Porcija ledų – vasariškas malonumas, kuriuo pasimėgauti Lietuvą užplūdus rekordiniams karščiams skuba tiek mažas, tiek didelis. Tik ar esate tikri tuo, ką randante spalvingoje šio gardumyno pakuotėje? Ar žinojote, kad ryškiai raudonoje arbūzų skonio ledų porcijoje slepiasi bent šeši „E”, vanduo ir cukrus? Ir viskas.
Minėtieji „E”, tai medžiagos, kurių kodiniai pavadinimai išversti į „žmonių kalbą”, skamba itin įvairiai, pradedant citrinų rūgštimi, baigiant natrio alginatu ar guaro derva. Taigi, nuoširdus ieškojimas bent šlakelio natūralių sulčių leduose, ant kurių pakuotės parašyti „Apelsininiai”, yra bergždžias, nes tokie ledai, ko gero, net nėra gulėję šalia apelsinų. Kita vertus, brangesniuose leduose galbūt ir pavyktų rasti sulčių, tačiau jų kaina didesnė iki penkių kartų, o į sudėtį įeinančių „E” kiekis didesnis dvigubai.
Portalo Lrytas.lt kalbintos mamos pastebi, kad vaikai ypač mėgsta rinktis vaisinius, kaip teigiama ant pakuotės, „iš sulčių pagamintus” ledus. Tačiau dauguma teigia, nesiryžtančios pirkti pačių pigiausių ledų, be to, atkreipia dėmesį į produkto kilmės šalį ir yra linkusios rinktis lietuvišką prekę. Vienos mamos pasiūlyta idėja – pačiai šaldyti sultis ir valgyti kaip ledus, tačiau nepakeičiamųjų „E”, panašu, kad gausu ir jose.
Taigi, kas išties slypi už keistų pavadinimų E 330, E 412, E 401, E 407, E 162, E 140? Maisto technologai ragina atkreipti dėmesį į tai, kad tokiomis raidelėmis gali būti žymimi ir natūralūs produktai, taigi pirmiausiai reikėtų išmokti atskirti, kurie iš jų yra gaunami sintetiniu būdu, o kurie yra augalinės kilmės.