Gegužės 22d. Sekmadienis

Žuvį valgyti sveika

2013 Rugpjūčio 12d.
Peržiūrų skaičius: 144837

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą?

Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net 54 procentais, valgant nuo dviejų iki keturių kartų per savaitę - 22 procentais, o tris kartus per mėnesį - 7 procentais. Žuvis turi medžiagų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojančių kraujospūdį, malšinančių galvos ir artrito skausmus, užkertančių kelią diabetui. Apsisaugoti nuo insulto labiausiai padeda riebiausios jūrų ir vandenyno žuvys - lašiša, silkė, skumbrė, tunas, sardinė, ančiuviai.

Sveikatos specialistai rekomenduoja  valgyti žuvį mažiausiai du kartus per savaitę. Jei kasdien būtų suvalgoma bent 35 gramai žuvies, arba apie 100 g du kartus savaitėje - beveik perpus sumažėtų širdies infarkto pavojus. Žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Be to, riebalų rūgštys mažina infekcijų riziką, todėl saugo nuo reumato ir astmos, teigiamai veikia protinius gebėjimus, regėjimą, nervų sistemą ir smegenų veiklą.

Statistiškai per dieną vienas lietuvis žuvies suvalgo tik apie 39 g arba iki 15 kg per metus, tai yra bene mažiausiai Europoje. Ispanas - virš 40 kg, Vidurkis Europoje – apie 24 kg vienam žmogui. Tuo tarpu kiekvienas japonas vidutiniškai suvartoja apie 70 kg žuvies per metus.

Mitybos įpročiai taip pat įtakoja ir gyvenimo trukmę. Japonijoje vidutinė gyvenimo trukmė – 82,1 m., Ispanijoje – 80 m, Europos sąjungos vidurkis – 78,6 m, o tuo tarpu Lietuvoje – 74,5m.

Žuvis vertingas maistinis produktas: Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra 14–22 % baltymų. Dėl žuvų baltymus sudarančių amino rūgščių įvairovės, žuvis žmogui yra labai naudingas maisto medžiagų šaltinis. Žuvies baltymai yra lengvai virškinami ir įsisavinami. Angliavandenių žuvies mėsoje yra palyginti mažai, apie 0,5 %. Riebalų žuvyje gali būti nuo 2 iki 15 %. Žuvies riebumas priklauso nuo kelių veiksnių: rūšies, mitybos, amžiaus, dydžio ir gyvenimo ciklo. Pagal riebumą žuvis galima suskirstyti į keturias grupes. Pirmai grupei priskiriamos liesos žuvys, kurių mėsoje yra ne daugiau kaip 2 % riebalų – tai vėgėlė, sterkas, lydeka. Antrąją grupę sudaro vidutinio riebumo žuvys, turinčios iki 5 % riebalų – karosai, karpiai, karšiai, stintos. Trečiajai grupei priskiriamos riebios žuvys, turinčios daugiau kaip 5 % riebalų – sykas, seliava. Labai riebiomis laikomos žuvys, kuriose riebalų yra daugiau kaip 15 % – aukšlės ir unguriai. Kuo riebesnę žuvį valgysite, tuo daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių, kaip omega-3, gausite.

Žuvyje taip pat yra daug riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E. Iš gėlavandenių žuvų daugiausia vitaminų turi unguriai ir seliavos. Iš vandenyje tirpių vitaminų žuvyje yra keletas B grupės vitaminų. Karosuose yra neįtikėtinai daug vitamino C. Iš žuvies gauname ir mikroelementų: jodo, vario, cinko, seleno, fluoro, geležies.

Lietuvoje pasimėgauti įvairiais žuvies patiekalais galima restoranuose “Žuvinė” esančiuose Palangoje ir Vilniuje.

Kalbiname restorano įkūrėją ir vadovę p. Rūtą Sakalauskienę:

- Kaip kilo mintis atidaryti žuvies restoraną?

- 20 metų dirbau visuomeninio maitinimo srityje, ruošdavome didelius renginius Klaipėdos regione ir ne tik, buvome žinomi šioje srityje. Klientai pageidaudavo žuvies patiekalų sakydavo: “miestas prie jūros, marios čia pat, o žuvies nėra...” Taigi, klientai pastūmėjo šiai įdėjai.

- Kokia buvo jūsų vizija kuriant žuvies restoraną?

- Idėja buvo pateikti  klientams sveiką, profesionaliai paruoštą maistą.  Kadangi studijavau visumeninio maitinimo technologiją – niekuomet nemėgau masinių picų ir padažų, norėjau atskleisti maisto skonį. Žmogus turi matyti ką jis valgo, nėra ko slėpti po “patalais”  – juokauja “žuvinė” vadovė Rūta Sakalauskienė. “Žuvinės” tikslas - atskleisti žuvies skonį, o ne jį užgošti. Ruošdami stengiamės kuo natūraliau pateikti žuvį, nevoliojame džiuvesėliuose, neprikišame riebalų, kiaušinio plakinio, žodžiu,  negadiname skonio.

- Ar nebijojote, kad lietuviai nevalgys žuvies?

- Buvo dvejonių ar lietuviai valgys žuvį, bet  kadangi pati jau buvau pavažinėjusi po užsienį, mačiusi nemažai jūros gėrybes ir žuvį siūlančių restoranų ir mačiau savo klientus, kurie buvo pasiruošę tai priimti – rizikavau – atvirauja “Žuvinės” įkūrėja. Dabar galiu drąsiai pasakyti: lietuviai žuvį rinktųsi dažniau, bet kaina didoka ir pasirinkimas parduotuvėse nėra didelis.

- Ar sunku buvo sudaryti meniu, kad jis būtų įvairus visais metų laikais?

- Teko apskaičiuoti kiek lietuviškos žuvies turime, kad padengti sezoną. Tuomet paaiškėjo,  kad tos žuvies yra tikrai daug. Tik sunku jos gauti - lietuviška žuvis masiškai iškeliauja į užsienį  – juokiasi restorano vadovė Rūta. Sterkas, plekšnė, uotas (gegužė - birželis), menkę ir stintas siūlome gruodį – vasarį, o seliavą - tik rugsėjo mėn. Ir tik iš Platelių ežero – labai trumpą sezoną.

Turėdami šaldymo cechą galime pratęsti sezoną maždaug dviems mėnesiams.


- Ką, be lietuviškos žuvies, siūlote savo klientams?

- Tarptautiniai tiekėjai 2-3 kartus per svaitę tiekia mums šviežią žuvį – lašišą, jūros velnią, vėgelę, rifešerį, atlantinį otą, jūros gėrybes. Net šviežios austrės du kartus svaitėje, lygiai tos pačios kaip ir į geriausius Europos restoranus, atkeliauja į mūsų virtuvę. Pasiūla tikrai didelė: doradai, jūros ešerys, šamai, upėtakiai... Profesionalui įmanoma vien iš moliuskų  paruošti įvairų meniu.

- Ar jūs pati, jūsų šeima dažnai valgote žuvį?

-Valgau – juokiasi Rūta – kai tik ateinu, tai ir valgau. Kai ėmėmės šio verslo, visa šeima ėmė daugiau valgyti žuvies, paskui pastebėjome, jog nebesinori riebių cepelinų, tapome sveiko maisto šalininkais.

- Pradėję verslą Palangoje, po kiek laiko atidarėte ir dar vieną restoraną Vilniuje, kaip kilo ši mintis?

- Nuolatiniai mūsų klientai Palangoje dažnai pasakydavo, kad mielai valgytų žuvį ir jūros gėrybes ne tik atostogų metu pajūryje. Tai buvo postūmis mums atidaryti dar vieną restoraną  savo klientams Vilniuje, kaip tik tuo pat metu pasitaikė proga perimti patalpų nuomą rotušėje, kas įpareigojo restorano aplinką sudaryti prabangią. Čia, vasaros metu, veikia lauko terasa pačioje senamiesčio širdyje, kur galėsite pasimėgauti ne tik žuvies patiekalais, bet ir senamiesčio vaizdu.


- Kas yra jūsų klientai?

- Turime  nuolatinių klientų, kurie vasarą valgo Palangoje, o žiemą – Vilniuje. Lietuviai valgo, rusai valgo, užsieniečiai nuolatos užsuka. Galiu drąsiai teigti – žuvis mėgstamas patiekalas tiek užsieniečiams teik lietuviams. Įvairovės mėgėjams galime pasiūlyti tokių patiekalų, kurių vargu ar rasite kokiame kitame Europos restorane - tai uoto ikrai, stintų ikrų blyneliai ar kiti sezono patiekalai.

Jei kompanijoje atsirastų svečias nevalgantis žuvies, jis neliktų alkanas. Pasiūlysime  antienos ar jautienos patiekalą.

- Į kokias pajamas turinčius orientuotas restoranas “Žuvinė”?

- Mūsų klientai labai įvairūs. Noriu, kad mano restorane būtų kuo daugiau žmonių, kad visi galėtų paskanauti žuvies, tad ir meniu stengiamės sudaryti tokį, kad vidutines pajamas turintys galėtų čia lankytis dažniau. Pavyzdžiui, stintų  porcija tik  14-17 lt, žuvienė – 10 lt. Kaip žinia, žuvies ištekliai mažėja, tad ir kainos tikrai nemažės. Man svarbus ir tas kuris užeina suvalgyti sriubos ar  koldūniukų. Noriu kad žuvimi galetų pasimėgauti,  jei ir nedažnai, bet kuo daugiau ir kuo platesnis ratas žmonių.

- Ar sunku rasti darbuotojų gebančių profesionaliai ruošti žuvį?

- Džiaugiuosi, kad kolektyvo pagrindas dirba nuo restorano įkūrimo, nuolatos kuria naujus receptus. Važiavome semtis patirties ir į Italija, dabar keletą darbuotojų vešiuosi į Portugaliją, nueiname ir pas kaimynus pavalgome. Nuolat kuriame naujus patiekalus ir tobuliname senuosius.

- Ar jums patinka jūsų darbas?

- Man tai ne darbas , o gyvenimo būdas, neturiu išeiginių ar atostogų. Esu visada ir darbe ir atostogose. Jei keliauju, visuomet aplankau vietinius restoranus, paragauju žuvies patiekalų, pasidomiu jų paruošimu.

Dėkojeme už pokalbį.

www.žuvinė.lt

Palangoje ir Vilniuje


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...


Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Gamtininkams prognozuojant dar vieną baravykų dygimo bangą, sveikatos specialistai teigia, kad šie grybai – vieni maistingiausių. Lietuvos radijo "Ryto garsų" laidai kalbėjęs Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


Apie mitybą ir sveiką odą

Apie mitybą ir sveiką odą

Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...


Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9