Biorythm

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivine balanda

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“.  Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4 km aukštyje kalnuose. Didžioji dalis šio augalo užauginama ekologiškoje aplinkoje.

Nauda žmogaus organizmui

Šiandien bolivinė balanda ypatingai vertinama dėl savo maistinių savybių, nes turi net devynių rūšių aminorūgščių ir begalę kitų medžiagų, ypač naudingų pilnavertei mitybai ir sveikatai palaikyti. Jos turi angliavandenių, baltymų, skaidulinių medžiagų. Todėl jos vertinamos kaip visapusė maistinė kultūra. Kynvos sėklose randama net devynių rūšių pagrindinių aminorūgščių, kurių proporcija, vertinant naudą žmogui, beveik ideali. Aminorūgštys padeda atsinaujinti žmogaus organizmo audiniams, turi teigiamos įtakos hormonų ir fermentų gamybai, palaiko organizmo atsparumą ligoms.

Kynvų sėklos gali būti įvairių spalvų, tačiau geriausiomis laikomos baltos. Iš kynvų sėklų pagamintas maistas lengvai virškinamas, nealergizuoja jautrių žmonių. Kynvos sėklos turi itin žemą glikemijos indeksą, ilgam suteikia sotumo jausmą, puikiai tinka sergantiems diabetu. Šie augalai nėra grūdai, todėl neturi glitimo – drąsiai gali vartoti visi netoleruojantieji ar alergiški glitimui.

Vertinant pagal mineralinių medžiagų kiekį, kynvos  turi gausiai kalcio, fosforo bei geležies, mangano, magnio, fosforo, folio rūgšties, vario, cinko, kalio, vitaminų B1, B2, B6, D ir E. Jos turi didelius kiekius antioksidantų, kurie lėtina senėjimo procesus ir padeda išvengti daugelio ligų.

Receptai

Maistingoji bolivinė balanda (kynva) puikiai tinka salotoms, sriuboms, įvairiems troškiniams, garnyrams ruošti.

Prieš naudojimą rekomenduojama perplauti vandeniu. Virti 15-20min. santykiu su vandeniu 1:2

1. Čili“ troškinys

Reikės:
Bolivinės balandos kruopų;
Morkų;
Konservuotų kukurūzų;
Konservuotų pupelių;
Vištienos krūtinėlės;
Pomidorų pastos;
Paprikos;
Svogūno;
Česnako;
Čili prieskonių;
Prieskonių pagal skonį;
Supjaustykite vištieną gabalėliais, apkepkite su svogūnais,morkomis,paprikomis. Sudėkite virtas bolivinės balandos kruopas,kukurūzus, pupeles, česnaką, prieskonius,supilkite pomidorų pastą ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15-20min.
Skanaus!

2. Naminiai energetiniai batonėliai

Reikės:

Bolivinės balandos kruopų;

CHIA sėklų;

Riešutų sviesto;
Medaus;
Klevų sirupo (sirupą galite rinktis pagal savo skonį);
Mėgstamų prieskonių: cinamono, muskato, maltų gvazdikėlių;
Papildomai galite dėti ir avižų kruopų, džiovintų datulių, riešutų, moliūgų sėklų;
Kietus ingridientus reikėtų pakaitinti orkaitėje kol švelniai apskrus, tuomet dubenyje ištirpinti skystuosius ingridientus, viską sumaišyti. Gautą masę suspausti,palikti šaldytuve, bei supjaustyti norimo dydžio batonėliais.

Šie batonėliai suteiks ne tik žvalumo, bet ir patenkins smaližių poreikius.

Skanaus!

3. Kokosinis pudingas su avietėmis

Reikės:

200 g šviežių aviečių;
1 šaukštas cukraus pudros;
400 ml kokosų pieno;
1 1/2 stiklinės sojų pieno;
1 vanilės ankštis;
5 šaukštai rudojo cukranendrių cukraus;
1 stiklinė (170 g) kinvos kruopų;

1/4 šaukštelio druskos,
1 šaukštas kokoso drožlių.

Į puodą supilkite pieną, suberkite rudąjį cukrų, druską, peiliu išskustas vanilės ankšties sėklas ir užvirinkite. Kinvos sėklas nuplaukite tekančiu vandeniu, suberkite į pieną ir virkite apie 15-18 minučių (kartas nuo karto pamaišykite). Nuimkite nuo ugnies, lygiomis dalimis supilstykite į 6 stiklines, padėkite į šaldytuvą ir vėsinkite apie 2-4 val.
Avietes suberkite į puodą, apibarstykite cukraus pudra, įpilkite šaukštą vandens ir maždaug 5 minutes apvirkite (uogos turi išskirti sultis, bet nesuirti).
Ant atvėsusio pudingo uždėkite didelį šaukštą aviečių, apibarstykite kokoso drožlėmis ir patiekite. Skanaus!

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE