Spalio 25d. Sekmadienis

Koks medus geriausias?

Peržiūrų skaičius: 63212
Koks medus geriausias?

Vertingas ir vaškas

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet būna geros kokybės, bioaktyvus, nes jame yra daug fermentų, fitoncidų, mikroelementų ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios turi antibakterinių savybių.Geriausias medus būna koriuose – jis išsaugo visas gydomąsias savybes. Be to, vaške vitamino A (karotino) yra netgi daugiau negu morkose. Kramtant medaus korį, vitaminas pasisavinamas per burnos gleivinę. Prarytas gabalėlis vaško nukenksmina kenksmingas virškinamojo trakto medžiagas.Neblogas ir medsukiu išsuktas medus, tačiau mechaniškai veikiamas jis netenka šiek tiek kvapiųjų eterinių aliejų, kuriuos sudaro veikliosios medžiagos. Ką tik išsuktas medus būna skystas, įvairių spalvų, tačiau vėliau jis kristalizuojasi.

Tamsus medus – veiklesnis

Medaus spalva priklauso nuo medingųjų augalų dažančiųjų medžiagų ir žiedadulkių, kurios patenka į medų kartu su nektaru. Jeigu medus surinktas pavasarį, žydint kiaulpienėms ir sodams, jis – ryškiai geltonos, gintarinės spalvos, greitai kristalizuojasi. Tai pirmarūšis pavasario medus. Vėliau, birželio mėnesį, žydi avietės, šaltekšniai, baltieji dobiliukai, vasariniai rapsai. Aviečių medus būna tamsesnis, rapsų – šviesus, kartais net baltos spalvos, riebalinės konsistencijos.Birželio pabaigoje pražysta liepos, kiek vėliau – grikiai. Grikių medus – tamsus, ne visiems patinkančio specifinio skonio, tačiau jame daug geležies, todėl jis tinka mažakraujystei gydyti. Raudonųjų dobilų medus lėtai kristalizuojasi.Tamsesnis medus visuomet turi daugiau veikliųjų ir dažančiųjų medžiagų, fitoncidų, mikroelementų ir vitaminų. Visos šios medžiagos labai naudingos žmogaus organizmui, tačiau jos gali sudirginti jautrų skrandį, sukelti viduriavimą, alergiją, nors tai pasitaiko retai. Šiuo atveju patartina vartoti šviesų medų.

Balti ruoželiai byloja kokybę

Šviesus medus, surinktas iš baltųjų dobiliukų, rapsų, barkūnų, liepų, – die­tinis medus. Jis tinka žmonėms, kurių virškinamasis traktas jautrus, taip pat norintiesiems sustiprinti savo širdį, atsikratyti streso, nemigos. Žmogaus organizmą jis greitai aprūpina angliavandeniais, atpalaiduoja nervus, pamaitina smegenis. Karo metais, kai nebūdavo gliukozės, perfiltruotas ir distiliuotu vandeniu praskiestas šviesus medus sunkiai sužeistiesiems buvo leidžiamas tiesiai į venas.Susikristalizavęs medus šiek tiek pašviesėja. Jeigu jame yra daugiau gliukozės negu fruktozės, ant medaus paviršiaus ir ant stiklainio sienelių išsiskiria baltas sluoksnis, panašus į cukrų. Tai gliukozė. Nuo tokio medaus pirkėjai dažnai nusigręžia, sakydami, kad tai iš cukraus pagamintas medus. Reikėtų suabejoti ištisine kremine medaus mase, kurioje nėra jokių baltų medaus ruoželių. Kietai susikristalizavęs medus – tai geras, natūralus medus. Geriausios kokybės medus yra ekologiškas.

Geriausias pagal bioaktyvumą

Kai kuriais metais bitės prineša daug lipčiaus medaus. Lipčių bitės renka ne iš augalų žiedų, o iš amarų išskyrų, vadinamų lipčiumi. Medžiuose parazituojantys amarai čiulpia lapų arba spyglių syvus. Amarams reikia daug baltymų, todėl prieš virškindami sultis filtruoja, ir saldus skystis atskiru lataku patenka į tam tikrus sifonus. Jiems prisipildžius, šis skystis išpurškiamas ant medžių lapų ar spyglių paviršiaus. Skystį renka bitės, skruzdės ir kiti vabzdžiai. Kartais po šalto pavasario būna ypač palankios sąlygos amarams veistis, todėl bitės jau birželį surenka daug lipčiaus. Pagal bioaktyvumą lipčiaus medus yra pats geriausias. Jame yra daug mikroelementų, dažančiųjų medžiagų, fitoncidų, vitaminų. Vakarų Europoje jis yra pats brangiausias.Pagal antibakterinį poveikį pats aktyviausias yra spygliuočių lipčiaus medus. Jis žudančiai veikia gramteigiamas bakterijas. Jį nesunku atskirti pagal šiek tiek šviesesnę, rausvoką spalvą ir silpnai jaučiamą sakų kvapą. Pagal bioaktyvumą ir antibakterinį poveikį spygliuočių lipčiaus medui beveik prilygsta liepų ir grikių medus.Trečioji vieta atitenka lapuočių lipčiaus medui. Jis būna tamsus, tąsios klijų konsistencijos, labai saldus, neturi kvapo, gali ilgai nesikristalizuoti. Gintarinės spalvos, ryškiai geltonas ir tamsus medus tinka kvėpavimo takų ligoms ir uždegimams gydyti, karščiuojant, sloguojant ir sergant gripu. Mažiau bioaktyvus yra rapsų, akacijų ir viržių medus. Šių augalų medų tinka vartoti kaip dietinį.

Importinio medaus reikėtų vengti

Perkant medų sveikatai stiprinti ar slogai, karščiavimui gydyti, reikėtų vengti importinio medaus, kuris fasuojant ir transportuojant gali būti kelis kartus kaitintas. Tokiame meduje bioaktyvios medžiagos ir fermentai būna žuvę. Tai tik angliavandenių – gliukozės, fruktozės ir sacharozės – mišinys. Toks medus netinka gydymo tikslams, bet tinka vartoti vietoj cukraus, nes jame daug paprastųjų angliavandenių, kuriuos organizmas per žarnų sieneles labai greit pasisavina. Ang­liavandeniai greitai patenka į kraują bei atkuria sumažėjusią organizmo angliavandenių pusiausvyrą.Tiek natūralus, tiek kaitintas medus vartotinas patiriant stresą arba didelius fizinius krūvius. Medus ramina nervus, gerina miegą. Patartina jį vartoti su šiltu pienu ar vaistažolių arbata prieš einant gulti. Tuomet medus greitai pamaitina nervų sistemą, veikia raminamai. Tačiau perkaitintas ir nesubrendęs medus gali susisluoksniuoti. Tada jo paviršiuje atsiranda tamsus skystis, po juo – susikristalizavęs medus. Paviršiuje esantis skystis – tai išsiskyrusi fruktozė, kurios dalis kaitinant suskyla. Toks medus, savaime suprantama, nekelia pasitikėjimo ir netinka net arbatai pasaldinti. Geriau jį panaudoti konditerijoje ar darant midų.

Laikyti vėsiai ir tamsoje

Medui kenkia saulės šviesa. Ji ardo kai kuriuos fermentus. Patartina pirkti medų, kuris laikomas šešėlyje. Nupirktą medų reikia laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Vertėtų nepamiršti, kad medus sugeria aplinkos drėgmę ir kvapus. Laikomas nesandariuose induose gali pradėti rūgti. Tuomet jo paviršiuje atsiranda putų, padidėja tūris ir pakinta skonis.Kartais vasarą pirktas medus ilgai nesikristalizuoja, būna skystas. Pirkėjams kyla įtarimas, kad tai blogos kokybės medus. Šiuo atveju reikėtų prisiminti, kad lapuočių lipčiaus medus ar medus, surinktas iš šaltalankių, barkūnų, facelijų ir supiltas į šviesius korius, gali ilgai nesikristalizuoti.

Medaus kainas reguliuoja ir ligos

Sigitas Uselis, bitininkas ir verslininkas

Kainas visuomet reguliuoja pasiūla ir paklausa rinkoje. Medaus derlius praėjusiais ir šiais metais buvo daugmaž vienodas, tik šie metai ypatingi tuo, kad nevienodai surinkta medaus atskiruose šalies regionuose. Kad medaus kaina šiais metais apie 15 proc. didesnė nei pernai, bitininkams nėra ko labai džiaugtis – ji nepakilo, ją tik indeksavo infliacija. Kainų skirtumų atskirose šalies vietovėse visada buvo ir bus. Tai priklauso nuo vieno ar kito regiono dirvožemio derlingumo nektaro atžvilgiu arba didžiųjų miestų gyventojų piniginių storumo. Kad šiek tiek krito kaina, palyginti su praėjusiu mėnesiu, paaiškinčiau taip: tai dar ne recesijos požymis, tiesiog spalio mėnesį buvo gana netikėtas gripo protrūkis, o medus juk – natūralus vaistas.

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Daugiau kaip 80 procentų JAV registruotų dietologų mano, kad daugelio amerikiečių maitinimasis turi trūkumų, kurie gali būti kompensuoti vartojant vitaminus arba kitus maisto papildus. Patvirtindami savo nuostatas apie maisto papildų naudą, 96...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9