Rugsėjo 24d. Ketvirtadienis

Sveikos mitybos receptai karantino metu

2020 Balandžio 27d.

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime neįprastoms situacijoms pasitelkti kūrybingų sprendimo būdų. Ne išimtis ir nuolat daugumos atidėliojamas tikslas „gyventi sveikai“. Juk karantino laikotarpis gali būti puiki sveikos gyvensenos gyvenimo būdo pradžia, kai galime skirti laiko ugdyti sveikos mitybos įprotį. Taigi, nuo ko pradėti? Sveikos mitybos receptai – pirmas laiptelis sėkmės link:

  • Praturtinkite savo racioną daržovėmis. Tokiu būdu ne tik, priešingai nei nuo įvairių pusgaminių ir kaloringų riebių patiekalų, neapsunksite, tačiau įgausite daugiau energijos ir galėsite produktyviau dirbti.  Juolab, kad laiko gaminimui užtruksite minimaliai. Ką gaminti? Išbandykite orkaitėje keptus Briuselio kopūstus, kurie turtingi organizmui reikalingais vitaminais. Skamba nuobodžiai? Galite juos paįvairinti pridėdami šoninės, spanguolių, sūrio ar smulkintų riešutų. Taip pat nepamainoma klasika yra ir salotos. Išmėginę grikių salotomis su vištiena ir goji uogomis arba blynelius iš brokolių, nustebsite, kaip greitai jie taps nuolatine jūsų raciono dalimi.
  • Dažniau valgykite grūdinius patiekalus. Tai nereiškia, kad būtinai turite valgyti košes. Viena iš alternatyvų – salotos su kruopomis. Galima išbandyti lęšius su moliūgu – šį patiekalą skanu valgyti tiek kaštą, tiek kaip užkandį. Maloniai pradžiugins ir tabule kruopų mišrainė, kuriai prireiks kuskuso, bulgoro arba sorų kruopų. Jas pagardinę pomidorais, svogūnais ir kitais ingridientais, pavalgysite sveikai ir sočiai. Mėgstantiems grikius įspūdį paliks gurmaniška grikių košė, o grikių ir daržovių troškinio variacija patiks net ir tiems, kurie nėra dideli kruopų mėgėjai. Be to, tiek šiuos, tiek kitus patiekalus visuomet galite patobulinti pagal savo skonį.
  • Užkandžiaukite sveikai. Mėgstamus sausainius, krekerius, traškučius ir kitus užkandžius, kuriuos mėgstate krimsti bendraudami, žiūrėdami filmą ar skaitydami knygą keiskite į riešutus ar sveikuoliškus batonėlius. Vienas iš didžiausią pasisekimą turinčių užkandžių taip pat yra ir orkaitėse su prieskoniais kepti avinžirniai. Jie taip pat nepamainomi ir gaminant žemės riešutų kamuoliukus. Tai keletas receptų idėjų, pagal kuriuos pagaminti neužtruksite nė pusvalandžio, o galėsite mėgautis ne tik skaniais, tačiau svarbiausiai – sveikais užkandžiais.
  • Įprastus šokolado gaminius sveikais ir maistingais saldumynais. Desertas be šokolado? Tikrai įmanoma! Greitai ir lengvai pagaminsite sveikuolišką avižų ir chia sėklų pyragą. Pyragas, kurio pagrindinės sudėtinės dalys yra avižiniai dribsniai ir graikiškas jogurtas, nustebins savo skonio turtingumu. Dar viena puiki alternatyva – įvairūs desertai iš datulių. Naudodami jas greitai, naudodami vos keletą ingridientų pagaminsite sveikuoliškus saldainius, kurių valgyti galėsite nebeskaičiuoti.
  • Vaisvandenius keiskite vandeniu. Kadangi vanduo sudaro bene 80% mūsų organizmo masės, todėl savaime suprantama būtinybė užtikrinti, kad organizmas gautų pakankamą kiekį vandens. Visgi, staiga pakeisti nusistovėjusius įpročius gali būti ne taip ir lengva, vanduo gali atrodyti prėskas, beskonis ar net neskanus. Tokiu atveju, galima maišyti vandenį su braškėmis bei mėtomis arba citrina. Toks gėrimas bus ne tik skanus, gaivus, tačiau ir sveikas, nes neturės jokių pridėtinių saldiklių, konservantų, dažiklių bei kitų ingridientų, kurie paprastai randami vaisvandenių ar sulčių sudėtyje. Abejingų nepaliks ir vaisių bei daržovių kokteiliai. Burokėlio, špinatų ir vaisių kokteilis ar špinatų kokteilis su vaisiais – kas gali būti geriau?
Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Nejuokaukite su nitratais!

Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...


Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

Naudingiausi riešutai žmogaus organizmui – graikiniai

JAV mokslininkai skelbia, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi ir žmogaus organizmui naudingiausi iš visų riešutų. Pensilvanijoje (JAV) dirbantys mokslininkai tikina, kad, lyginant su kitais riešutais, graikiniuose riešutuose yra didžiausias...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Kaip atskirti, kuris kiaušinis ekologiškas, o kuris - ne? Paprasta. Tereikia išmanyti kiaušinių ženklinimo simbolius. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis sako, jog tik pažvelgus į parduotuvių lentynose ar turguose...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9