Sausio 26d. Antradienis

Žuvį valgyti sveika

2013 Rugpjūčio 12d.
Peržiūrų skaičius: 144837

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą?

Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net 54 procentais, valgant nuo dviejų iki keturių kartų per savaitę - 22 procentais, o tris kartus per mėnesį - 7 procentais. Žuvis turi medžiagų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojančių kraujospūdį, malšinančių galvos ir artrito skausmus, užkertančių kelią diabetui. Apsisaugoti nuo insulto labiausiai padeda riebiausios jūrų ir vandenyno žuvys - lašiša, silkė, skumbrė, tunas, sardinė, ančiuviai.

Sveikatos specialistai rekomenduoja  valgyti žuvį mažiausiai du kartus per savaitę. Jei kasdien būtų suvalgoma bent 35 gramai žuvies, arba apie 100 g du kartus savaitėje - beveik perpus sumažėtų širdies infarkto pavojus. Žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Be to, riebalų rūgštys mažina infekcijų riziką, todėl saugo nuo reumato ir astmos, teigiamai veikia protinius gebėjimus, regėjimą, nervų sistemą ir smegenų veiklą.

Statistiškai per dieną vienas lietuvis žuvies suvalgo tik apie 39 g arba iki 15 kg per metus, tai yra bene mažiausiai Europoje. Ispanas - virš 40 kg, Vidurkis Europoje – apie 24 kg vienam žmogui. Tuo tarpu kiekvienas japonas vidutiniškai suvartoja apie 70 kg žuvies per metus.

Mitybos įpročiai taip pat įtakoja ir gyvenimo trukmę. Japonijoje vidutinė gyvenimo trukmė – 82,1 m., Ispanijoje – 80 m, Europos sąjungos vidurkis – 78,6 m, o tuo tarpu Lietuvoje – 74,5m.

Žuvis vertingas maistinis produktas: Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra 14–22 % baltymų. Dėl žuvų baltymus sudarančių amino rūgščių įvairovės, žuvis žmogui yra labai naudingas maisto medžiagų šaltinis. Žuvies baltymai yra lengvai virškinami ir įsisavinami. Angliavandenių žuvies mėsoje yra palyginti mažai, apie 0,5 %. Riebalų žuvyje gali būti nuo 2 iki 15 %. Žuvies riebumas priklauso nuo kelių veiksnių: rūšies, mitybos, amžiaus, dydžio ir gyvenimo ciklo. Pagal riebumą žuvis galima suskirstyti į keturias grupes. Pirmai grupei priskiriamos liesos žuvys, kurių mėsoje yra ne daugiau kaip 2 % riebalų – tai vėgėlė, sterkas, lydeka. Antrąją grupę sudaro vidutinio riebumo žuvys, turinčios iki 5 % riebalų – karosai, karpiai, karšiai, stintos. Trečiajai grupei priskiriamos riebios žuvys, turinčios daugiau kaip 5 % riebalų – sykas, seliava. Labai riebiomis laikomos žuvys, kuriose riebalų yra daugiau kaip 15 % – aukšlės ir unguriai. Kuo riebesnę žuvį valgysite, tuo daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių, kaip omega-3, gausite.

Žuvyje taip pat yra daug riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E. Iš gėlavandenių žuvų daugiausia vitaminų turi unguriai ir seliavos. Iš vandenyje tirpių vitaminų žuvyje yra keletas B grupės vitaminų. Karosuose yra neįtikėtinai daug vitamino C. Iš žuvies gauname ir mikroelementų: jodo, vario, cinko, seleno, fluoro, geležies.

Lietuvoje pasimėgauti įvairiais žuvies patiekalais galima restoranuose “Žuvinė” esančiuose Palangoje ir Vilniuje.

Kalbiname restorano įkūrėją ir vadovę p. Rūtą Sakalauskienę:

- Kaip kilo mintis atidaryti žuvies restoraną?

- 20 metų dirbau visuomeninio maitinimo srityje, ruošdavome didelius renginius Klaipėdos regione ir ne tik, buvome žinomi šioje srityje. Klientai pageidaudavo žuvies patiekalų sakydavo: “miestas prie jūros, marios čia pat, o žuvies nėra...” Taigi, klientai pastūmėjo šiai įdėjai.

- Kokia buvo jūsų vizija kuriant žuvies restoraną?

- Idėja buvo pateikti  klientams sveiką, profesionaliai paruoštą maistą.  Kadangi studijavau visumeninio maitinimo technologiją – niekuomet nemėgau masinių picų ir padažų, norėjau atskleisti maisto skonį. Žmogus turi matyti ką jis valgo, nėra ko slėpti po “patalais”  – juokauja “žuvinė” vadovė Rūta Sakalauskienė. “Žuvinės” tikslas - atskleisti žuvies skonį, o ne jį užgošti. Ruošdami stengiamės kuo natūraliau pateikti žuvį, nevoliojame džiuvesėliuose, neprikišame riebalų, kiaušinio plakinio, žodžiu,  negadiname skonio.

- Ar nebijojote, kad lietuviai nevalgys žuvies?

- Buvo dvejonių ar lietuviai valgys žuvį, bet  kadangi pati jau buvau pavažinėjusi po užsienį, mačiusi nemažai jūros gėrybes ir žuvį siūlančių restoranų ir mačiau savo klientus, kurie buvo pasiruošę tai priimti – rizikavau – atvirauja “Žuvinės” įkūrėja. Dabar galiu drąsiai pasakyti: lietuviai žuvį rinktųsi dažniau, bet kaina didoka ir pasirinkimas parduotuvėse nėra didelis.

- Ar sunku buvo sudaryti meniu, kad jis būtų įvairus visais metų laikais?

- Teko apskaičiuoti kiek lietuviškos žuvies turime, kad padengti sezoną. Tuomet paaiškėjo,  kad tos žuvies yra tikrai daug. Tik sunku jos gauti - lietuviška žuvis masiškai iškeliauja į užsienį  – juokiasi restorano vadovė Rūta. Sterkas, plekšnė, uotas (gegužė - birželis), menkę ir stintas siūlome gruodį – vasarį, o seliavą - tik rugsėjo mėn. Ir tik iš Platelių ežero – labai trumpą sezoną.

Turėdami šaldymo cechą galime pratęsti sezoną maždaug dviems mėnesiams.


- Ką, be lietuviškos žuvies, siūlote savo klientams?

- Tarptautiniai tiekėjai 2-3 kartus per svaitę tiekia mums šviežią žuvį – lašišą, jūros velnią, vėgelę, rifešerį, atlantinį otą, jūros gėrybes. Net šviežios austrės du kartus svaitėje, lygiai tos pačios kaip ir į geriausius Europos restoranus, atkeliauja į mūsų virtuvę. Pasiūla tikrai didelė: doradai, jūros ešerys, šamai, upėtakiai... Profesionalui įmanoma vien iš moliuskų  paruošti įvairų meniu.

- Ar jūs pati, jūsų šeima dažnai valgote žuvį?

-Valgau – juokiasi Rūta – kai tik ateinu, tai ir valgau. Kai ėmėmės šio verslo, visa šeima ėmė daugiau valgyti žuvies, paskui pastebėjome, jog nebesinori riebių cepelinų, tapome sveiko maisto šalininkais.

- Pradėję verslą Palangoje, po kiek laiko atidarėte ir dar vieną restoraną Vilniuje, kaip kilo ši mintis?

- Nuolatiniai mūsų klientai Palangoje dažnai pasakydavo, kad mielai valgytų žuvį ir jūros gėrybes ne tik atostogų metu pajūryje. Tai buvo postūmis mums atidaryti dar vieną restoraną  savo klientams Vilniuje, kaip tik tuo pat metu pasitaikė proga perimti patalpų nuomą rotušėje, kas įpareigojo restorano aplinką sudaryti prabangią. Čia, vasaros metu, veikia lauko terasa pačioje senamiesčio širdyje, kur galėsite pasimėgauti ne tik žuvies patiekalais, bet ir senamiesčio vaizdu.


- Kas yra jūsų klientai?

- Turime  nuolatinių klientų, kurie vasarą valgo Palangoje, o žiemą – Vilniuje. Lietuviai valgo, rusai valgo, užsieniečiai nuolatos užsuka. Galiu drąsiai teigti – žuvis mėgstamas patiekalas tiek užsieniečiams teik lietuviams. Įvairovės mėgėjams galime pasiūlyti tokių patiekalų, kurių vargu ar rasite kokiame kitame Europos restorane - tai uoto ikrai, stintų ikrų blyneliai ar kiti sezono patiekalai.

Jei kompanijoje atsirastų svečias nevalgantis žuvies, jis neliktų alkanas. Pasiūlysime  antienos ar jautienos patiekalą.

- Į kokias pajamas turinčius orientuotas restoranas “Žuvinė”?

- Mūsų klientai labai įvairūs. Noriu, kad mano restorane būtų kuo daugiau žmonių, kad visi galėtų paskanauti žuvies, tad ir meniu stengiamės sudaryti tokį, kad vidutines pajamas turintys galėtų čia lankytis dažniau. Pavyzdžiui, stintų  porcija tik  14-17 lt, žuvienė – 10 lt. Kaip žinia, žuvies ištekliai mažėja, tad ir kainos tikrai nemažės. Man svarbus ir tas kuris užeina suvalgyti sriubos ar  koldūniukų. Noriu kad žuvimi galetų pasimėgauti,  jei ir nedažnai, bet kuo daugiau ir kuo platesnis ratas žmonių.

- Ar sunku rasti darbuotojų gebančių profesionaliai ruošti žuvį?

- Džiaugiuosi, kad kolektyvo pagrindas dirba nuo restorano įkūrimo, nuolatos kuria naujus receptus. Važiavome semtis patirties ir į Italija, dabar keletą darbuotojų vešiuosi į Portugaliją, nueiname ir pas kaimynus pavalgome. Nuolat kuriame naujus patiekalus ir tobuliname senuosius.

- Ar jums patinka jūsų darbas?

- Man tai ne darbas , o gyvenimo būdas, neturiu išeiginių ar atostogų. Esu visada ir darbe ir atostogose. Jei keliauju, visuomet aplankau vietinius restoranus, paragauju žuvies patiekalų, pasidomiu jų paruošimu.

Dėkojeme už pokalbį.

www.žuvinė.lt

Palangoje ir Vilniuje

Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė, kad moterys, atsikračiusios 5 kilogramų antsvorio, iš pažiūros gali atrodyti iki 4 metų vyresnės, nei yra, praneša britų dienraštis "Daily Telegraph". Ir priešingai: putlūs skruostai ir apvalesni veido...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....


Grybai – skanu, bet ar sveika?

Grybai – skanu, bet ar sveika?

Ar nepersivalgysime šiemet grybų, kuriems augti šiemet klimatinės sąlygos buvo itin palankios. Kokia iš jų nauda, kokios grybų maistinės savybės? Sveikatos specialistai teigia, kad grybai yra maistingi, o gamtininkai tvirtina, kad jie sveiki...


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Beveik pusė Lietuvos gyventojų pripažįsta ekologišką gyvenimo būdą noriai pirkdami ekologiškas prekes. Daugiausia lietuviai nuperka ekologiškų maisto produktų ir gėrimų, o dažniausia šių ekologiškų prekių įsigijimo vieta – turgus. Tai parodė...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9