Nobel biocare

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane „Esse” susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei.

Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio: jos yra nekaloringos, gerai virškinamos, turi daug baltymų ir mineralinių medžiagų. Lietuvoje jos daugeliui vis dar egzotika.

Vietinių jūrų gėrybių gausa negalime pasigirti. Tačiau pamažu jų pasirinkimas didėja. Nors jūros gėrybėms tenka ištverti kelionę iš Prancūzijos ar Ispanijos, kol jos atsiranda parduotuvėse ar jūsų namuose., jau yra verslininkų, siūlančių užsisakyti jūros gėrybių internetu ir atvežti iš Prancūzijos turgaus iki pat jūsų durų per labai trumpą laiką.

Toks malonumas – nepigus. Pavyzdžiui, šviežios Belono austrės – nuo 1,25 iki 3,5 litų už vienetą, 3 kg jūrų sraigių (mažiausias užsakomas kiekis) – 105 litai, 2 kg virtų krevečių – nuo 84 iki 120 litų. Užsisakę tokį kiekį jūros gėrybių, paskambinkite pakviesti vakarienės draugus – tokio kiekio jų vieni tikrai lengvai neįveiksite.

Lietuviams jau gerai pažįstamos krevetės – vieni populiariausių vėžiagyvių pasaulyje. Jose daug baltymų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, beveik nėra riebalų. Vis daugiau gerbėjų atranda ir midijos, nors kadaise jos buvo laikytos prasčiokų maistu. Specialistai sako, kad norėdami patikrinti, ar midija šviežia, turite pabelsti į jos geldelę – šviežia ji turi užsiverti. Midijų žvejybos laikas – nuo birželio vidurio iki vasario pabaigos, todėl dabar dar galite tikėtis rasti jų šviežių. Beje, 1 kg midijų yra 180 g mėsos.

Jūrų sraigės vertinamos už tai, kad žmogaus organizmas gali beveik visiškai pasisavinti jų mėsą, kurioje esantys riebalai susideda iš nesočiųjų riebalų rūgščių, ne tik nedidinančių cholesterolio kiekio žmogaus organizme, bet net padedančio jį sumažinti.

Prie jūros gėrybių žinovai rekomenduoja rinktis lengvą baltąjį vyną.


Restorano „Esse” otų ir tigrinių krevečių suktinukai su baltojo vyno ir ledo žuvų ikrų padažu (2 porcijos)

Reikės:

300 g atvėsinto oto

4 karališkųjų krevečių

Nedidelio gumbelio saliero šaknies

3 bulvių

400 ml pieno

30 g sviesto

30 g baltojo vyno

60 g grietinėlės

15 g ledo žuvų (skraiduolių) ikrų

Druskos, maltų baltųjų pipirų, citrinos sulčių

Kaip pasigaminti:

Otą supjaustyti į keturias dalis ir pamarinuoti su druska, maltais baltaisiais pipirais, citrinos sultimis apie 15 minučių. Iš oto ir krevečių padaryti suktinukus ir pavirti garuose apie 15 minučių (jei neturite specialaus indo, įpilkite į indą šiek tiek vandens su prieskoniais, kad žuvis nepasidarytų beskonė, ir patroškinkite).

Pagaminkite salierų ir bulvių tyrę. Salierus ir bulves nulupkite, supjaustykite ir virkite piene. Sutrinkite, įdėkite sviesto.

Padažui sumaišykite keptuvėje baltąjį vyną, grietinėlę ir ikrus.


Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE