REXSAN

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida.

Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę milijono 50-71 metų amžiaus žmonių. Po to jie kitus dešimt metų stebėjo jų mirtingumo procentą. Iš viso per tą laikotarpį mirė 47 tūkst. 976 vyrai ir 23 tūkst. 276 moterys.

Paaiškėjo, kad mirčių procentas tarp to penktadalio apklaustųjų, kurie valgė daugiausiai raudonos mėsos, buvo gerokai didesnis. Raudona mėsa vadinama jautiena, veršiena, aviena. Panašus rodiklis buvo ir toje grupėje, kuri daugiausiai valgė pramoniniu būdu pagamintų ar perdirbtų mėsos gaminių, pavyzdžiui, dešrų ar dešrelių.

Mokslininkai apskaičiavo, kad 11 proc. vyrų mirties atvejų ir 16 proc. – moterų buvo galima išvengti, jei jie būtų mažiau vartoję raudonos mėsos.

Mokslininkų teigimu, galimi skirtingi paaiškinimai, kodėl mėsa didina mirties riziką. Ją kepant, pavyzdžiui, gali susidaryti vėžį sukeliančių medžiagų. Be to, raudonoje mėsoje yra didelis kiekis sočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios siejamos su širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE