Nobel biocare

Vitamino C nauda žmogaus organizmui

Jeigu Johhny Depp‘as ir Penelope Cruz atrodytų kaip tikri piratai, vargu ar „Karibų jūrų piratai“ patektų į žiūrimiausių kino filmų sąrašą. Ilgų kelionių išvarginti jūreiviai nė iš tolo neprimena tų efektingų Holivudo gražiuolių, kuriuos esame įpratę matyti ekrane. Jūreivių Holivudo šypsena – tai išpuvusios dantenos ir dar likę reti sugedę dantys.  Tai vienas iš požymių, jog jūros bangų kariams ilgų kelionių metu pritrūksta maistingųjų medžiagų, iš kurių viena svarbiausių – vitaminas C. Nors šias piratų istorijas galime palikti XVIII-ajame amžiuje, skorbuto atvejų pasitaiko ir šiais laikais. Išdžiūvusi oda, sugedusios dantenos, sąnarių skausmai ir ant viso kūno nežinia iš kur atsirandančios mėlynės – tai požymiai, jog organizmui trūksta askorbo rūgšties, populiariai vadinamos vitaminu C.

Žmonių organizmas šio vitamino pats nesintetina, taigi esame priversti pasirūpinti visaverte mityba, kuri užtikrins reikiamas vitaminų astargas. XX amžiuje išgarsėjęs vitaminas C iš tiesų yra galingas antioksidantas, svarbus bendram imuninės sistemos palaikymui, odos sveikatai, kaulams, dantims ir dantenoms. Jei laisvuosius radikalus, visur aplink mus esančias daleles, apibrėžtume kaip ugnį, kuri nevaldoma gali pažeisti mūsų kūną, tai antioksidantai veikia kaip gesintuvas, numalšinantis, neutralizuojantis ugnį ir jos židinį, nesukeldamas jokios papildomos žalos. Būtent laisvieji radikalai yra vienas pagrindinių odos streso sukėlėjų, dėl kurių mūsų oda greičiau sensta, sausėja ir raukšlėjasi. Tam, kad išvengtume priešlaikinio senėjimo, kuris gali pasireikšti ne tik išorinio grožio, bet ir vidaus organų veiklos sutrikimais, turėtume pasirūpinti, jog mūsų kasdieniame mitybos racione būtų antioksidantų gausaus maisto.

Rekomenduojama paros norma vitamino C gali svyruoti tarp 60 ir 100 mg, nelygu, ar esate ramų gyvenimo būdą propaguojantis vienišius, ar besilaukianti trijų vaikų mama. Visais atvejais pakankamą kiekį vitamino C galime gauti ir su kasdieniais maisto produktais. Daugeliui mūsų šis vitaminas, ko gero, asocijuojasi su citrusiniais vaisiais, kadangi jau nuo vaikystės žinome, kad apelsinuose, greipfrutuose ir citrinose yra gausiu šio antioksidantų gausaus vitamino. Galbūt nustebsite, jog net ir mūsų lietuviškuose daržuose auga kalnai gėrybių, kuriose vitamino C gali būti net ir dar daugiau nei apelsinuose. Pavyzdžiui čili pipiruose ir paprikose vitamino C yra iki 6 kartų daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. O ar žinojote, kad mūsų taip plačiai vartojamos petražolės yra tikras vitamino C šaltinis? Žinoma, galima svarstyti, kiek petražolių ir čili pipirų reikėtų suvalgyti, kad gautume tiek vitamino C, kiek jo yra viename greipfrute. Vis dėl to, jei minėtais prieskoniais gardinsime brokolius ir žiedinius kopūstus, nauda bus dviguba – šie kopūstų giminaičiai gali pasigirti esantys vitamino C šaltiniu. Džiugi žinia braškių mėgėjams – saujelėje šių uogų askorbo rūgšties yra daugiau nei viename apelsine. Ir ne tik vasarą galime mėgautis aormatingais kamuolėliais – drąsiai šaldykite braškes savo šaldiklyje (idealu -18°c temperatūroje, nes tokiame šaltyje uogos ilgą laiką išlaikys savo pradinę struktūrą), kadangi vitaminas C labai gerai išsilaiko tinkamai užšaldytame maiste. Mažiau vertės bus, jei atšildytas braškes kaitinsime, virsime – tuomet šio vitamino gali likti vos penktadalis.

Neturėdami galimybių idealiai prižiūrėti tai, ką imame į burną, dažnai griebiamės maisto papildų, kurie papildo mūsų mitybą trūkstamais vitaminais ir kitomis naudingosiomis medžiagomis. Vaistinėse ir prekybos centruose šiais laikais gausu vitamino C papildų ir tai yra, ko gero, populiariausias ir dažniausiai vartojamas maisto papildas, ypač šaltuoju metų laiku. Norėdami išvengti plačiai paplitusių peršalimo ligų čiumpame tablečių buteliuką, tikėdamiesi sustiprinti savo imunitetą. Vartodami vitamino C papildus turėtume atsižvelgti į tai, jog mūsų organizmas retai kada pasisavina izoliuotus vitaminus ir kitas naudingąsias medžiagas. Mūsų organizmui svarbus kiekvienas organinis komponentas, kadangi dauguma šių komponentų veikia sinergiškai. Rinkdamiesi maisto papildus visuomet atkreipkite dėmesį į gaminio sudėtį ir ieškokite tokio produkto, kurio sudėtyje vitaminas C (arba askorbo rūgštis) nėra paliktas vienišas.

Ar nuspręstumėte apsilankyti vaistinėje, ar šaldytų uogų skyriuje, visuomet stenkitės rinktis maksimaliai kokybiškus maisto papildus ir maisto produktus. Jei tabletėje vitaminas C sinergiškai derės su kitomis naudingosiomis medžiagomis, o braškės bus greitai ir giliai užšaldytos, tuomet galite tikėtis, jog savo mitybą greitai ir efektyviai papildysite antioksidantų gausaus vitamino C.

Plačiau: www.citrosept.lt

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE