Sausio 21d. Penktadienis

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Peržiūrų skaičius: 35480
Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų.

Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje. Tai – grėsmingi širdies ligų rizikos veiksniai. Apie tai – pokalbis su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos klinikos docente Aušra Kavoliūniene.

– Tūkstantį kartų girdėti perspėjimai dėl širdies ligų įgyja atvirkštinį poveikį: jauni žmonės širdies netausoja, jos nepakankamumas – sunkiai suvokiama liga, visuomenės įsitikinimu, būdinga senukams. Kas tai yra?

– Širdies nepakankamumas yra didelė ir nuolat auganti visuomenės sveikatos problema. Širdies funkcijos sutrikimo paplitimas pastaraisiais metais didėja tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Lietuvos sveikatos informacinio centro duomenimis, širdies nepakankamumas Lietuvoje diagnozuotas daugiau kaip 80 tūkst. gyventojų. Kasmet naujai diagnozuotų pacientų padaugėja 4,5–7,5 tūkst. Kita, neabejotinai didesnė, dalis pacientų niekuo nesiskundžia ir laikomi besimptomiais, todėl nediagnozuotais ir negydytais pacientais.

– Kas yra širdies nepakankamumas? Tai liga ar ligos padarinys?

– Širdies nepakankamumas – tai dažniausiai sergant širdies ligomis besivystantis, lėtai progresuojantis procesas, kai pakinta širdies funkcija: sutrinka širdies skilvelių gebėjimas prisipildyti kraujo ar išstumti kraują iš širdies, siekiant juo tinkamai aprūpinti gyvybiškai svarbius organus.

Tai dažniausiai atsitinka persirgus miokardo infarktu, rečiau – nestabilia krūtinės angina ar ilgai sergant išemine širdies, padidėjusio kraujospūdžio ligomis, esant kai kuriems širdies ritmo sutrikimams, pavyzdžiui, lėtiniam prieširdžių virpėjimui. Gana daug žmonių nepastebi šio proceso, nežinodami jo simptomų arba tiesiog naujai atsiradusius simptomus sieja su senėjimu. Juo labiau kad dažniausiai šie simptomai neatsiranda staiga, per vieną naktį, o vystosi palengva ir ilgainiui sunkėja.

– Kas atsitinka sergant širdies nepakankamumu?

– Amerikiečių sveikatos apsaugos departamento statistikos duomenimis, nesigydydami nuo pirmųjų simptomų atsiradimo pradžios penkerius metus išgyvena tik maždaug pusė ligonių. Dešimt metų ribą pasiekia tik ketvirtadalis sergančiųjų. Tokia bloga prognozė aiškinama tuo, kad ir patys gyventojai, ir vyriausybės šios asmens sveikatos apsaugos sistemos srities nelaiko pakankamai svarbia.

– Dėl ko išsivysto širdies nepakankamumas?

– Riziką sirgti šia liga sukelia hipertenzija, persirgtas miokardo infarktas, širdies vožtuvų ir uždegimų, infekcinės, paveldėtos, toksinės širdies raumens ligos. Pastarosios gali išsivystyti dėl nuolatinio alkoholio vartojimo. Širdies nepakankamumą taip pat gali išprovokuoti cukrinis diabetas, tirotoksikozė arba, kitaip sakant, struma.

Be to, yra daugybė veiksnių, kurie sunkina širdies nepakankamumo eigą. Juos išaiškinti turėtų gydytojas, į kurį būtina kreiptis pajutus pirmuosius širdies nepakankamumo simptomus.

– Kaip įtarti širdies nepakankamumą?

– Jei nedidelės fizinės pastangos sukelia dusulį, pasunkėja kvėpavimas gulint ant žemos pagalvės, didėja svoris, tinsta kojos dėl skysčių susikaupimo – gali būti, kad jums išsivystęs širdies nepakankamumas. Esant šiems simptomams ir jaučiant bendrą silpnumą, nuolatinį nuovargį būtina skubėti pas kardiologą.

Vėliau gali atsirasti kitų organų – odos, kepenų, žarnyno, inkstų, smegenų veiklos sutrikimų.

– Kaip diagnozuojamas širdies nepakankamumas ?

– Gydytojai turi daug priemonių ir metodų širdies nepakankamumui nustatyti. Greičiausias ir informatyviausias yra ultragarsinis širdies tyrimas, kai įvertinama daug širdies struktūros ir jos veiklos rodmenų. Bene svarbiausias yra kairiojo skilvelio išstūmimo frakcijos dydis, kuris parodo, ar gerai širdis atlieka savo pagrindinę – siurblio funkciją.

– Kaip elgtis, jei diagnozuota liga?

– Anksti ir laiku diagnozuotas širdies nepakankamumas yra prielaida anksti ir veiksmingai gydyti. Pastaruoju metu siekiama burti ir ugdyti sergančiųjų širdies nepakankamumu sveikatos priežiūros daugiafunkcines komandas. Jose įvairiais širdies ligos vystymosi tarpsniais sveikatos priežiūros paslaugas veiksmingai teiktų šeimos gydytojai su kardiologais, širdies chirurgais, reabilitologais, slaugos specialistais, konsultuojant kitų specialybių – pulmonologijos, gastroenterologijos, nefrologijos, neurologijos, psichiatrijos ir kitiems prityrusiems specialistams.

– Kaip saugoti širdį, juolab jei jau sergame?

– Sveikai maitinkitės, mankštinkitės, tikrinkitės sveikatą profilaktiškai ir nuolat vartokite gydytojo paskirtus vaistus.

Sutrikusios širdies funkcijos simptomai:

Dusulys, atsirandantis dėl nedidelių fizinių pastangų,

pasunkėjęs kvėpavimas gulint ant žemos pagalvės,

svorio didėjimas, patinimai kojose dėl skysčių susikaupimo,

bendras silpnumas ir nuolatinis nuovargio jausmas.

Vėliau gali atsirasti kitų organų – kepenų, žarnyno, inkstų, smegenų veiklos sutrikimų.

Mitybos korekcija:

Jei žmogus serga širdies nepakankamumu, labai svarbu maiste mažinti druskos kiekį. Dėl ligos organizme susikaupia per daug natrio, jis sulaiko organizme skysčius. Dėl to sunkėja širdies darbas, pabrinksta pėdos, kulkšnys arba pilvas, atsiranda dusulys, didėja svoris. Tokiu atveju gali padėti dieta, kurioje natrio yra mažai, net ir tada, jei žmogaus organizme skysčių pertekliaus simptomų nėra arba ligonis vartoja diuretikų.

Kokiame maiste yra mažai natrio?

Tai maistas, su kuriuo per dieną į žmogaus organizmą patenka ne daugiau kaip 2000–3000 mg (atitinka 2–3 g) natrio, t. y. 1 arbatinis šaukštelis druskos.

Paprastai žmonėms, sergantiems nesunkiu širdies funkcijos nepakankamumu (po sunkių arba vidutinio sunkumo pratimų ligos simptomų nebūna arba jie būna silpni), natrio kiekį reikia riboti: per dieną jo galima suvartoti ne daugiau kaip 3000 mg.

Jei širdies funkcijos nepakankamumas yra vidutinio sunkumo arba sunkus (simptomų atsiranda po nesunkaus darbo, namų ruošos arba esant ramybės būsenos ), per dieną reikėtų vartoti ne daugiau kaip 2000 mg natrio.

Natrio kiekiui mažinti – 4 taisyklės

1. Į maistą neberti druskos.

Maistą paskaninti žolelėmis, daržoves arba salotas apšlakstyti šviežiomis citrinų sultimis.

2. Pasirinkti tokį mėgstamą maistą, kuriame yra mažai natrio.

Mėgstantiesiems sriubą galima jos išsivirti iš šviežios mėsos ir daržovių, paskaninti žolelėmis. Vietoj kaimiško kumpio išsikepti šviežios neriebios mėsos kepsnį. Nevartojant druskos, galima iškepti šviežią viščiuką, jautienos arba kiaulienos, ir šią mėsą vartoti sumuštiniams.

3. Rinktis maistą, kuriame natūraliai yra mažai natrio.

Švieži vaisiai, daržovės, šviežia mėsa, žuvis. Apskritai reikia valgyti kuo daugiau šviežio maisto, nes jame natrio yra nedaug.

4. Skaityti maisto produktų etiketėje pateiktą informaciją.

Dažniausiai daugelyje perdirbtų ar pakuotėmis tiekiamų maisto produktų – šaldytuose pusgaminiuose, užkandžiuose, vyniotiniuose, konservuotose daržovėse, tirpiuose grūdų produktuose, pavyzdžiui, greitai išverdamoje grūdų košėje natrio yra daug.

Diena.lt


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Jaunos pipirmėtės ir žydintis augalas naudojamas neuralgijos, uždegiminių ligų viršutinių kvėpavimo takų, rinito, bronchito, anginos, migrenos ir dantų skausmui gydyti. Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Ateities jogurtai – iš pasukų

Ateities jogurtai – iš pasukų

Garsus amerikiečių išradėjas ir verslininkas T. Edisonas kartą yra pasakęs, kad „ateities gydytojas savo pacientams neišrašinės receptų, o sudomins juos tinkama mityba“. Praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo T. Edisono pasakytos...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Žvalūs nuo ankstaus ryto

Žvalūs nuo ankstaus ryto

Apniukusį žiemos rytą prabusti padeda ne tik stiprios kavos puodelis, bet ir kur kas paprastesnės bei sveikesnės priemonės. Pavyzdžiui, šaltas vanduo, kuris paspartina kraujo apytaką. Tačiau tai nereiškia, jog reikia lįsti po šalta dušo čiurkšle....


Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Riešutai gerina medžiagų apykaitą

Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Burokėlių sultys naudingos širdžiai

Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Daržovių dieta: ir sveika, ir skanu

Pusryčiams – obuolių pudingas, pietums – daržovių salotos, vakarienei – šviežių morkų sultys. Argi nemaistinga? Sakoma, kad daržoves valgyti sveika, pietų lėkštėje jos turi užimti daug didesnę dalį nei kepsnys ir bulvės ar...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...


Chemikalų likučiai normų neviršija

Chemikalų likučiai normų neviršija

Maisto ir veterinarijos tarnyba, tyrusi nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų likučius Lietuvoje užaugintose daržovėse, nustatė, kad jie neviršija leistinų normų. Specialistai pripažįsta, kad iš kitų šalių atvežtos daržovės, vaisiai dažnai būna...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9