Krikščionių medicinos centras

Apie tai, kas stropiai slepiama nuo ledų valgytojų

Nepriklausomas mitybos ekspertas perspėja: ledai prifarširuoti konservantų ir cheminių užpildų, didinančių produkto tūrį ir įmonių pelną. Gamintojai atkerta, kad dėti į ledus galima viską, kas leidžiama Lietuvoje. O leidžiama – daug.

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas įsitikinęs, kad jau nebėra galimybių valgyti sveikų, natūralių ledų. Nebent juos pasigamintume namuose patys.

„Pastaruoju metu randu tik surogatinius, chemizuotus ledų gaminius. Šiame šaldytame produkte neliko nieko natūralaus”, – pabrėžė V.Sakas.

Jis atkreipia dėmesį į ledų sudedamąsias dalis: visi Lietuvoje parduodami ledai pagaminti iš lieso pieno miltelių, vandens, chemizuotos uogų arba vaisių esencijos, fruktozės, genetiškai modifikuotų kukurūzų krakmolo, cheminių aromatizatorių, cheminių kvapiklių, cheminių skoniklių, cheminių spalviklių, cheminio natrio citrato arba cheminės obuolių rūgšties, dirbtinių ypač nuodingų saldiklių ir cheminių standiklių ir konservantų.

Tai – ne vitaminai

„Visi ledai gaminami iš pieno miltelių. Sausas pienas gaminamas aukštoje temperatūroje, kurios užtenka, kad oksiduotųsi pieno riebalai, o jie mūsų organizme nepageidaujami, nes sukelia vėžinių ląstelių dauginimąsi”, – perspėjo V.Sakas.

Jo teigimu, leduose randama karmino (E120) – dažiklio, gaminamo iš tam tikros rūšies vabzdžių. Esą šis priedas gali sukelti alergiją. V.Sako nuomone, į ledus dedama obuolių rūgštis (E296) pažeidžia dantų emalį.

„Likusios sudedamosios dalys tėra žmogaus organizmui pavojingi cheminiai užpildai, didinantys produkto tūrį”, – nevyniojo žodžių į vatą V.Sakas.

Priekaištų gamintojams neturi

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) argumentai tokie kaip visada, kilus klausimui apie tai, kas patenka į lietuvių organizmus: „nenusižengta teisės aktams”, „skaitykite etiketes”, „žmogus renkasi pats”.

VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad pastaruoju metu skundų dėl ledų kokybės nebuvo gauta. Anksčiau vartotojai yra skundęsi, kai įsigijo aptirpusių ledų.

„Nesame leduose radę kenksmingų medžiagų. Kas gi tokius ledus galėtų gaminti? Juk tai produktas, kurį dažniausiai valgo vaikai. Neįsivaizduoju, kokia įmonė galėtų į rinką pateikti nesaugius ledus. Ledai – griežtos kontrolės produktas”, – kalbėjo A.Greičiuvienė.

Leidžiama, vadinasi, saugu?

VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška atkreipia dėmesį į ledų pakuotę, ant kurios surašyti visi į ledus sudėti priedai.

„Jeigu vartotojas nori rinktis visiškai natūralų produktą, turėtų domėtis produkto sudėtimi. Mes negalime pareikšti gamintojui, kad nenaudotų kokių nors priedų, jeigu jie yra leidžiami. Pretenzijas gamintojams gali pareikšti vartotojai, nepirkdami kai kurių produktų”, – kalbėjo G.Čereška.

Anot jo, inspektoriai tikrina tik tai, ar produktas atitinka teisės aktus, ar yra pagamintas higieniškomis sąlygomis, ar yra saugus vartoti.

„Jeigu naudojami leidžiami priedai, vadinasi, produktas yra saugus”, – darė išvadą G.Čereška.

Rekomenduoja grietininius

Ledus gaminančios bendrovės atstovė Vida Šukienė neslepia, kad kai kurie gamintojai naudoja pigesnes, prastesnės kokybės žaliavas.

„Reklamuojami grietinėlės skonio ledai – produktas, kuriame visiškai nėra grietinėlės. Jie pagaminti iš augalinių riebalų, tačiau įdėta kvapiosios medžiagos, kuri suteikia grietinėlės skonio”, – piktinosi V.Šukienė. Taip elgiamasi, nes augaliniai riebalai yra pigesni.

Ji rekomenduoja valgyti grietininius ledus. Jeigu ant pakuotės neparašyta, kad ledai – grietininiai arba pieniški, vadinasi, dauguma pieno produktų žaliavų juose pakeista augaliniais riebalais.

„Reikėtų pasižiūrėti, kokių augalinių riebalų įdėta. Kokoso riebalai tinkami valgomųjų ledų gamybai, bet kai kurios įmonės, siekdamos didesnio pelno, atsiveža pigesnių augalinių riebalų iš trečiųjų šalių. Tai gali būti riebalų mišiniai, pagaminti iš prastesnių žaliavų”, – sakė V.Šukienė.

Ji įsitikinusi, kad geriausia valgyti baltos spalvos ledus. Tokiuose leduose nebus įdėta jokių dažiklių.

Ledai be E – retenybė

Nepriklausomo mitybos eksperto V.Sako priekaištai dėl ledų gamyboje naudojamų pieno miltelių V.Šukienei atrodo nepagrįsti.

„Visas pasaulis naudoja džiovintus pieno miltelius. Aukštoje temperatūroje išgarinamas vanduo, kad liktų tik sausas pienas. Neturiu duomenų apie oksidaciją, bet jeigu vyktų kas nors pavojingo, juk būtų uždrausta juos naudoti”, – kalbėjo V.Šukienė.

V.Šukienės teigimu, standikliai arba stabilizuojančios medžiagos, kurias naudoja visi ledų gamintojai, yra natūralios kilmės, tačiau perdirbti cheminiu būdu. Pavyzdžiui, želatina gaminama iš jaučių kaulų. Anksčiau ji būdavo verdama iš kiaulių kaulų, tačiau vėliau tai uždrausta.

Vanilė iš naftos

„Sintetinė vanilė gaminama iš naftos, ji daug pigesnė, todėl kai kurios įmonės ją naudoja”, – atskleidė ledų gamintojų paslaptį V.Šukienė.

Anot jos, karminas nėra įtrauktas į alergenų sąrašą. ES leidžiamų naudoti papildų sąraše ši medžiaga įrašyta, tačiau dozės ribojamos.

V.Šukienė pripažįsta, kad anksčiau įmonė yra naudojusi karminą, nes jis ledams suteikia ryškiai raudoną spalvą.

„Daugelio ledų receptūras keičiame ir atsisakome spalvų, nes vartotojai bijo jas ženklinančių raidžių, ne visuomet žinodami jų savybes, – pasakojo V.Šukienė. – Faktas, kad karminas gaminamas iš vabalų atrodo baisiai, bet iš tiesų tai yra leistinas dažiklis. Visus produktus, kurie yra alergenai, pavyzdžiui, riešutai, rašome paryškintu šriftu, kad vartotojai atkreiptų dėmesį.”


Komentaras


Nemira Vaičiulionienė


Alerginių susirgimų diagnostikos ir gydymo centro gydytoja alergologė

Žmogui, kuris nori gyventi sveikai, šiais laikais parduotuvėje sunku rasti maisto, nes beveik visur galima rasti vienos ar kitos rūšies chemikalų. Ligoniams, kuriuos kamuoja bėrimai ir kiti alergijos simptomai, patariu valgyti ledus mažais kiekiais. Negalima vaikams duoti po dvi ar penkias porcijas ledų per dieną. Dideliais kiekiais vartojamos kai kurios medžiagos veikia kaip nuodai. Jeigu truputį suvalgysite, organizmas išsivalys. Patarčiau ledus valgyti ne kasdien, ypač ilgai galiojančius ledus, kurie pripildyti konservantų. Nėra sveika vartoti spalvingus ledus, į kuriuos pridėta dažiklių ir kvapų. Jeigu žmogus yra jautresnis, būtų gerai, kad pirktų baltus ledus be dažiklių.


Ledų sudedamosios dalys


„Ingman vega” ledai „Viva vanilla”

Sudėtis: nugriebtas pienas, grietinėlė, cukrus, vaflinis indelis 8 proc. (kvietiniai miltai, augaliniai riebalai, cukrus, kiaušinių milteliai, tešlos kildinimo medžiaga E500, emulsiklis lecitinas (sojų), druska), sausasis nugriebtas pienas, gliukozės sirupas, išrūgų milteliai, emulsiklis E471, tirštikiai: E412, E410, E407; natūrali vanilės kvapioji medžiaga. Gali būti riešutų pėdsakų.


„Ingman vega” ledai „Viva Fruit”

Sudėtis: geriamasis vanduo, cukrus, gliukozės sirupas, įvairių vaisių sulčių koncentratas 3 proc. (vanduo, pasifloros sulčių konc., persikų piurė konc., bananų piurė, mango piurė, apelsinų sulčių konc., natūralios kvapiosios medž.), emulsiklis ir tirštikliai (E471, E412, E466, E410), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, želatina, dažikliai (E141, E162), kvapiosios medžiagos.


„Premia” vanilinis plombyras vafliniame indelyje

Sudėtis: geriamasis vanduo, šviežia grietinėlė 20 proc., cukrus, lieso pieno ir išrūgų milteliai; 7 proc. vaflio (geriamasis vanduo, kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas, augaliniai riebalai, cukrus, lieso pieno milteliai, tešlos kildinimo medžiaga E500, druska, emulsiklis sojų lecitinas), sviestas, emulsiklis E471, stabilizatoriai: E412, E410, E407; kvapioji medžiaga (vanilė). Produkte gali būti riešutų.


„Premia” braškių skonio ledai „Bravo”

Sudėtis: geriamasis vanduo, cukrus, išrūgų ir lieso pieno milteliai; 7 proc. vaflio (geriamasis vanduo, kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas, augalinis aliejus, cukrus, lieso pieno milteliai, tešlos kildinimo medžiaga E500, druska, emulsiklis sojų lecitinas), augaliniai riebalai (be transriebalų rūgščių), gliukozės, fruktozės ir sacharozės sirupas; emulsiklis E471, stabilizatoriai: E412, E466, E407; dažikliai: betainas, anatas; rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, kvapiosios medžiagos (vanilė, braškių).


„Vikedos” vaniliniai valgomieji ledai vafliniame indelyje

Sudėtis: nenugriebtas pienas, sviestas, cukrus, vaflinis indelis (kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas, rapsų aliejus, cukrus, emulsiklis sojų lecitinas, tešlos kildinimo medžiaga natrio karbonatas, druska), pieno baltymai, sausasis nugriebtas pienas, gliukozės sirupas, emulsiklis riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, stabilizatoriai (pupenių tirštiklis, saldžiųjų ceratonijų derva, karageninas), vanduo kvapiosios medžiagos.


„Algidos” ananasų skonio ir braškių skonio vaisiniai ledai su vyšnių įdaru

Sudėtis: vanduo, cukrus, gliukozės-fruktozės siruopas, gliukozės sirupas, fruktozė, vyšnių tyrė (1,3 proc.), rūgštis (citrinų rūgštis), stabilizatoriai (saldžiųjų ceratonijų derva, guaro derva, pektinai, kvapiosios medžiagos, maisto dažikliai (kurkuminas, košenilis, burokėlių sulčių koncentratas, šeivamedžio uogų koncentratas, augaliniai riebalai, citrinų sulčių koncentratas. Produkto sudėtyje gali būti pieno pėdsakų.


Diena.lt

TAIP PAT SKAITYKITE