Rugsėjo 26d. Sekmadienis

Žuvį valgyti sveika

2013 Rugpjūčio 12d.
Peržiūrų skaičius: 144837

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą?

Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net 54 procentais, valgant nuo dviejų iki keturių kartų per savaitę - 22 procentais, o tris kartus per mėnesį - 7 procentais. Žuvis turi medžiagų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojančių kraujospūdį, malšinančių galvos ir artrito skausmus, užkertančių kelią diabetui. Apsisaugoti nuo insulto labiausiai padeda riebiausios jūrų ir vandenyno žuvys - lašiša, silkė, skumbrė, tunas, sardinė, ančiuviai.

Sveikatos specialistai rekomenduoja  valgyti žuvį mažiausiai du kartus per savaitę. Jei kasdien būtų suvalgoma bent 35 gramai žuvies, arba apie 100 g du kartus savaitėje - beveik perpus sumažėtų širdies infarkto pavojus. Žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Be to, riebalų rūgštys mažina infekcijų riziką, todėl saugo nuo reumato ir astmos, teigiamai veikia protinius gebėjimus, regėjimą, nervų sistemą ir smegenų veiklą.

Statistiškai per dieną vienas lietuvis žuvies suvalgo tik apie 39 g arba iki 15 kg per metus, tai yra bene mažiausiai Europoje. Ispanas - virš 40 kg, Vidurkis Europoje – apie 24 kg vienam žmogui. Tuo tarpu kiekvienas japonas vidutiniškai suvartoja apie 70 kg žuvies per metus.

Mitybos įpročiai taip pat įtakoja ir gyvenimo trukmę. Japonijoje vidutinė gyvenimo trukmė – 82,1 m., Ispanijoje – 80 m, Europos sąjungos vidurkis – 78,6 m, o tuo tarpu Lietuvoje – 74,5m.

Žuvis vertingas maistinis produktas: Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra 14–22 % baltymų. Dėl žuvų baltymus sudarančių amino rūgščių įvairovės, žuvis žmogui yra labai naudingas maisto medžiagų šaltinis. Žuvies baltymai yra lengvai virškinami ir įsisavinami. Angliavandenių žuvies mėsoje yra palyginti mažai, apie 0,5 %. Riebalų žuvyje gali būti nuo 2 iki 15 %. Žuvies riebumas priklauso nuo kelių veiksnių: rūšies, mitybos, amžiaus, dydžio ir gyvenimo ciklo. Pagal riebumą žuvis galima suskirstyti į keturias grupes. Pirmai grupei priskiriamos liesos žuvys, kurių mėsoje yra ne daugiau kaip 2 % riebalų – tai vėgėlė, sterkas, lydeka. Antrąją grupę sudaro vidutinio riebumo žuvys, turinčios iki 5 % riebalų – karosai, karpiai, karšiai, stintos. Trečiajai grupei priskiriamos riebios žuvys, turinčios daugiau kaip 5 % riebalų – sykas, seliava. Labai riebiomis laikomos žuvys, kuriose riebalų yra daugiau kaip 15 % – aukšlės ir unguriai. Kuo riebesnę žuvį valgysite, tuo daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių, kaip omega-3, gausite.

Žuvyje taip pat yra daug riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E. Iš gėlavandenių žuvų daugiausia vitaminų turi unguriai ir seliavos. Iš vandenyje tirpių vitaminų žuvyje yra keletas B grupės vitaminų. Karosuose yra neįtikėtinai daug vitamino C. Iš žuvies gauname ir mikroelementų: jodo, vario, cinko, seleno, fluoro, geležies.

Lietuvoje pasimėgauti įvairiais žuvies patiekalais galima restoranuose “Žuvinė” esančiuose Palangoje ir Vilniuje.

Kalbiname restorano įkūrėją ir vadovę p. Rūtą Sakalauskienę:

- Kaip kilo mintis atidaryti žuvies restoraną?

- 20 metų dirbau visuomeninio maitinimo srityje, ruošdavome didelius renginius Klaipėdos regione ir ne tik, buvome žinomi šioje srityje. Klientai pageidaudavo žuvies patiekalų sakydavo: “miestas prie jūros, marios čia pat, o žuvies nėra...” Taigi, klientai pastūmėjo šiai įdėjai.

- Kokia buvo jūsų vizija kuriant žuvies restoraną?

- Idėja buvo pateikti  klientams sveiką, profesionaliai paruoštą maistą.  Kadangi studijavau visumeninio maitinimo technologiją – niekuomet nemėgau masinių picų ir padažų, norėjau atskleisti maisto skonį. Žmogus turi matyti ką jis valgo, nėra ko slėpti po “patalais”  – juokauja “žuvinė” vadovė Rūta Sakalauskienė. “Žuvinės” tikslas - atskleisti žuvies skonį, o ne jį užgošti. Ruošdami stengiamės kuo natūraliau pateikti žuvį, nevoliojame džiuvesėliuose, neprikišame riebalų, kiaušinio plakinio, žodžiu,  negadiname skonio.

- Ar nebijojote, kad lietuviai nevalgys žuvies?

- Buvo dvejonių ar lietuviai valgys žuvį, bet  kadangi pati jau buvau pavažinėjusi po užsienį, mačiusi nemažai jūros gėrybes ir žuvį siūlančių restoranų ir mačiau savo klientus, kurie buvo pasiruošę tai priimti – rizikavau – atvirauja “Žuvinės” įkūrėja. Dabar galiu drąsiai pasakyti: lietuviai žuvį rinktųsi dažniau, bet kaina didoka ir pasirinkimas parduotuvėse nėra didelis.

- Ar sunku buvo sudaryti meniu, kad jis būtų įvairus visais metų laikais?

- Teko apskaičiuoti kiek lietuviškos žuvies turime, kad padengti sezoną. Tuomet paaiškėjo,  kad tos žuvies yra tikrai daug. Tik sunku jos gauti - lietuviška žuvis masiškai iškeliauja į užsienį  – juokiasi restorano vadovė Rūta. Sterkas, plekšnė, uotas (gegužė - birželis), menkę ir stintas siūlome gruodį – vasarį, o seliavą - tik rugsėjo mėn. Ir tik iš Platelių ežero – labai trumpą sezoną.

Turėdami šaldymo cechą galime pratęsti sezoną maždaug dviems mėnesiams.


- Ką, be lietuviškos žuvies, siūlote savo klientams?

- Tarptautiniai tiekėjai 2-3 kartus per svaitę tiekia mums šviežią žuvį – lašišą, jūros velnią, vėgelę, rifešerį, atlantinį otą, jūros gėrybes. Net šviežios austrės du kartus svaitėje, lygiai tos pačios kaip ir į geriausius Europos restoranus, atkeliauja į mūsų virtuvę. Pasiūla tikrai didelė: doradai, jūros ešerys, šamai, upėtakiai... Profesionalui įmanoma vien iš moliuskų  paruošti įvairų meniu.

- Ar jūs pati, jūsų šeima dažnai valgote žuvį?

-Valgau – juokiasi Rūta – kai tik ateinu, tai ir valgau. Kai ėmėmės šio verslo, visa šeima ėmė daugiau valgyti žuvies, paskui pastebėjome, jog nebesinori riebių cepelinų, tapome sveiko maisto šalininkais.

- Pradėję verslą Palangoje, po kiek laiko atidarėte ir dar vieną restoraną Vilniuje, kaip kilo ši mintis?

- Nuolatiniai mūsų klientai Palangoje dažnai pasakydavo, kad mielai valgytų žuvį ir jūros gėrybes ne tik atostogų metu pajūryje. Tai buvo postūmis mums atidaryti dar vieną restoraną  savo klientams Vilniuje, kaip tik tuo pat metu pasitaikė proga perimti patalpų nuomą rotušėje, kas įpareigojo restorano aplinką sudaryti prabangią. Čia, vasaros metu, veikia lauko terasa pačioje senamiesčio širdyje, kur galėsite pasimėgauti ne tik žuvies patiekalais, bet ir senamiesčio vaizdu.


- Kas yra jūsų klientai?

- Turime  nuolatinių klientų, kurie vasarą valgo Palangoje, o žiemą – Vilniuje. Lietuviai valgo, rusai valgo, užsieniečiai nuolatos užsuka. Galiu drąsiai teigti – žuvis mėgstamas patiekalas tiek užsieniečiams teik lietuviams. Įvairovės mėgėjams galime pasiūlyti tokių patiekalų, kurių vargu ar rasite kokiame kitame Europos restorane - tai uoto ikrai, stintų ikrų blyneliai ar kiti sezono patiekalai.

Jei kompanijoje atsirastų svečias nevalgantis žuvies, jis neliktų alkanas. Pasiūlysime  antienos ar jautienos patiekalą.

- Į kokias pajamas turinčius orientuotas restoranas “Žuvinė”?

- Mūsų klientai labai įvairūs. Noriu, kad mano restorane būtų kuo daugiau žmonių, kad visi galėtų paskanauti žuvies, tad ir meniu stengiamės sudaryti tokį, kad vidutines pajamas turintys galėtų čia lankytis dažniau. Pavyzdžiui, stintų  porcija tik  14-17 lt, žuvienė – 10 lt. Kaip žinia, žuvies ištekliai mažėja, tad ir kainos tikrai nemažės. Man svarbus ir tas kuris užeina suvalgyti sriubos ar  koldūniukų. Noriu kad žuvimi galetų pasimėgauti,  jei ir nedažnai, bet kuo daugiau ir kuo platesnis ratas žmonių.

- Ar sunku rasti darbuotojų gebančių profesionaliai ruošti žuvį?

- Džiaugiuosi, kad kolektyvo pagrindas dirba nuo restorano įkūrimo, nuolatos kuria naujus receptus. Važiavome semtis patirties ir į Italija, dabar keletą darbuotojų vešiuosi į Portugaliją, nueiname ir pas kaimynus pavalgome. Nuolat kuriame naujus patiekalus ir tobuliname senuosius.

- Ar jums patinka jūsų darbas?

- Man tai ne darbas , o gyvenimo būdas, neturiu išeiginių ar atostogų. Esu visada ir darbe ir atostogose. Jei keliauju, visuomet aplankau vietinius restoranus, paragauju žuvies patiekalų, pasidomiu jų paruošimu.

Dėkojeme už pokalbį.

www.žuvinė.lt

Palangoje ir Vilniuje


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Žmonės, geriantys per daug kavos, gali pradėti regėti haliucinacijas ar girdėti keistus balsus, tvirtina britų tyrėjai. Žmonės, išgeriantys daugiau nei septynis puodelius tirpios kavos per dieną, tris kartus padidina savo galimybes išvysti...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Gyventi ilgai, sveikai ir laimingai – kiekvieno iš mūsų svajonė ir siekiamybė. Ar tai įmanoma įvairių lėtinių ligų varginamoje mūsų visuomenėje? Atrodo, sudėtinga. Tačiau sprendimo raktas dažniausiai glūdi paprastuose kasdieniuose dalykuose,...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Apie mitybą ir sveiką odą

Apie mitybą ir sveiką odą

Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...


Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime,...


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila