Birželio 29d. Trečiadienis

Koks medus geriausias?

Peržiūrų skaičius: 63212
Koks medus geriausias?

Vertingas ir vaškas

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet būna geros kokybės, bioaktyvus, nes jame yra daug fermentų, fitoncidų, mikroelementų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios turi antibakterinių savybių.Geriausias medus būna koriuose – jis išsaugo visas gydomąsias savybes. Be to, vaške vitamino A (karotino) yra netgi daugiau negu morkose. Kramtant medaus korį, vitaminas pasisavinamas per burnos gleivinę. Prarytas gabalėlis vaško nukenksmina kenksmingas virškinamojo trakto medžiagas.Neblogas ir medsukiu išsuktas medus, tačiau mechaniškai veikiamas jis netenka šiek tiek kvapiųjų eterinių aliejų, kuriuos sudaro veikliosios medžiagos. Ką tik išsuktas medus būna skystas, įvairių spalvų, tačiau vėliau jis kristalizuojasi.

Tamsus medus – veiklesnis

Medaus spalva priklauso nuo medingųjų augalų dažančiųjų medžiagų ir žiedadulkių, kurios patenka į medų kartu su nektaru. Jeigu medus surinktas pavasarį, žydint kiaulpienėms ir sodams, jis – ryškiai geltonos, gintarinės spalvos, greitai kristalizuojasi. Tai pirmarūšis pavasario medus. Vėliau, birželio mėnesį, žydi avietės, šaltekšniai, baltieji dobiliukai, vasariniai rapsai. Aviečių medus būna tamsesnis, rapsų – šviesus, kartais net baltos spalvos, riebalinės konsistencijos.Birželio pabaigoje pražysta liepos, kiek vėliau – grikiai. Grikių medus – tamsus, ne visiems patinkančio specifinio skonio, tačiau jame daug geležies, todėl jis tinka mažakraujystei gydyti. Raudonųjų dobilų medus lėtai kristalizuojasi.Tamsesnis medus visuomet turi daugiau veikliųjų ir dažančiųjų medžiagų, fitoncidų, mikroelementų ir vitaminų. Visos šios medžiagos labai naudingos žmogaus organizmui, tačiau jos gali sudirginti jautrų skrandį, sukelti viduriavimą, alergiją, nors tai pasitaiko retai. Šiuo atveju patartina vartoti šviesų medų.

Balti ruoželiai byloja kokybę

Šviesus medus, surinktas iš baltųjų dobiliukų, rapsų, barkūnų, liepų, – die­tinis medus. Jis tinka žmonėms, kurių virškinamasis traktas jautrus, taip pat norintiesiems sustiprinti savo širdį, atsikratyti streso, nemigos. Žmogaus organizmą jis greitai aprūpina angliavandeniais, atpalaiduoja nervus, pamaitina smegenis. Karo metais, kai nebūdavo gliukozės, perfiltruotas ir distiliuotu vandeniu praskiestas šviesus medus sunkiai sužeistiesiems buvo leidžiamas tiesiai į venas.Susikristalizavęs medus šiek tiek pašviesėja. Jeigu jame yra daugiau gliukozės negu fruktozės, ant medaus paviršiaus ir ant stiklainio sienelių išsiskiria baltas sluoksnis, panašus į cukrų. Tai gliukozė. Nuo tokio medaus pirkėjai dažnai nusigręžia, sakydami, kad tai iš cukraus pagamintas medus. Reikėtų suabejoti ištisine kremine medaus mase, kurioje nėra jokių baltų medaus ruoželių. Kietai susikristalizavęs medus – tai geras, natūralus medus. Geriausios kokybės medus yra ekologiškas.

Geriausias pagal bioaktyvumą

Kai kuriais metais bitės prineša daug lipčiaus medaus. Lipčių bitės renka ne iš augalų žiedų, o iš amarų išskyrų, vadinamų lipčiumi. Medžiuose parazituojantys amarai čiulpia lapų arba spyglių syvus. Amarams reikia daug baltymų, todėl prieš virškindami sultis filtruoja, ir saldus skystis atskiru lataku patenka į tam tikrus sifonus. Jiems prisipildžius, šis skystis išpurškiamas ant medžių lapų ar spyglių paviršiaus. Skystį renka bitės, skruzdės ir kiti vabzdžiai. Kartais po šalto pavasario būna ypač palankios sąlygos amarams veistis, todėl bitės jau birželį surenka daug lipčiaus. Pagal bioaktyvumą lipčiaus medus yra pats geriausias. Jame yra daug mikroelementų, dažančiųjų medžiagų, fitoncidų, vitaminų. Vakarų Europoje jis yra pats brangiausias.Pagal antibakterinį poveikį pats aktyviausias yra spygliuočių lipčiaus medus. Jis žudančiai veikia gramteigiamas bakterijas. Jį nesunku atskirti pagal šiek tiek šviesesnę, rausvoką spalvą ir silpnai jaučiamą sakų kvapą. Pagal bioaktyvumą ir antibakterinį poveikį spygliuočių lipčiaus medui beveik prilygsta liepų ir grikių medus.Trečioji vieta atitenka lapuočių lipčiaus medui. Jis būna tamsus, tąsios klijų konsistencijos, labai saldus, neturi kvapo, gali ilgai nesikristalizuoti. Gintarinės spalvos, ryškiai geltonas ir tamsus medus tinka kvėpavimo takų ligoms ir uždegimams gydyti, karščiuojant, sloguojant ir sergant gripu. Mažiau bioaktyvus yra rapsų, akacijų ir viržių medus. Šių augalų medų tinka vartoti kaip dietinį.

Importinio medaus reikėtų vengti

Perkant medų sveikatai stiprinti ar slogai, karščiavimui gydyti, reikėtų vengti importinio medaus, kuris fasuojant ir transportuojant gali būti kelis kartus kaitintas. Tokiame meduje bioaktyvios medžiagos ir fermentai būna žuvę. Tai tik angliavandenių – gliukozės, fruktozės ir sacharozės – mišinys. Toks medus netinka gydymo tikslams, bet tinka vartoti vietoj cukraus, nes jame daug paprastųjų angliavandenių, kuriuos organizmas per žarnų sieneles labai greit pasisavina. Ang­liavandeniai greitai patenka į kraują bei atkuria sumažėjusią organizmo angliavandenių pusiausvyrą.Tiek natūralus, tiek kaitintas medus vartotinas patiriant stresą arba didelius fizinius krūvius. Medus ramina nervus, gerina miegą. Patartina jį vartoti su šiltu pienu ar vaistažolių arbata prieš einant gulti. Tuomet medus greitai pamaitina nervų sistemą, veikia raminamai. Tačiau perkaitintas ir nesubrendęs medus gali susisluoksniuoti. Tada jo paviršiuje atsiranda tamsus skystis, po juo – susikristalizavęs medus. Paviršiuje esantis skystis – tai išsiskyrusi fruktozė, kurios dalis kaitinant suskyla. Toks medus, savaime suprantama, nekelia pasitikėjimo ir netinka net arbatai pasaldinti. Geriau jį panaudoti konditerijoje ar darant midų.

Laikyti vėsiai ir tamsoje

Medui kenkia saulės šviesa. Ji ardo kai kuriuos fermentus. Patartina pirkti medų, kuris laikomas šešėlyje. Nupirktą medų reikia laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Vertėtų nepamiršti, kad medus sugeria aplinkos drėgmę ir kvapus. Laikomas nesandariuose induose gali pradėti rūgti. Tuomet jo paviršiuje atsiranda putų, padidėja tūris ir pakinta skonis.Kartais vasarą pirktas medus ilgai nesikristalizuoja, būna skystas. Pirkėjams kyla įtarimas, kad tai blogos kokybės medus. Šiuo atveju reikėtų prisiminti, kad lapuočių lipčiaus medus ar medus, surinktas iš šaltalankių, barkūnų, facelijų ir supiltas į šviesius korius, gali ilgai nesikristalizuoti.

Medaus kainas reguliuoja ir ligos

Sigitas Uselis, bitininkas ir verslininkas

Kainas visuomet reguliuoja pasiūla ir paklausa rinkoje. Medaus derlius praėjusiais ir šiais metais buvo daugmaž vienodas, tik šie metai ypatingi tuo, kad nevienodai surinkta medaus atskiruose šalies regionuose. Kad medaus kaina šiais metais apie 15 proc. didesnė nei pernai, bitininkams nėra ko labai džiaugtis – ji nepakilo, ją tik indeksavo infliacija. Kainų skirtumų atskirose šalies vietovėse visada buvo ir bus. Tai priklauso nuo vieno ar kito regiono dirvožemio derlingumo nektaro atžvilgiu arba didžiųjų miestų gyventojų piniginių storumo. Kad šiek tiek krito kaina, palyginti su praėjusiu mėnesiu, paaiškinčiau taip: tai dar ne recesijos požymis, tiesiog spalio mėnesį buvo gana netikėtas gripo protrūkis, o medus juk – natūralus vaistas.


Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Kodėl šiais laikais vis dažniau sutinkame įvairioms maisto grupėms alergiškų vaikų? Šiandien kas trečias vaikas serga šia lėtine liga. Niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau mokslininkai pateikia kelis faktorius, kurie gali turėti įtakos šio...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėliai - puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Kai kurių mokslininkų nuomone, burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą vėžiui. Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei...


Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...


Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Cukraus pakaitalai – ne panacėja

Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Cukrus neturi nei vitaminų, nei...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9