daržovėmis ir kt.;
• nelaikyti maisto kambario temperatūroje, kad jame ligas sukeliančios bakterijos nesidaugintų;
•kruopščiai plauti virtuvės paviršius, indus, įrankius;
• plauti rankas: prieš valgį, prieš maisto ruošimą, ruošiant maistą kaskart po sąlyčio su žalia mėsa, kiaušiniais, žaliomis daržovėmis.

Daugiau apie salmonelioze skaitykite čia.

Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė          

Daugiau informacijos:
Joana Tamkevičiūtė
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras
Švietimo ir komunikacijos skyrius
8 671 10216, joana@ulac.lt

TAIP PAT SKAITYKITE