Birželio 25d. Šeštadienis

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

2013 Lapkričio 26d.
Peržiūrų skaičius: 29264
Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava – tik būdas pasipelnyti.

Smėlio spalvos blynai

Daugelis mėgsta blynus. Dažniausiai juos kepame iš sijotų baltų miltų. Tačiau Žvėryne esančioje vegetariško maisto kavinėje "Žaliasis bambukas" kartą teko paskanauti smėlio spalvos blynų, keptų iš pilno grūdo miltų. Vieni buvo kepti iš nesijotų biodinaminių kviečių miltų, kiti – iš speltos. Spelta – tai pastaruoju metu populiarėjantys senovinės rūšies kviečiai, labai maistingi, nepramoninės gamybos.

Blynams kepti kavinės šeimininkė naudojo ne rafinuotą, o ekologišką kokosų aliejų – jau vien dėl to jų skonis kitoks. O gardino nerafinuotais natūraliais saldikliais: palmių, agavų, klevų sirupu, taip pat nerafinuotu cukranendrių cukrumi.

Ragavome ir sausainių. Jie buvo iškepti iš ekologiškų speltos miltų. Vieni buvo sūrūs – su Himalajų druska ir šventkmynių sėklomis, kiti – saldūs, su nerafinuotu ekologišku cukranendrių cukrumi.

"Jeigu blynus kepate dažniau, rekomenduočiau naudoti nesijotus – ekologiškus arba biodinaminius miltus. Biodinaminiai produktai – aukštesnio standarto nei ekologiški. Tokie grūdai užauginti visiškai be trąšų. Kodėl siūlau kepti iš nesijotų miltų? Todėl, kad jų luobelėje susikaupę visi pagrindiniai vitaminai, kurių nėra baltuose miltuose", – aiškino buvusi Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentė, o pastaraisiais metais – bendrovės "Sveiki produktai" viena steigėjų ir akcininkų Guoda Azguridienė.

Kad šeimininkė nenusiviltų pirmuoju blynu, G.Azguridienė patarė iš pradžių į baltus įmaišyti ir nesijotų pilno grūdo miltų. Prie ekologiškų produktų geriausia pratintis pamažu.

Ekologiški daug brangesni

Dažnai pasigirsta patarimų, kad jei žmogui ne tas pat, ką jis valgo, tepa ant odos, pila ant plaukų ar kuo skalbia savo drabužius, jam reikėtų atsigręžti į ekologiškus maisto produktus ir kitas prekes.

Godos ir Ario Azguridžių šeima vartoja ekologiškus maisto produktus, naudoja ekologiškas kosmetikos ir higienos prekes. Paprastai tas, kurias patys importuoja į Lietuvą. Kadangi šviežiais produktais jų bendrovė neprekiauja, juos dažniausiai perka turguje, kartais – parduotuvėje. Namie daugelį patiekalų Guoda gamina iš galvos – jų receptus sukuria pati.

Ekologiški produktai brangesni nei paprasti, tačiau, anot pašnekovės, nelygu, su kuo palyginsi ir už ką mokėsi. Pavyzdžiui, rafinuotas ir nerafinuotas aliejus – tai du visiškai skirtingi produktai. Rafinuota ir nerafinuota druska – tas pat. Todėl ir kaina skiriasi. "Rafinuoti produktai pigūs, nerafinuoti – natūralūs", – jų skirtumą apibūdino Guoda.

G.Azguridienei dirbti tą darbą įdomu: "Man smagu rasti gerų daiktų ir jų pasiūlyti žmonėms. Ir pačiai jais pasinaudoti malonu. Nuo kai kurių dalykų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, netgi esu priklausoma. Tą aliejų vežame iš Italijos. Kai jis arba basmačiai ryžiai namie baigiasi, sakau, kad nėra ką valgyti. Basmačiai – tai augalo rūšis, o produkto rūšių yra per šimtą."

Moteris teigė, kad ekologiškų produktų suvalgoma mažiau. Jeigu valgysi ekologiškų dribsnių košę, nereikės jos pagardinti puse litro sirupo. Jie skanūs ir vieni, be pagardų.

Ar yra Vilniuje kokia draugija, vienijanti ekologiškai besimaitinančius žmones? Dalis tokių žmonių, kaip pastebėjo Guoda, pažįstami per jogą, nes jogoje mityba svarbu, žmonės mokosi sveikai ruošti patiekalus, susitinka pavalgyti tose pačiose kavinėse, kurių Vilniuje mažai. Vienose valgiai ekologiški, vegetariški, kitose gaminami pagal Ajurvedą. Tai – "Žaliasis bambukas", "Radharanė", "Balti drambliai", taip pat žalio maisto restoranas "Rawraw". "Mūsų klientai – toks virtualus ratas, kad žmonės vis susitinka", – sakė pašnekovė.

Daugybė prekiautojų – šarlatanai

Seimo narė, Vilniaus miesto mero žmona Agnė Zuokienė netiki, kad Lietuvoje pardavinėjamas ekologišku vadinamas maistas iš tikrųjų yra ekologiškas.

"Sveikas maistas – viena mano temų, esu surengusi ne vieną tokią diskusiją Seime. Šiai temai esu skyrusi pusę metų, apvažiavusi daugelį mokyklų su paskaitomis. Neapsimetinėkime, Lietuvoje ekologiško maisto nėra. Didžioji dalis ekologiško maisto pardavėjų – šarlatanai. Į tuos ekologiškus turgelius bet kas gali ateiti ir bet kuo prekiauti, – rėžė A.Zuokienė. – Viena – geri ketinimai, norai, visai kas kita – realybė. Tuose mūsų turgeliuose – tik iš dalies ekologiškas maistas. Ten yra visko. Todėl neperku maisto tuose turgeliuose. Maistu ekologiškuose turgeliuose nepasitikiu ne tik aš, bet ir didžioji dauguma Lietuvos žmonių."

Zuokų šeima stengiasi, kiek įmanoma, atsirinkti tinkamus maisto produktus. Juos Vilniaus mero žmona perka įvairiose vietose. Duoną kiekvieną šeštadienį arba sekmadienį perka Užupio kepyklėlėje, nes ten ji kepama krosnyje.

"Mums svarbu, kad duona būtų iškepta mūsų akyse, krosnyje, ir patikima. Mėsą visada perku tik parduotuvėje. Pirkti daržovių kiekvieną šeštadienį Artūras su mažąja Emilija važiuoja dviračiu į Halės turgų. Ten turi savo bobutes, iš kurių perka. Kaip patikimiems pirkėjams bobutės jiems iš po prekystalio pasiūlo ir kaimiškų kiaušinių. Pomidorų ir agurkų savo sode užaugina mano tėvai", – pasakojo A.Zuokienė.

Seimo narė džiaugėsi, kad Užupyje, kur jie gyvena, yra Užupio krautuvė, kurioje pardavinėjama puiki mėsa, įvairūs sūriai, kiti produktai. Svarbiausia, jie patikimi. Tačiau jie nėra ekologiški. "Tai produktai, kurie tinka mano šeimai ir mūsų svečiams, – pabrėžė A.Zuokienė. – O žodis "ekologiškas" – tai visai kita sąvoka."

Pašnekovės įsitikinimu, sunkiai Lietuvoje, taip pat visoje Europoje, surastume realių, o ne tariamų ekologiškų produktų. Lietuvoje nėra prasmės šnekėti apie ekologišką maistą. Tai, ką šiandien bandome vadinti ekologiškais produktais, dažniausiai neturi nieko bendra nei su ekologija, nei su sveikata.

"Mūsų rinka šiandien yra tokia, kad ja ne itin galima pasitikėti. Užsienyje viskas patikimiau, žmogus už savo prekę garantuoja savo autoritetu. Pas mus to dar nėra, – sakė A.Zuokienė. – Ko labiausiai noriu? Kad, kai nueisiu į Tymo turgelį, tie prekiautojai man būtų autoritetas, kaip dabar Užupio krautuvė."

Pusryčiams – vanduo su citrina

Žinomas alpinistas Vladas Vitkauskas nežiūri į produktų etiketes, o stengiasi valgyti tai, kas tikra ir natūralu. Norint rinktis ekologiškus produktus, anot jo, reikia sugaišti daug laiko ir dažnai vis tiek nupirksi katę maiše. Geriausia, jei gali turėti savo daržą ir pats užsiauginti daržovių. Tačiau mieste tai neįmanoma.

"Prie ekologiško maisto nesu prisirišęs, Tymo turgelyje nusiperku tik duonos. Vasarą valgau daržoves – iš draugų, giminių ir parduotuvių, – pasakojo V.Vitkauskas. – Mano pusryčiai – vanduo su citrina arba žolelių arbata. O karališki pusryčiai – tai šviežios sultys, kurių išsispaudžiu pats."

Sultis jis spaudžia iš to, kas yra po ranka. Tačiau visada stengiasi, kad namie būtų obuolių, burokėlių, morkų, griežinėlis moliūgo, imbiero, greipfrutų. Vasarą į sultis įmaišo kiaulpienių lapų. "Labai tinka, gaivina, puikus kartumėlis, – gyrė Vladas. – Geriau negu imbieras."

Mėsos alpinistas daugelį metų nevalgo, net jos skonį ir kvapą yra užmiršęs. Cukraus nevartoja, bet žiemą vasarą turi labai gero medaus ir kelių rūšių grūdų. Šiuos visada gali susimalti kavamale ir it koks tibetietis užsiplikyti puikios košės.

"Pabrinksta 15 minučių – ir puikiausias patiekalas. Jį pagardinu džiovintomis žolelėmis arba sėklomis, valgau su daržovių salotomis. Visko yra pas mus, nereikia jokių tolimų kraštų. O kai tų sulčių atsigeriu rytą, iškart akyse prašviesėja", – gyvenimu nesiskundė V.Vitkauskas.

Komentaras

Daiva Pipiraitė, gydytoja dietologė

Tik sveikintina, jei žmogus turi galimybę pirkti ekologiškus produktus ir jais maitintis. Tačiau ar tai bus naudinga kontroliuojant savo svorį? Nebūtinai. Vieni maitinasi ekologišku maistu, bet turi antsvorio, kiti – neekologišku, bet sugeba kontroliuoti savo svorį ir numesti antsvorio. Galima persivalgyti ir to ekologiško maisto. Vien tai negarantuoja geros sveikatos ateityje, reikia atsižvelgti ir į kitus dalykus. Ekologiško maisto vartojimas gali turėti tam tikrą ilgalaikę įtaką žmogaus sveikatai, bet ji dar nėra nei ištirta, nei patvirtinta.

Diena.lt


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuva yra viena tų Europos Sąjungos šalių, kurių gyventojai valgo mažiausiai daržovių. Tai atrodytų ganėtinai keista – juk dauguma mūsų turi sodus ar kaimus, kuriuose įprastai yra auginamos daržovės. Nors mūsų...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9