Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo penktadaliu. Vokiečių ekspertų duomenimis, kai kuriuose salotų, grybų ir pomidorų mėginiuose pesticidų tiek daug, kad sveikatos negalavimai galimi netgi jų suvalgius vos vieną kartą.
Prasčiausia padėtis su salotomis ir kopūstais
Anot vokiečių ataskaitos, kurioje analizuojami 2007 m. duomenys, didesnis už leidžiamą pesticidų kiekis aptiktas 9,5 proc. produktų mėginių. 23 proc. mėginiuose leistinas normas viršijo ypač pavojingi sveikatai nitratai, kurie, patekę į žmogaus organizmą, gali sutrikdyti galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, pakeičia daugelio fermentų aktyvumą, imunologinius procesus, gali turėti įtakos kūdikių apsigimimui.
Vokiečių duomenimis, cheminių teršalų normas viršijo net 79 proc. gūžinių salotų ir 72 proc. lapinių salotų mėginių. Pesticidų norma viršyta kas penktame brokolyje ir kas septintame kopūste. Porų, ridikėlių, ridikų, nektarinų mėginiuose nepageidaujamų medžiagų kiekis retai viršijo leistiną normą, tačiau jų taip pat buvo.
Tiesa, ekspertai pastebi gerų tendencijų. 2005 m. chemikalų leistinos normos buvo viršytos 4,7 proc. pomidorų mėginių, 2007 m. – vos 1,5 proc. Vis dėlto apie pusėje pomidorų vis dar galima aptikti pesticidų, tik jų norma neviršija leistinos ribos.
Nors normas viršijantys pesticidų kiekiai per trejus metus sumažėjo du kartus, 2007 m. vis dar 7,3 proc. tirtų obuolių mėginių pesticidų buvo per daug. Vokiški obuoliai buvo mažiau išvaizdūs, tačiau pesticidų juose buvo mažiau nei obuoliuose iš Pietų Amerikos (atitinkamai 2,9 ir 17 proc.). Retais atvejais obuoliuose buvo aptinkama sunkiųjų metalų.
Užterštumas pagal šalis
Anot Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, Lietuvoje pastebimos pesticidų likučių mažėjimo tendencijos.
"Teigti, kad produktai vis labiau užteršti, pagal mūsų turimus duomenis negalime. Kasmet ištiriame apie 500 vaisių ir daržovių mėginių. Pernai 67 proc. visų mūsų tirtų mėginių pesticidų liekanų neturėjo, 27 proc. mėginių pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų. Jas viršijo tik apie 5 proc.", - teigė specialistė.
Mėginiai pasirenkami atsitiktinės atrankos būdu. Pernai 24 proc. mėginių sudarė lietuviška produkcija, 49 proc. – ES šalių, 27 proc. – trečiųjų šalių.
Daugiausia pesticidų rasta persikuose iš Ispanijos bei Graikijos, granatuose iš Egipto, apelsinuose iš Egipto, garstyčių sėklose iš Ukrainos, arbatoje iš Egipto.
Normų neviršijančių pesticidų likučių rasta obuoliuose iš Prancūzijos, apelsinuose iš Egipto, slyvose iš Vengrijos, kopūstuose iš Olandijos, bananuose iš Ekvadoro, persikuose iš Olandijos. Jų buvo rasta ir lietuviškose morkose bei agurkuose, tačiau jie ne tik neviršijo leistinų normų, bet ir labai greitai suskilo.
Šiemet pesticidų likučių nenustatyta 64 proc. mėginių. 34 proc. mėginių pesticidų likučiai neviršijo normos, o viršyta norma vos 1,6 proc. mėginių – apelsinuose iš Ispanijos ir Egipto, žaliojoje arbatoje iš Kinijos, granatuose iš Indijos ir pan. Tiesa, kol kas neištirta nė pusės planuojamų mėginių.
"Kalbos, kad lietuviškos daržovės švaresnės, nėra mitas, - įsitikinusi A. Išarienė. – Jei kitose ES šalyse obuolius purškia 20 kartų, Lietuvoje – 5-7. Tačiau jos nėra ir ekologiškos. Tiesiog naudojami greitai skylantys pesticidai", - pasakojo specialistė.
Anot pašnekovės, šiuo požiūriu didelio skirtumo tarp prekybos centrų ir turgaviečių nėra. Mat vis dažniau tų pačių ūkininkų daržovės pakliūna tiek į prekybos centrus, tiek į turgavietes. Tuo tarpu nedideliais kiekiais auginamų vaisių ir daržovių, A. Išarienės duomenimis, mažėja. Tik štai turgavietėse lietuviškų daržovių daugiau, o prekybos centruose vyrauja ES šalių produkcija.
Lietuviška kokybė – geresnė
Maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina ir produkcijos kokybę. Per 9 šių metų mėnesius buvo patikrintos 134 tonos šviežių vaisių ir daržovių. Prekybos standartų neatitiko 15 proc. – vaisiai ir daržovės buvo apipuvę, apimti ligos, turėjo mechaninių pažeidimų, fiziologinių trūkumų, brandos defektų. Dar 66 proc. atvejų nustatyti ženklinimo pažeidimai, kai neteisingai nurodoma klasė arba kilmės šalis.
40 tonų iš visos tirtos produkcijos sudarė lietuviški vaisiai ir daržovės. Kokybės trūkumų turėjo tik 11 proc.
Didžiuose prekybos centruose reikalavimų neatitiko 15 proc. mėginių kokybė, ženklinimo pažeidimų nustatyta 49 proc. atvejų. Kitose parduotuvėse kokybės pažeidimų nustatyta tiek pat, o štai ženklinimo – 68 proc.
Gatvės prekybos vietose kokybės standartų neatitiko 24 proc. mėginių, ženklinimo – 81 proc., turgavietėse – atitinkamai 22 ir 84 proc.
"Galima teigti, kad gatvės prekeiviai linkę vartotojus labiau klaidinti ir dėl kokybės klasės, ir dėl prekės kilmės. Kartais painiojamos net ES šalys, pavyzdžiui, olandiški pomidorai vadinami ispaniškais.
Vis dėlto dažniausiai atvežtinės daržovės brukamos kaip lietuviškos. Pavyzdžiui, vasarą "lietuviškos" braškės parduodamos lenkiškose dėžėse. Produktai yra pakuojami laikantis tam tikrų ženklinimo reikalavimų, į kuriuos vartotojai galėtų atkreipti dėmesį ir netgi sugėdinti pardavėjus", - patarė A. Išarienė.
Per 9 šių metų mėnesius dėl netinkamos kokybės buvo sustabdyta 14 tonų vaisių ir daržovių. Lietuviška produkcija iš jų sudarė tik toną.
Rinkoje pasitaikė nekokybiškų obuolių, pomidorų, bulvių, agurkų, apelsinų, vynuogių, braškių, mandarinų, tačiau daugiausiai rasta netinkamos kokybės gūžinių kopūstų iš Makedonijos, bulvių iš Brazilijos, morkų iš Italijos, agurkų iš Bulgarijos. Iš lietuviškų daržovių paminėtini pomidorai, kurie turėjo brandos defektų – buvo nepakankamai prinokę.
Anot A. Išarienės padėtis tiek prekybos centruose, tiek turgavietės šiemet beveik nesiskiria nuo pernai metų.
Daugiausia pesticidų – persikuose
Pesticidai, kurie saugo augalus nuo kenkėjų, plačiai naudojami visame pasaulyje, tačiau kuo labiau į pietus, tuo jų reikia daugiau. Tiesa, pesticidų sudėtis keičiasi. Šiandien ne visi jie yra tokie kenksmingi aplinkai ir žmogui, kaip būdavo anksčiau. Vis dėlto kai kurie pesticidai turi savybę kauptis žmogaus organizme.
Paprastai jie nesukelia ūmių ligų ar simptomų, tačiau ilgainiui gali pažeisti endokrininę sistemą ar sukelti negrįžtamus sveikatos sutrikimus. Beje, nors daugumoje daržovių pesticidai neviršija leistinų normų, viename vaisiuje ar daržovėje jų randama net po kelis, dėl to jų poveikis stiprėja.
Maždaug prieš trejus metus JAV aplinkosaugininkų grupė įvertino 43 populiariausių vaisių ir daržovių užterštumą pesticidais. Labiausiai užteršti pasirodė persikai bei nektarinai, po jų sekė obuoliai ir braškės. Daug pesticidų turėjo ir vyšnios, kriaušės, avietės, vynuogės. Daugiausiai pesticidų ant vieno vaisiaus – po devynis – rasta ant persikų ir obuolių.
Iš daržovių daugiausiai pesticidų turėjo salierai, saldžiosios paprikos, bulvės, špinatai, salotos, agurkai. Daugiausiai pesticidų ant vienos daržovės rasta saldžiosiose paprikose – 11. Antroje vietoje – salierai ir salotos (po 9).
Norintiems sumažinti pesticidų kiekį, specialistai pataria vaisius ir daržoves lupti. Nors taip neteksite ir dalies vitaminų, kurių žievelėje kaupiasi daugiausiai, tačiau sumažinsite ir kenksmingų medžiagų kiekį.
Straipsniai

Daržoves valgyti sveika
Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Origono (JAV) valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad...

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką
Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...

Džiovinti vaisiai ir riešutai
Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo
Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis
Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus
Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio
Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai
Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?
Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios...

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė
Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...

Šokoladas – sveikas maistas?
Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas
Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.
Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės
Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi
Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...

Skelbiamos Sulčių dienos
"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių
Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...

Prasideda grybavimo sezonas
Kauno visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais...

Mažiau kaloringo maisto spąstai
Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo
Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti
Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite
Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta
Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka
Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo
Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...

Ledai, kurie netirpsta
Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...

Nejuokaukite su nitratais!
Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes...

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?
Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?
Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau...

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių
Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...