Ditel

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų.

Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems – šlykštynė, suteikia tam tikras cheminis junginys, kuris užmuša bakterijas Helicobacter pylori – būtent jos dažniausiai būna skrandžio vėžio kaltininkės.

Pasak prancūzų ir amerikiečių mokslininkų, nustačiusių šį junginį, dabar reikėtų stebėti, ar valgydami brokolius ir Briuselio kopūstus, žmonės gali patys išsigydyti.

Antibiotikai taip pat puikiai naikina minėtas bakterijas, bet šie vaistai yra brangūs ir turi nepageidautino šalutinį poveikį – naikina ir gerąsias bakterijas, kurios padeda virškinti maistą.

„Kai kuriose centrinės ir pietų Amerikos, Afrikos ir Azijos šalyse net 80-90 procentų gyventojų būna užsikrėtę helikobakterijomis, matyt, dėl skurdo ir blogų sanitarinių sąlygų”, – primena Džonso Hopkinso universiteto Baltimorėje fiziologas Džedas Fahėjus.

Jo nuomone, jei klinikiniai bandymai patvirtins, kad daržovėmis ir vaisiais galima sušvelninti su minėta bakterija susijusias ligas ar net išvengti jų, Jungtinėse Valstijose ir pasaulyje atsiras geras akstinas šitaip gerinti gyventojų sveikatą.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE