Liepos 5d. Sekmadienis

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Peržiūrų skaičius: 39180
Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo penktadaliu. Vokiečių ekspertų duomenimis, kai kuriuose salotų, grybų ir pomidorų mėginiuose pesticidų tiek daug, kad sveikatos negalavimai galimi netgi jų suvalgius vos vieną kartą.

Prasčiausia padėtis su salotomis ir kopūstais

Anot vokiečių ataskaitos, kurioje analizuojami 2007 m. duomenys, didesnis už leidžiamą pesticidų kiekis aptiktas 9,5 proc. produktų mėginių. 23 proc. mėginiuose leistinas normas viršijo ypač pavojingi sveikatai nitratai, kurie, patekę į žmogaus organizmą, gali sutrikdyti galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, pakeičia daugelio fermentų aktyvumą, imunologinius procesus, gali turėti įtakos kūdikių apsigimimui.

Vokiečių duomenimis, cheminių teršalų normas viršijo net 79 proc. gūžinių salotų ir 72 proc. lapinių salotų mėginių. Pesticidų norma viršyta kas penktame brokolyje ir kas septintame kopūste. Porų, ridikėlių, ridikų, nektarinų mėginiuose nepageidaujamų medžiagų kiekis retai viršijo leistiną normą, tačiau jų taip pat buvo.

Tiesa, ekspertai pastebi gerų tendencijų. 2005 m. chemikalų leistinos normos buvo viršytos 4,7 proc. pomidorų mėginių, 2007 m. – vos 1,5 proc. Vis dėlto apie pusėje pomidorų vis dar galima aptikti pesticidų, tik jų norma neviršija leistinos ribos.

Nors normas viršijantys pesticidų kiekiai per trejus metus sumažėjo du kartus, 2007 m. vis dar 7,3 proc. tirtų obuolių mėginių pesticidų buvo per daug. Vokiški obuoliai buvo mažiau išvaizdūs, tačiau pesticidų juose buvo mažiau nei obuoliuose iš Pietų Amerikos (atitinkamai 2,9 ir 17 proc.). Retais atvejais obuoliuose buvo aptinkama sunkiųjų metalų.

Užterštumas pagal šalis

Anot Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, Lietuvoje pastebimos pesticidų likučių mažėjimo tendencijos.

"Teigti, kad produktai vis labiau užteršti, pagal mūsų turimus duomenis negalime. Kasmet ištiriame apie 500 vaisių ir daržovių mėginių. Pernai 67 proc. visų mūsų tirtų mėginių pesticidų liekanų neturėjo, 27 proc. mėginių pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų. Jas viršijo tik apie 5 proc.", - teigė specialistė.

Mėginiai pasirenkami atsitiktinės atrankos būdu. Pernai 24 proc. mėginių sudarė lietuviška produkcija, 49 proc. – ES šalių, 27 proc. – trečiųjų šalių.

Daugiausia pesticidų rasta persikuose iš Ispanijos bei Graikijos, granatuose iš Egipto, apelsinuose iš Egipto, garstyčių sėklose iš Ukrainos, arbatoje iš Egipto.

Normų neviršijančių pesticidų likučių rasta obuoliuose iš Prancūzijos, apelsinuose iš Egipto, slyvose iš Vengrijos, kopūstuose iš Olandijos, bananuose iš Ekvadoro, persikuose iš Olandijos. Jų buvo rasta ir lietuviškose morkose bei agurkuose, tačiau jie ne tik neviršijo leistinų normų, bet ir labai greitai suskilo.

Šiemet pesticidų likučių nenustatyta 64 proc. mėginių. 34 proc. mėginių pesticidų likučiai neviršijo normos, o viršyta norma vos 1,6 proc. mėginių – apelsinuose iš Ispanijos ir Egipto, žaliojoje arbatoje iš Kinijos, granatuose iš Indijos ir pan. Tiesa, kol kas neištirta nė pusės planuojamų mėginių.

"Kalbos, kad lietuviškos daržovės švaresnės, nėra mitas, - įsitikinusi A. Išarienė. – Jei kitose ES šalyse obuolius purškia 20 kartų, Lietuvoje – 5-7. Tačiau jos nėra ir ekologiškos. Tiesiog naudojami greitai skylantys pesticidai", - pasakojo specialistė.

Anot pašnekovės, šiuo požiūriu didelio skirtumo tarp prekybos centrų ir turgaviečių nėra. Mat vis dažniau tų pačių ūkininkų daržovės pakliūna tiek į prekybos centrus, tiek į turgavietes. Tuo tarpu nedideliais kiekiais auginamų vaisių ir daržovių, A. Išarienės duomenimis, mažėja. Tik štai turgavietėse lietuviškų daržovių daugiau, o prekybos centruose vyrauja ES šalių produkcija.

Lietuviška kokybė – geresnė

Maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina ir produkcijos kokybę. Per 9 šių metų mėnesius buvo patikrintos 134 tonos šviežių vaisių ir daržovių. Prekybos standartų neatitiko 15 proc. – vaisiai ir daržovės buvo apipuvę, apimti ligos, turėjo mechaninių pažeidimų, fiziologinių trūkumų, brandos defektų. Dar 66 proc. atvejų nustatyti ženklinimo pažeidimai, kai neteisingai nurodoma klasė arba kilmės šalis.

40 tonų iš visos tirtos produkcijos sudarė lietuviški vaisiai ir daržovės. Kokybės trūkumų turėjo tik 11 proc.

Didžiuose prekybos centruose reikalavimų neatitiko 15 proc. mėginių kokybė, ženklinimo pažeidimų nustatyta 49 proc. atvejų. Kitose parduotuvėse kokybės pažeidimų nustatyta tiek pat, o štai ženklinimo – 68 proc.

Gatvės prekybos vietose kokybės standartų neatitiko 24 proc. mėginių, ženklinimo – 81 proc., turgavietėse – atitinkamai 22 ir 84 proc.

"Galima teigti, kad gatvės prekeiviai linkę vartotojus labiau klaidinti ir dėl kokybės klasės, ir dėl prekės kilmės. Kartais painiojamos net ES šalys, pavyzdžiui, olandiški pomidorai vadinami ispaniškais.

Vis dėlto dažniausiai atvežtinės daržovės brukamos kaip lietuviškos. Pavyzdžiui, vasarą "lietuviškos" braškės parduodamos lenkiškose dėžėse. Produktai yra pakuojami laikantis tam tikrų ženklinimo reikalavimų, į kuriuos vartotojai galėtų atkreipti dėmesį ir netgi sugėdinti pardavėjus", - patarė A. Išarienė.

Per 9 šių metų mėnesius dėl netinkamos kokybės buvo sustabdyta 14 tonų vaisių ir daržovių. Lietuviška produkcija iš jų sudarė tik toną.

Rinkoje pasitaikė nekokybiškų obuolių, pomidorų, bulvių, agurkų, apelsinų, vynuogių, braškių, mandarinų, tačiau daugiausiai rasta netinkamos kokybės gūžinių kopūstų iš Makedonijos, bulvių iš Brazilijos, morkų iš Italijos, agurkų iš Bulgarijos. Iš lietuviškų daržovių paminėtini pomidorai, kurie turėjo brandos defektų – buvo nepakankamai prinokę.

Anot A. Išarienės padėtis tiek prekybos centruose, tiek turgavietės šiemet beveik nesiskiria nuo pernai metų.

Daugiausia pesticidų – persikuose

Pesticidai, kurie saugo augalus nuo kenkėjų, plačiai naudojami visame pasaulyje, tačiau kuo labiau į pietus, tuo jų reikia daugiau. Tiesa, pesticidų sudėtis keičiasi. Šiandien ne visi jie yra tokie kenksmingi aplinkai ir žmogui, kaip būdavo anksčiau. Vis dėlto kai kurie pesticidai turi savybę kauptis žmogaus organizme.

Paprastai jie nesukelia ūmių ligų ar simptomų, tačiau ilgainiui gali pažeisti endokrininę sistemą ar sukelti negrįžtamus sveikatos sutrikimus. Beje, nors daugumoje daržovių pesticidai neviršija leistinų normų, viename vaisiuje ar daržovėje jų randama net po kelis, dėl to jų poveikis stiprėja.

Maždaug prieš trejus metus JAV aplinkosaugininkų grupė įvertino 43 populiariausių vaisių ir daržovių užterštumą pesticidais. Labiausiai užteršti pasirodė persikai bei nektarinai, po jų sekė obuoliai ir braškės. Daug pesticidų turėjo ir vyšnios, kriaušės, avietės, vynuogės. Daugiausiai pesticidų ant vieno vaisiaus – po devynis – rasta ant persikų ir obuolių.

Iš daržovių daugiausiai pesticidų turėjo salierai, saldžiosios paprikos, bulvės, špinatai, salotos, agurkai. Daugiausiai pesticidų ant vienos daržovės rasta saldžiosiose paprikose – 11. Antroje vietoje – salierai ir salotos (po 9).

Norintiems sumažinti pesticidų kiekį, specialistai pataria vaisius ir daržoves lupti. Nors taip neteksite ir dalies vitaminų, kurių žievelėje kaupiasi daugiausiai, tačiau sumažinsite ir kenksmingų medžiagų kiekį.

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai...


Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...


Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą, kuriuo įvedamas reikalavimas papildomai ženklinti daug kofeino turinčius maisto produktus, jautriems vartotojams pateikiant rekomendaciją jų atsisakyti. Ministro įsakymu pakeista...


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9