Rawpowders

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus.

Pirkinio etiketėje pateikta data yra tik apytikris skaičiavimas. Tačiau ji nenurodo, kokiomis sąlygomis buvo gabenamas produktas, ar kelias valandas nebuvo laikomas netinkamoje temperatūroje.

Fraunhofer tyrimų instituto tyrėjai iš Miuncheno (Vokietija) sukūrė nebrangią plastiko juostelę, kuri gendant produktui atitinkamai keičia spalvą.

Inovatyvi juostelė turėtų būti įpakuojama kartu su produktu. Pakuotės viduje juostelė reaguotų su biogeniniais aminais, kuriuos išskiria gendanti žuvis ar mėsa. Jei pakuotėje išsiskiria pakankamas kiekis aminų, jie lemia juostelės spalvų pasikeitimą iš geltonos į akivaizdžiai mėlyną.

Pralaidus dujoms sluoksnis juostelėje leidžia aminams pasiekti indikatoriaus cheminius preparatus, išvengiant chemikalų sąlyčio su maistu.

Fraunhofer instituto mokslininkai taip pat projektuoja nešiojamą juostelės matavimo elementą. Juo produktų pakavimo vietose darbuotojai galėtų patikrinti maisto šviežumą dar prieš jį sufasuodami.

Tyrėjai šiuo metu ieško pramoninių partnerių, siekdami komercializuoti juostelę.

Tai nėra pirmasis bandymas sukurti maisto šviežumą identifikuojančią technologiją. Mokslininkų komanda iš Skotlando universiteto (Stratklaidas, Škotija) dar šių metų sausį pristatė spalvas keičiančią, šviežumą identifikuojančią juostelę – tuo metu, kai tokį pat projektą jau nuo 2000 metų vykdo Kanados Toxin Alert grupė.

Diena.lt

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE