Įvairiose pasaulio vietose auginama apie 200 rūšių putinų. Putinų vaisiai raudoni arba rausvai oranžiniai, gali būti geltoni ar juodi su melsvu atspalviu. Kai kurių rūšių vaisių kekės dvispalvės – prinokę vaisiai juodi, neprinokę – raudoni.
Putinai:
- laisvina vidurius,
- varo šlapimą ir skatina prakaitavimą,
- gerina virškinimą ir stiprina organizmą.
Vaistinei žaliavai renkami putino žievė (lupama pavasarį) ir vaisiai, kurie po šalnų tampa nebekartūs. Kartais renkami žiedai ar lapai.
Putino uogose yra apie 3 proc. organinių rūgščių, rauginių medžiagų, polisacharidų, gausu vitaminų.
Putino žievės nuoviras sutraukia kraujagysles, didina skrandžio sulčių rūgštingumą, gerina virškinimą bei skatina šlapimo išsiskyrimą. Taip pat vartojama kaip kraujavimą stabdanti priemonė esant gausioms menstruacijoms. Nuoviru tinka skalauti burną sergant gingivitu, parodontoze. Putino uogų užpilas vartojamas persišaldžius, sultys puikus vitaminų šaltinis.
Putino žievės užpilas –
1 šaukštas smulkintos putino žievės užplikomas stikline verdančio vandens, palaikoma 30 min, nukošiama. Geriama po 1 šaukštą 3-4 kartus per dieną arba šiuo užpilu skalaujama burnos ertmė.
Putino vaisių užpilas –
1-2 šaukštai putino uogų sutrinama, užpilama stikline verdančio vandens, paliekama stovėti 1 val., nukošiama. Užpilu skalaujama burnos ertmė.
Putino vaisių sultys –
Šviežiai surinktos putino uogos užpilamos vandeniu, kad apsemtų, ir kaitinamos ant silpnos ugnies, kol suminkštėja. Tada iš jų išspaudžiamos sultys, kurios konservuojamos pridedant cukraus. Santykis: 8 d. sulčių ir 1 d. cukraus. Sultys užvirinamos ir supilstomos į išvirintus stiklainius.