Gudručio vaistinė

Kaip apsisaugoti nuo salmoneliozės?

Salmoneliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos.

Šios bakterijos įtakoja plonosios žarnos uždegimo atsiradimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 12 – 72 val. po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Siekiant išvengti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno infekcijomis, Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Laima Stragienė pataria:

1. Tinkamai tvarkykite žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:

Žalią mėsą parduotuvėje dėkite į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu;

Nedelsdami įdėkite parsineštą maistą į šaldytuvą, kad išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi . Maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su žalia mėsa;

Sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinkite šaldytuve;

Prieš gaminimą visada nuplaukite vištieną bei kitą mėsą;

Nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos tvarkymo;

Pakankamai gerai virkite, kepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartodami šį maistą įsitikinkite, kad nebėga rausvas skystis;

Neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo.

2. Tinkamai tvarkykite kiaušinius ir gaminkite jų produktus:

Maistui vartokite tik šviežius kiaušinius;

Kiaušinius laikykite tik šaldytuve;

Nevartokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių;

Visada nusiplaukite rankas, jei lietėte juos;

Vartokite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius;

Išvirtus ar keptus kiaušinius suvartokite nedelsiant;

Venkite maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.

3. Nevartokite žalios ar nepakankamai šiluma apruoštos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno.

4. Nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai gerai pakaitinkite.

5. Visada nusiplaukite rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.

6. Priminkite vaikams nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu.

7. Tuo pačiu metu netvarkykite žalios mėsos ar vištienos gamindami maistą.

8. Iškyloms gamtoje pasirinkite saugius, negreit gendančius produktus.

Pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), nesigydykite patys, o kuo skubiau kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Kauno visuomenės sveikatos centro informacija

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE