Sausio 15d. Penktadienis

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

2013 Lapkričio 26d.
Peržiūrų skaičius: 29264
Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava – tik būdas pasipelnyti.

Smėlio spalvos blynai

Daugelis mėgsta blynus. Dažniausiai juos kepame iš sijotų baltų miltų. Tačiau Žvėryne esančioje vegetariško maisto kavinėje "Žaliasis bambukas" kartą teko paskanauti smėlio spalvos blynų, keptų iš pilno grūdo miltų. Vieni buvo kepti iš nesijotų biodinaminių kviečių miltų, kiti – iš speltos. Spelta – tai pastaruoju metu populiarėjantys senovinės rūšies kviečiai, labai maistingi, nepramoninės gamybos.

Blynams kepti kavinės šeimininkė naudojo ne rafinuotą, o ekologišką kokosų aliejų – jau vien dėl to jų skonis kitoks. O gardino nerafinuotais natūraliais saldikliais: palmių, agavų, klevų sirupu, taip pat nerafinuotu cukranendrių cukrumi.

Ragavome ir sausainių. Jie buvo iškepti iš ekologiškų speltos miltų. Vieni buvo sūrūs – su Himalajų druska ir šventkmynių sėklomis, kiti – saldūs, su nerafinuotu ekologišku cukranendrių cukrumi.

"Jeigu blynus kepate dažniau, rekomenduočiau naudoti nesijotus – ekologiškus arba biodinaminius miltus. Biodinaminiai produktai – aukštesnio standarto nei ekologiški. Tokie grūdai užauginti visiškai be trąšų. Kodėl siūlau kepti iš nesijotų miltų? Todėl, kad jų luobelėje susikaupę visi pagrindiniai vitaminai, kurių nėra baltuose miltuose", – aiškino buvusi Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentė, o pastaraisiais metais – bendrovės "Sveiki produktai" viena steigėjų ir akcininkų Guoda Azguridienė.

Kad šeimininkė nenusiviltų pirmuoju blynu, G.Azguridienė patarė iš pradžių į baltus įmaišyti ir nesijotų pilno grūdo miltų. Prie ekologiškų produktų geriausia pratintis pamažu.

Ekologiški daug brangesni

Dažnai pasigirsta patarimų, kad jei žmogui ne tas pat, ką jis valgo, tepa ant odos, pila ant plaukų ar kuo skalbia savo drabužius, jam reikėtų atsigręžti į ekologiškus maisto produktus ir kitas prekes.

Godos ir Ario Azguridžių šeima vartoja ekologiškus maisto produktus, naudoja ekologiškas kosmetikos ir higienos prekes. Paprastai tas, kurias patys importuoja į Lietuvą. Kadangi šviežiais produktais jų bendrovė neprekiauja, juos dažniausiai perka turguje, kartais – parduotuvėje. Namie daugelį patiekalų Guoda gamina iš galvos – jų receptus sukuria pati.

Ekologiški produktai brangesni nei paprasti, tačiau, anot pašnekovės, nelygu, su kuo palyginsi ir už ką mokėsi. Pavyzdžiui, rafinuotas ir nerafinuotas aliejus – tai du visiškai skirtingi produktai. Rafinuota ir nerafinuota druska – tas pat. Todėl ir kaina skiriasi. "Rafinuoti produktai pigūs, nerafinuoti – natūralūs", – jų skirtumą apibūdino Guoda.

G.Azguridienei dirbti tą darbą įdomu: "Man smagu rasti gerų daiktų ir jų pasiūlyti žmonėms. Ir pačiai jais pasinaudoti malonu. Nuo kai kurių dalykų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, netgi esu priklausoma. Tą aliejų vežame iš Italijos. Kai jis arba basmačiai ryžiai namie baigiasi, sakau, kad nėra ką valgyti. Basmačiai – tai augalo rūšis, o produkto rūšių yra per šimtą."

Moteris teigė, kad ekologiškų produktų suvalgoma mažiau. Jeigu valgysi ekologiškų dribsnių košę, nereikės jos pagardinti puse litro sirupo. Jie skanūs ir vieni, be pagardų.

Ar yra Vilniuje kokia draugija, vienijanti ekologiškai besimaitinančius žmones? Dalis tokių žmonių, kaip pastebėjo Guoda, pažįstami per jogą, nes jogoje mityba svarbu, žmonės mokosi sveikai ruošti patiekalus, susitinka pavalgyti tose pačiose kavinėse, kurių Vilniuje mažai. Vienose valgiai ekologiški, vegetariški, kitose gaminami pagal Ajurvedą. Tai – "Žaliasis bambukas", "Radharanė", "Balti drambliai", taip pat žalio maisto restoranas "Rawraw". "Mūsų klientai – toks virtualus ratas, kad žmonės vis susitinka", – sakė pašnekovė.

Daugybė prekiautojų – šarlatanai

Seimo narė, Vilniaus miesto mero žmona Agnė Zuokienė netiki, kad Lietuvoje pardavinėjamas ekologišku vadinamas maistas iš tikrųjų yra ekologiškas.

"Sveikas maistas – viena mano temų, esu surengusi ne vieną tokią diskusiją Seime. Šiai temai esu skyrusi pusę metų, apvažiavusi daugelį mokyklų su paskaitomis. Neapsimetinėkime, Lietuvoje ekologiško maisto nėra. Didžioji dalis ekologiško maisto pardavėjų – šarlatanai. Į tuos ekologiškus turgelius bet kas gali ateiti ir bet kuo prekiauti, – rėžė A.Zuokienė. – Viena – geri ketinimai, norai, visai kas kita – realybė. Tuose mūsų turgeliuose – tik iš dalies ekologiškas maistas. Ten yra visko. Todėl neperku maisto tuose turgeliuose. Maistu ekologiškuose turgeliuose nepasitikiu ne tik aš, bet ir didžioji dauguma Lietuvos žmonių."

Zuokų šeima stengiasi, kiek įmanoma, atsirinkti tinkamus maisto produktus. Juos Vilniaus mero žmona perka įvairiose vietose. Duoną kiekvieną šeštadienį arba sekmadienį perka Užupio kepyklėlėje, nes ten ji kepama krosnyje.

"Mums svarbu, kad duona būtų iškepta mūsų akyse, krosnyje, ir patikima. Mėsą visada perku tik parduotuvėje. Pirkti daržovių kiekvieną šeštadienį Artūras su mažąja Emilija važiuoja dviračiu į Halės turgų. Ten turi savo bobutes, iš kurių perka. Kaip patikimiems pirkėjams bobutės jiems iš po prekystalio pasiūlo ir kaimiškų kiaušinių. Pomidorų ir agurkų savo sode užaugina mano tėvai", – pasakojo A.Zuokienė.

Seimo narė džiaugėsi, kad Užupyje, kur jie gyvena, yra Užupio krautuvė, kurioje pardavinėjama puiki mėsa, įvairūs sūriai, kiti produktai. Svarbiausia, jie patikimi. Tačiau jie nėra ekologiški. "Tai produktai, kurie tinka mano šeimai ir mūsų svečiams, – pabrėžė A.Zuokienė. – O žodis "ekologiškas" – tai visai kita sąvoka."

Pašnekovės įsitikinimu, sunkiai Lietuvoje, taip pat visoje Europoje, surastume realių, o ne tariamų ekologiškų produktų. Lietuvoje nėra prasmės šnekėti apie ekologišką maistą. Tai, ką šiandien bandome vadinti ekologiškais produktais, dažniausiai neturi nieko bendra nei su ekologija, nei su sveikata.

"Mūsų rinka šiandien yra tokia, kad ja ne itin galima pasitikėti. Užsienyje viskas patikimiau, žmogus už savo prekę garantuoja savo autoritetu. Pas mus to dar nėra, – sakė A.Zuokienė. – Ko labiausiai noriu? Kad, kai nueisiu į Tymo turgelį, tie prekiautojai man būtų autoritetas, kaip dabar Užupio krautuvė."

Pusryčiams – vanduo su citrina

Žinomas alpinistas Vladas Vitkauskas nežiūri į produktų etiketes, o stengiasi valgyti tai, kas tikra ir natūralu. Norint rinktis ekologiškus produktus, anot jo, reikia sugaišti daug laiko ir dažnai vis tiek nupirksi katę maiše. Geriausia, jei gali turėti savo daržą ir pats užsiauginti daržovių. Tačiau mieste tai neįmanoma.

"Prie ekologiško maisto nesu prisirišęs, Tymo turgelyje nusiperku tik duonos. Vasarą valgau daržoves – iš draugų, giminių ir parduotuvių, – pasakojo V.Vitkauskas. – Mano pusryčiai – vanduo su citrina arba žolelių arbata. O karališki pusryčiai – tai šviežios sultys, kurių išsispaudžiu pats."

Sultis jis spaudžia iš to, kas yra po ranka. Tačiau visada stengiasi, kad namie būtų obuolių, burokėlių, morkų, griežinėlis moliūgo, imbiero, greipfrutų. Vasarą į sultis įmaišo kiaulpienių lapų. "Labai tinka, gaivina, puikus kartumėlis, – gyrė Vladas. – Geriau negu imbieras."

Mėsos alpinistas daugelį metų nevalgo, net jos skonį ir kvapą yra užmiršęs. Cukraus nevartoja, bet žiemą vasarą turi labai gero medaus ir kelių rūšių grūdų. Šiuos visada gali susimalti kavamale ir it koks tibetietis užsiplikyti puikios košės.

"Pabrinksta 15 minučių – ir puikiausias patiekalas. Jį pagardinu džiovintomis žolelėmis arba sėklomis, valgau su daržovių salotomis. Visko yra pas mus, nereikia jokių tolimų kraštų. O kai tų sulčių atsigeriu rytą, iškart akyse prašviesėja", – gyvenimu nesiskundė V.Vitkauskas.

Komentaras

Daiva Pipiraitė, gydytoja dietologė

Tik sveikintina, jei žmogus turi galimybę pirkti ekologiškus produktus ir jais maitintis. Tačiau ar tai bus naudinga kontroliuojant savo svorį? Nebūtinai. Vieni maitinasi ekologišku maistu, bet turi antsvorio, kiti – neekologišku, bet sugeba kontroliuoti savo svorį ir numesti antsvorio. Galima persivalgyti ir to ekologiško maisto. Vien tai negarantuoja geros sveikatos ateityje, reikia atsižvelgti ir į kitus dalykus. Ekologiško maisto vartojimas gali turėti tam tikrą ilgalaikę įtaką žmogaus sveikatai, bet ji dar nėra nei ištirta, nei patvirtinta.

Diena.lt

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė...


Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...


Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Beveik pusė Lietuvos gyventojų pripažįsta ekologišką gyvenimo būdą noriai pirkdami ekologiškas prekes. Daugiausia lietuviai nuperka ekologiškų maisto produktų ir gėrimų, o dažniausia šių ekologiškų prekių įsigijimo vieta – turgus. Tai parodė...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9