Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikai, pirmajai Lietuvoje, įteiktas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos dokumentas – naujagimių ir kūdikių maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas. Tai oficialus dokumentas, liudijantis, jog gydymo įstaigoje yra visos naujagimių ir kūdikių maisto ruošimo sanitarinius-higieninius reikalavimus atitinkančios sąlygos.
Kaip spaudos konferencijoje, gegužės 2 dieną surengtoje Moters ir vaiko klinikoje, sakė Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Patašius, naujagimius ir kūdikius bei kitus pacientus maitina visos šalies klinikos, maisto gamyba yra kontroliuojama, tačiau Šiaulių Moters ir vaiko klinikoje įvertinta visa maisto ruošimo procedūra, nuo proceso pradžios iki pabaigos – nuo adaptuotų mišinių, vandens paėmimo, paruošimo, maitinimo iki indų, buteliukų, čiulptukų plovimo, sterilizavimo bei laikymo – užtikrinamos tinkamos sąlygos, dirba pasirengęs kolektyvas. Procedūra aprašyta, įpareigojanti laikytis specialios virtuvės tvarkos. Moters ir vaiko klinika turi būtent tokią mažiausiems pacientams skirtą virtuvę. Mažyliams maistą ruošia juos prižiūrinčios slaugytojos.
,,Ligonis ar sveikstantis pacientas gydomas ne vien taikomais metodais, medikamentais, bet ir jam labiausiai tinkamu maistu,’’ – sako Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius. – ,,Dietinis, pritaikytas konkrečiam pacientui maistas padeda įgauti jėgų, švelnina negalavimų simptomus, todėl šioje klinikoje nuo pat jos projektavimo buvo pasirengta eiti tokiu keliu.”
Vaikų ligų gydytoja Vanda Liukpetrienė, šiuo metu laikinai einanti Moters ir vaiko klinikos direktoriaus pavaduotojos pareigas, sako, jog kasdien gali prireikti pamaitinti 30 – 40 mažylių. Be abejo, natūralus mamos pienas yra nepakeičiamas naujagimio, kūdikio maistas. Tačiau, jeigu jo nėra ar kurį laiką naujagimio negalima maitinti sergančios mamos pienu, medikai vykdo ypatingą užduotį, paruošia kūdikiui tinkamiausių mišinėlių.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Patašius (nuotraukoje kairėje) naujagimių ir kūdikių maisto tvarkymo pažymėjimą įteikdamas Respublikinės Šiaulių ligoninės generaliniam direktoriui Petrui Simavičiui sakė, jog tarnyba įvertino nepriekaištingą šio proceso nuoseklumą.