Aštuoni žmonės iš dešimties bent kartą per metus skundžiasi, jog skaudą galvą. Pateikiame keletą mitybos patarimų, kurie padės išvengti galvos skausmo, migrenos bei kitų negalavimų.
1. Galvos skausmus gali sukelti žemas cukraus lygis kraujyje. Norint to išvengti, dietologai rekomenduoja valgyti 3-5 kartus per dieną, nedidelėmis porcijomis, vengiant didesnių tarpų tarp valgymo.
2. Gerkite ne mažiau nei 1,5 litro vandens kasdien. Dehidratacija – vienas iš dažniausių migrenos ir galvos skausmų priežasčių. Apribokite kavos, arbatos ir kitokių stimuliuojančių gėrimų vartojimą. Pastarieji ne tik pernelyg tonizuoja, tačiau ir išvaro skysčius iš organizmo.
3. Galvos skausmas gali pasireikšti alerginės reakcijos metu. Alergiją gali sukelti citrusiniai vaisiai, pupelės, razinos, figos, saulėgražos, moliūgų sėklos, žemės riešutai, šokoladas. Galvos skausmus taip pat gali sukelti kieti sūriai, nenugriebtas pienas, vynas, švieži kepiniai. Anot dietologų, nevertėtų persistengti vartojant pomidorų padažą, majonezą bei actą, stengtis nevartoti konservuotų, sūdytų produktų, padažų. Galvos skausmą gali sukelti ir nenatūralūs prieskoniai, natrio glutamatas ir dirbtiniai saldikliai. Tiesiog stebėkite organizmo atsaką – jei po maisto ar gėrimų atsiranda galvos skausmai, šių produktų venkite.
4. Galvos skausmo bei migrenos profilaktikai tinka produktai, kuriuose daug vitamino B. Pastarieji padeda tinkamai funkcionuoti kraujagyslėms, esančioms smegenyse, taip pat padidėja geros nuotaikos hormono, seratonino, gamyba. Įtraukite į mitybą grūdų produktus, kepenis, paukštieną, kiaušinius, grybus, selėnas, bulves, žaliuosius žirnelius, špinatus, grikius, brokolius, žiedinius kopūstus, varškę, džiovintus abrikosus ir slyvas, pistacijas, graikinius riešutus.