Eurovaistinė

Kaip namuose užsisūdyti lašišą? Prireiks vos kelių ingredientų

Lašiša
Lašiša. Asociatyvi nuotrauka Pexels.com

Iki Kūčių likus vos dienai daugelis dar svarsto, kuo nustebinti atvykstančius svečius. Net ir gruodžio 23-ioji daugeliui tampa intensyvaus pasiruošimo diena, kai planuojami patiekalai ir perkami pagrindiniai ingredientai. Vis daugiau žmonių Kūčių stalui renkasi namuose sūdytą lašišą – patiekalą, leidžiantį užtikrinti šviežumą ir skonio kokybę.

„Lašiša – puikus pasirinkimas norint nustebinti svečius, ši žuvis – ne tik elegantiškas, bet praktiškas pasirinkimas, kuris patik tiek suaugusiems, tiek vaikams. Be to, šiuo metus šios rūšies žuvies galima įsigyti su 30 proc. nuolaida, todėl pirkėjai turi galimybę pasirūpinti kokybiška žuvimi, sutaupyti ir ramiai pasiruošti Kūčių stalui“, – teigia „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė.

Namuose sūdant lašišą galima kontroliuoti jos sudėtį – reguliuoti druskos kiekį, atsisakyti konservantų ir rinktis mėgstamus prieskonius. Be to, prieš pat Kūčias sūdoma lašiša ilgą laiką išlieka šviežia. Lengvai užsūdyta ir šaldytuve laikoma lašiša vartojimui tinkama 3-4 dienas, tad ją panaudoti galima ir ruošiant kalėdinius pusryčius. 

Kaip išsirinkti tinkamą lašišą?

Sūdymui rekomenduojama rinktis aukštos kokybės lašišos filė. Ji turėtų būti: be kaulų ir žvynų, su odele, kad išlaikytų formą, vienodos spalvos ir tvirtos tekstūros. Jeigu pasirenkama šaldyta lašiša, ją patariama atitirpinti lėtai, laikant šaldytuve, taip išsaugant žuvies struktūrą ir skonines savybes.

Klasikinis lašišos sūdymas nereikalauja sudėtingų ingredientų ar ilgo pasiruošimo. Tam reikės itin paprastų ingredientų: druskos, cukraus, pipirų. Be to, čia puikiai tinka ir įvairiausios šviežios žolelės, pavyzdžiui, krapai. Sūdytą lašišą panaudoti galima tiek ruošiant įvairiausius tartatus ar karpačio. Sūdyta lašiša dažnai patiekiama su juoda duona ir sviestu, virtomis bulvėmis, kanapių padažu ar kaip šaltas užkandis su krienais. Tai universalus patiekalas, lengvai derantis prie tradicinio Kūčių meniu.

„Rimi“ dalijasi paprastu receptu, kurį lengvai ir greitai pasigaminsite Kūčių išvakarėse. 

Jums reikės:

1 kg lašišos filė;

2 šaukštų rupios druskos;

1 šaukšto cukraus;

šviežiai maltų juodųjų pipirų;

pasirinktinai – krapų ar citrinos žievelės.

Gaminimo eiga:

Lašiša nusausinama, įtrinama druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, pagal skonį papildoma prieskoniais ir sandariai laikoma šaldytuve 24–48 valandas. Kuo ilgiau sūdoma, tuo ryškesnis tampa skonis. Ruošiant lašišą šventiniam stalui patariama jos neperlaikyti – per ilgas sūdymas gali išryškinti sūrumą. Patiekiant rekomenduojama žuvį pjaustyti plonais griežinėliais, naudojant aštrų peilį.

TAIP PAT SKAITYKITE