Mūsų gerai savijautai didelę įtaką turi tinkama žarnyno mikroflora. Tačiau dėl antibiotikų vartojimo, streso, nuovargio, skrandžio ligų ar prastos mitybos žarnyne gali sutrikti gerųjų bei blogųjų bakterijų pusiausvyra. Dėl šios priežasties gali pablogėti virškinimas, atsirasti pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, suprastėti maistinių medžiagų įsisavinimas bei nusilpti imuninė sistema. Rūpintis savo žarnyno sveikata reikia nuolatos, o tai padaryti galite į savo kasdieninį mitybos racioną įtraukdami gerosiomis bakterijomis praturtintus maisto produktus. Įdomu sužinoti daugiau? Plačiau apie gerųjų bakterijų naudą kalbėsime šiame straipsnyje.
Ką verta žinoti apie gerąsias bakterijas?
Gerosios bakterijos, dar vadinamos probiotikais, yra neabejotinai svarbios visam mūsų organizmui, o ypač virškinimo sistemai. Tai gerosios žarnyno bakterijos ir mielės, kurios gyvena mūsų žarnyne ir saugo organizmą nuo neigiamų išorės veiksnių. Nors probiotikų yra net keletas rūšių, vienos naudingiausių ir labiausiai žinomų – Lactobacillus ir Bifidobakterijos. Verta paminėti, jog gerosios bakterijos yra svarbios ne tik suaugusio žmogaus, bet ir augančiam vaiko organizmui. Jų galime rasti ne tik maisto produktuose, bet ir maisto papilduose.
Gerosios bakterijos – kokia nauda žmogaus organizmui?
Nors jų nauda neretai yra pamirštama, tačiau gerosios bakterijos žarnyne atlieka svarbų vaidmenį. Žemiau trumpai apžvelgiame pagrindinius jų privalumus mūsų organizmui:
- probiotikai suteikia galimybę palaikyti sveiką ir subalansuotą žmogaus žarnyno mikrobiotą bei saugo organizmą nuo įvairių žalingų bakterijų poveikio;
- gali padėti sumažinti nemalonius virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, taip pat leidžia geriau įsisavinti organizmui svarbias maistines medžiagas;
- didelė dalis žmogaus imuninės sistemos yra susijusi su žarnyno mikrobiota, tad probiotikai gali padėti sustiprinti imuninę sistemą, kovojant su infekcijomis, lėtinėmis ligomis ir mažinant uždegimus;
- gerosios bakterijos gali padėti gydant odos ligas, pavyzdžiui, aknę, egzemas, atopinį dermatitą bei kitas.
Sumažėjus gerųjų bakterijų kiekiui žmogaus organizme, gydytojai rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo mitybą ir įtraukti tokių maisto produktų, kuriuose yra daugiausiai gerųjų bakterijų. Tai gali būti natūralus jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai, kombucha, kai kurie sūriai bei kiti fermentuoti maisto produktai.Jeigu žmogaus žarnyno mikroflora yra itin sutrikusi, yra sveikatos sutrikimų ar vartojate antibiotikus, tuomet papildomai galima įsigyti ir vartoti maisto papildus – probiotikus, kurie suteiks galimybę greičiau atstatyti tinkamą žarnyno bakterijų pusiausvyrą. Daugiau informacijos apie probiotikus jums suteiks jūsų šeimos gydytojas arba vaistininkas.