Sebamed

Grikiai – nuo nemigos ir nuovargio

„Grikiai yra ne tik maistas, bet ir vaistas. Kalcis stiprina kaulus, fosforas – gerina atmintį. Vitaminai stiprina periferinius nervus: vitaminas PP (rutinas) – kraujagysles, vitaminas E – neleidžia susidaryti toksiškiems produktams”, – pasakoja dermatologė, profesorė Gerimanta Balevičienė.

Pirmieji grikiai buvo pradėti auginti jau prieš 4 tūkst. metų Indijoje. Tuo metu ir vėliau jie buvo laikomi plebėjų ir elgetų maistu. Šiandien grikių kruopų košė yra bene labiausiai vertinama dėl maistinių savybių, o dėl savo populiarumo kartais net vadinama „kruopų karaliene”.

Tai visavertis maisto produktas, sudarytas iš baltymų, riebalų, angliavandenių, kalcio, fosforo, jodo, vitaminų B1, B2, PP, E. Būtent dėl šių medžiagų gausumo nuolatinis grikių vartojimas užtikrina visavertę žmogaus egzistenciją bei visų organų sistemų funkcionavimą.

Taip pat grikiai gali padėti įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, kovoja su nemiga ir įtampos jausmu. Ypač grikius rekomenduojama vartoti žmonėms, turintiems regos sutrikimų, sergantiems mažakraujyste, anemija, diabetu, turintiems viršsvorio.

Liaudies medicinos atstovai bei kvalifikuoti specialistai vertina ir rekomenduoja vartoti grikius dėl juose esančio gausaus rutino kiekio, kuris gerina kraujotaką ir palaiko imuninę sistemą. Taip pat yra akcentuojamas faktas, kad grikių košė pašalina iš organizmo cholesterolio perteklių, kuris sukelia širdies problemas bei sklerozės grėsmę senatvėje.

Šios kruopos greitai sukelia sotumą, mažina apetitą, padeda sulieknėti, todėl dažnai yra taikomos kaip dietinis gydymas. Grikių dieta nežalinga organizmui, tačiau G. Balevičienė pabrėžia, kad sveikumas valgant vienarūšį maistą tampa ribotas.

Taip pat, anot specialistės, negalima tikėti ir gandais, teigiančiais, kad grikiai – tai puikus mėsos pakaitalas. „Tai tik visavertis produktas. Norint būti sveiku ir stipriu žmogumi reikia vartoti įvairų maistą”,- pabrėžė G. Balevičienė.

Grynas.lt

Avevita klinika

TAIP PAT SKAITYKITE