REXSAN

Natūralūs vitaminai – svarbi sveikų dantų sąlyga

natūralūs vitaminai dantims

Sveikiems dantims, kaip ir visam organizmui, yra būtina subalansuota mityba, gausi vitaminų bei mikroelementų, gaunamų kasdien su maistu. Nevisavertė mityba, deja, anksčiau ar vėliau sukels dantų problemas, nors ir kaip švariai kasdien jie būtų valomi, – konstatuoja Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas, implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys, skaičiuojantis apie 30 metų sėkmingo savo darbo patirtį. 

Tad kokie yra svarbiausi dantų sveikatai vitaminai ir su kokiu maistu jų galima gauti? 

Vitaminas A

Vitaminas A yra labai svarbus stipriai imuninei sistemai, akims ir sveikai odai. Trūkstant maiste vitamino A, silpnėja viso organizmo, o taip pat ir dantų bei dantenų ir burnos gleivinės atsparumas ligoms. Tačiau išsivysčiusiose šalyse toks didelis vitamino A trūkumas yra labai retas. Švelnesni vitamino A trūkumo simptomai – gali sutrikti seilių gamyba, kurios pasekmė yra burnos džiūvimas. Seilės apsaugo dantis, dantenas ir burnos gleivinę nuo įvairių patogenų ir jų sukeliamų infekcijų bei neutralizuoja rūgštis, sukeliančias dantų ėduonį. Todėl džiūstant burnai, padidėja dantų ėduonies ir periodontito rizika.

Natūraliai gaunami su maistu vitaminai – svarbi sveikų dantų sąlyga

Vitamino A šaltiniai: morkos, pomidorai, melionai, moliūgai, kopūstai, špinatai, salotos, brokoliai, paprika, greipfrutai, abrikosai, žąsų, jaučių ir avių kepenys, tunai, skumbrė, lašiša, pieno produktai (sviestas, sūriai), kiaušiniai. Geltonose bei žalialapėse daržovėse ir geltonuose vaisiuose randamas beta karotinas, arba vitamino A provitaminas, iš kurio vitaminas A pagaminamas žmogaus kepenyse. 

Tai tirpus riebaluose vitaminas, todėl daržovių salotas, gausias provitamino A, geriau ruošti su keliais lašais aliejaus arba paskaninti saulėgrąžų ar kitomis aliejingomis sėklomis, riešutais. 

B grupės vitaminai

Tai ištisas kompleksas vitaminų, būtinų daugeliui organizmo funkcijų, o ypač – nervų sistemos veiklai. Odontologijos požiūriu paminėtinas vitaminas B3, dėl kurio trūkumo gali kraujuoti dantenos. Palanku tai, kad šio vitamino trūkumas gana retas, nes jo yra daugelyje maisto produktų, pvz.: galvijų mėsa, vištiena, lašiša, pienas, žalios lapinės daržovės, pomidorai, pupelės, grybai. 

Vitamino B12 trūkumas didina burnos ertmės jautrumą karštam ir šaltam maistui. Šio vitamino šaltiniai – galvijų bei žuvų mėsa, kiaušiniai, pienas ir jo produktai, jūros gėrybės.

Vitaminas C

Vitaminas C yra reikalingas ne tik dantų, bet ir viso organizmo sveikatai. Jo trūkumas sukelia skorbutą ir periodontitą. Ilgiau negydant šių ligų ir vis trūkstant vitamino C, pradeda kristi dantys. Šiais laikais skorbutas yra gana retas, nes civilizuotose šalyse žmonės nepatiria tokio didelio vitamino C trūkumo. Net specialiai nesirūpindami mityba, vitamino C vis tiek gauna iš vaisių, daržovių, tarp jų – net ir iš plačiai visur naudojamų bulvių. C vitamino trūkumas dažniausiai pasireiškia žmonėms su inkstų ir virškinamojo trakto sutrikimais dėl negalėjimo jo įsisavinti.Tačiau senais laikais skorbutas buvo tikra jūreivių rykštė, kadangi nesant šaldytuvų, į keliones būdavo imami tik ilgai negendantys maisto produktai, o tarp jų nebuvo nieko, turinčio vitamino C. Ir ta kainavo žmonių gyvybes: didžiųjų geografinių atradimų epochoje nuo skorbuto mirdavo jūreiviai. 

Švieži vaisiai ir daržovės – pagrindinis C vitamino šaltinis

Vitamino C šaltiniai: juodieji serbentai, petražolės, paprika, brokoliai, kiviai, žemuogės, citrusiniai vaisiai (citrinos, apelsinai, greipfrutai ir kiti), gūžiniai ir Briuselio kopūstai, špinatai, bulvės. Jei tenka ilgesnį laiką praleisti be vaisių ir daržovių, šiais laikais galima įsigyti vitamino C tablečių vaistinėse ir naudoti pagal šeimos gydytojo ar vaistininko rekomendaciją. 

Vitamino C randama ir mėsoje, ypač kepenyse, nes dauguma gyvūnų šį vitaminą pasigamina patys, o žmogus yra viena iš nedaugelio išimčių. Tačiau mėsą apdorojant karščiu, beveik visas joje esantis vitaminas C sunaikinamas. Panaši situacija ir šviežiame piene, tačiau pasterizuotame vitamino C praktiškai nebelieka, nebent pridedama papildomai. 

Paminėtina, kad vitamino C nemaža dalis suyra ir verdant, kepant, konservuojant vaisius ir daržoves, tad jo lieka ženkliai mažiau, nei natūraliame, neapdorotame karščiu, maiste. Tad visavertę mitybą, gausią natūralaus vitamino C, labiau užtikrina švieži vaisiai ir šviežios daržovės. 

Vitaminas D

Trūkstant šio vitamino, organizmas nepajėgia įsisavinti būtino kaulams bei dantims kalcio ir fosforo, nors maiste šių mikroelementų gali būti pakankamai. Vitaminas D padeda apsaugoti dantis nuo ėduonies. Be kitų sveikatos problemų D vitamino trūkumas, arba D-hipovitaminozė, sukelia ir periodonto uždegimą periodontitą, kurio negydant prarandami dantys. 

Vitamino D šaltiniai: grybai, pienas, sviestas, riebios žuvys, (skumbrės, lašišinės, silkės, menkių kepenėlės), kiaušiniai.

Saulės šviesoje žmogaus organizmas pasigamina reikiamą kiekį vitamin D

Tačiau vienas svarbiausių vitamino D šaltinių yra net ne maistas, o jo gamyba pačiame žmogaus organizme tiesioginės saulės šviesos poveikyje. Tad svarbu kasdien nors po keliolika minučių praleisti lauke saulėje. Suprantama, pernelyg ilgas kaitinimasis saulėje yra pavojingas odai ir apskritai sveikatai. 

Jei nepavyksta vitamino D  pakankamai gauti iš maisto produktų ar trūkstant saulės šviesos, tikslinga laikinai naudoti gydytojo paskirtas vitamino D tabletes, aliejinį tirpalą arba žuvų taukus. Beje, šiais laikais vitaminu D praturtinami ir kai kurie perdirbti maisto produktai. 

Įsidėmėtina, kad vitamino D perteklius ne mažiau žalingas, nei jo trūkumas. Todėl nustatyti, ar trūksta vitamino D ir kiek jo trūksta, gali tik gydytojas, įvertinęs D vitamino kiekio organizme tyrimų rezultatus.

Tvirtų, sveikų Jums dantų!

UAB „Angitia“, www.angitia.lt
https://www.facebook.com/angitiaklinika/

Angitia

TAIP PAT SKAITYKITE