Hempo

Sultys – cukraus šaltinis? Gydytoja dietologė atsako: svarbu kokios ir kiek

Sultys sveikata

Nors jau žinome, kad geriau valgyti visus vaisius ir daržoves nei spausti jų sultis, vaikai dažnai nesižavi morkomis ar rūgštokais obuoliais. Jiems priimtiniau daržoves supjaustyti lazdelėmis, vaisius – skiltelėmis, o ypač nevalgiems vaikams geriausia įsiūlyti sulčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausios – šviežiai spaustos sultys: jos yra maistingiausios. Perkant pramoniniu būdu pagamintas sultis, visada patartina etiketėje paskaityti jų sudėtį ir geriausia rinktis jas 100 proc.

Sultys prilygsta maistui

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daržovių sultys gali būti puikus mitybos paįvairinimo būdas, tačiau svarbu žinoti, jog jos prilygsta maistui ir nekompensuoja dienos skysčių poreikio. „Sultys gali būti puikus būdas įtraukti daržoves į vaikų mitybos racioną, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo amžiaus, jų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galime ją sudirginti. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad geriausias gėrimas ne tik suaugusiajam, bet ir vaikui, yra vanduo. „Tačiau sultys suteikia tam tikrą galimybę vaikui, mažiau valgančiam vaisių, įtraukti juos į kasdienį racioną. Reikia neužmiršti, kad sultys yra maistas ir jos yra vaisių pakaitalas. Tai nėra įprastai vartojamas gėrimas ir jis nekompensuoja dienos skysčių poreikio.“

Nors madinga rytais gerti glotnučius, kuriems maišomos vaisiai ir daržovės, gydytoja dietologė sako, kad sultyse geriau tebūna mažiau komponentų: „Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių daržovių maišymas gali padaryti meškos paslaugą. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių.“

Kaip išsirinkti sveikatai palankiausias sultis

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad geriausios yra šviežiai spaustos sultys, o antroje vietoje pagal maistingumą būtų 100 proc. sultys, t. y. pagamintos iš sulčių koncentrato. „Joms būtų teikiama pirmenybė prieš kitus gėrimus, kuriuose sulčių kiekis gali svyruoti nuo 10 iki 90 proc. Jeigu jau nusprendžiama rinktis sultis vaikų šventei, tai pirmenybė būtų šviežiai spaustoms, o antroje vietoje turėtų būti 100 proc. sultys.“

Jeigu sultys 100 proc., tai papildomų sudedamųjų dalių jose neturėtų būti – tai vaisių koncentratas, skiestas vandeniu. Gydytoja dietologė pataria visada užmesti akį į sulčių etiketes. „Jeigu jau renkamės gėrimą, kuriame yra didesnis procentas vandens, tai ten gali atsirasti saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų. Tikrai tokių nereikėtų rinktis vaikų šventei ar įtraukti į vaikų mitybos racioną. Tokie gėrimai nėra rekomenduotini, nes maisto priedai gali alergizuoti bei sukelti kitas nepageidaujamas organizmo reakcijas: tai gali tapti virškinimo sistemos negalavimo priežastimi. Dėl to visada svarbu pasižiūrėti į sulčių sudėtines dalis“, – rekomenduoja gydytoja dietologė ir priduria, kad viena stiklinė sulčių – pakankama dienos norma. 

„Rimi“ siūlo pasigaminti tokios sriubos karštomis dienomis – atgaivins ne prasčiau už šaltibarščius ir tikrai patiks vaikams.

RECEPTAS

Šalta arbūzų sriuba su sultimis

Patiekalui reikės: 

0,5 vnt. arbūzo;

500 g aviečių;

130 ml šeivamedžio uogų sulčių;

1 vnt. žaliosios citrinos;

130 g smulkinto ledo.

mėtos lapelių papuošimui. 

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite arbūzą ir išimkite sėklas. Išimkite apie pusę arbūzo minkštimo apvaliu šaukštu (rutuliukus pasilikite serviravimui). Supjaustykite likusį arbūzą stambiais gabalais.
  2. Sumaišykite arbūzą, daugiau nei pusę aviečių, šeivamedžio uogų, citrinų sultis ir ledą maišytuvu ar virtuvės kombainu. Laikykite sriubą šaldytuve iki serviravimo.
  3. Patiekite šaltą sriubą su arbūzais ir avietėmis. Papuoškite mėta.

Skanaus!

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE