“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo vadovas.
JAV vienas šalto spaudimo sulčių buteliukas kainuoja apie 10 JAV dolerių ir, nepaisant aukštos kainos, naujos kartos sultys įgavo tokį didelį populiarumą vakaruose, kad šviežių sulčių buteliukas tapo įprastas, kaip kavos puodelis.
Taigi visiems kyla klausimas: kuo šalto spaudimo sultys yra ypatingos ir kodėl žmonės pasiryžę mokėti už jas ženkliai daugiau nei už paprastas sultis iš pakelių?
Visų pirma, į buteliukus yra išspaudžiami dideli kiekiai vaisių ir todėl šalto spaudimo sulčių buteliukas sveria iki 20% daugiau nei identiškas vandens buteliukas. Kitaip tariant, jei mes iš 5 didelių apelsinų pagaminame 0,5 l sulčių, tai vieni populiariausių prekės ženklų iš dar mažesnio apelsinų kiekio pagamina daugiau nei 2 l sulčių gėrimo – aiškina Algirdas Zabarauskas, Giraffe šalto spaudimo sulčių vienas iš įkūrėjų.
Kitas esminis skirtumas – naudojamos sulčiaspaudės. Dažniausiai sutinkamos yra centrifūginės sulčiaspaudės, jose sulčių spaudimo metu yra naudojami metaliniai greitai besisukantys peiliai. Spaudimo metu sulčiaspaudės peiliai nuo trinties pasiekia aukštą temperatūrą, kuri pražudo didelę dalį gyvųjų enzimų bei maistingųjų medžiagų.
Tuo tarpu, šalto spaudimo sulčiaspaudės, kaip jau galite suprasti iš pavadinimo, spaudimo metu nesukuria didesnės kaip 4 °C temperatūros. Negano to, vakuumo pagalba užtikrinama, kad kiekviena vaisiaus dalelė atsidurtų šviežių sulčių buteliuke. Tokiu būdu, sulčių maistingumas išsaugojamas iki 5 kartų didesnis, lyginant su paprastomis centrifūginėmis sulčiaspaudėmis.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į naudojamas sudedamąsias dalis – iš ko yra gaminamos sultys. Didžioji dalis sulčių gamintojų mažina produktų savikainas gamindami jas ne iš vaisių, bet jų koncentratų ar miltelių. Tuo tarpu šalto spaudimo sultys, tokios kaip Giraffe, yra kas kartą šviežiai spaudžiamos, naudojant tik tikrus vaisius ir daržoves, teigė vienas iš Giraffe šalto spaudimo sulčių įkūrėjų.
“Galų gale, jos yra šviežios, nepasterizuotos ir skonių skirtumai tarp šalto spaudimo sulčių ir paprastų sulčių pakeliuose, padeda suprasti, jog tai yra absoliučiai skirtingi produktai. Šalto spaudimo sultys yra “gyvos”, tuo tarpu kitos sultys – mėnesių mėnesius prastovėjusios lentynose ir savo viduje slepiančios eilę pridėtų konservantų ir kitų priedų” – teigė Algirdas.