Spalio 16d. Šeštadienis

Meksikietiška virtuvė Lietuvoje: išbandykite nepaprasto skonio fachitos ir burito receptus

Rugsėjo 17d.
Meksikietiška virtuvė Lietuvoje: išbandykite nepaprasto skonio fachitos ir burito receptus

Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.

„Vėstant orams norisi sotesnio, labiau šildančio maisto, o Meksikos virtuvės patiekalai – būtent tokie. Meksikietiški valgiai pasižymi išraiškingais skoniais, jie yra sotūs, kupini daržovių, pagardinti įvairiausių rūšių mėsa. Pastebime, kad šios virtuvės skonius vis labiau pamėgsta ir lietuviai, o į pirkėjų krepšelius dažnai patenka ir meksikiečių virtuvei būdingi produktai ar padažai. Būtent dėl šios priežasties nuolat pildome siūlomų produktų asortimentą, stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo įvairesnių, skirtingose pasaulio šalyse pamėgtų ingredientų“, – sako V. Juodkazienė.

Susiformavo per tūkstančius metų

Meksikietiškos virtuvės receptai ir pagrindiniai principai susiformavo per tūkstančius metų. Joje dominuoja mėsa: kiauliena, vištiena, jautiena. Dar vienas šioje šalyje itin mėgstami ingredientai – kava ir šokoladas. Daržovės taip pat vaidina svarbų vaidmenį Meksikos virtuvėje. Meksikiečiai valgo daug cukinijų, žiedinių kopūstų, bulvių, špinatų, kulinarijoje naudoja daugybę šviežių prieskoninių žolelių. Šios šalies virtuvėje mėgstami ir vaisiai: kriaušės, mangai, bananai, ananasai.

Meksikiečių virtuvė neįsivaizduojama be tortilijų. Jų pagrindą sudaro Meksikoje itin populiarūs kukurūzai. Jie džiovinami ir sumalami į miltus, iš kurių gaminama tešla bei kepamos tortilijos. Jos yra patiekiamos pratiškai prie kiekvieno meksikietiško patiekalo. Dar vienas šiame krašte ypač mėgstamas ingredientas – čili pipirai. Meksikoje jie naudojami ne tik pikantiškuose patiekaluose, bet ir derinami prie šviežių vaisių, netgi desertų.

Įtakos turėjo JAV

Didelę įtaką meksikiečių virtuvei daro ir šalimais esančios JAV, ypač su Meksika besiribojančios Kalifornijos ir Teksaso valstijos. Teksasiečių ir meksikiečių virtuvės hibridas netgi turi atskirą savo pavadinimą: tex-mex. Vienas šių miksuotų virtuvių šedevras – visame pasaulyje pamėgtos fachitos.

Šis patiekalas atsirado ketvirtajame XX a. dešimtmetyje pietų Teksase. Fachitos gaminamos iš bet kurios rūšies ant grotelių keptos mėsos. Ji ruošiama su paprikomis ir svogūnais ir patiekiama su miltų arba kukurūzų tortilijomis, įvairiais padažais, kartais sūriais, chalapos ir čili pipirais. Laikui bėgant šis patiekalas itin populiarus tapo ne tik Teksaso valstijoje, bet ir visoje Šiaurės Amerikoje bei Meksikoje.

Dar vienas visame pasaulyje pamėgtas meksikietiškos virtuvės perlas: buritai. Tai – tortilijų suktinukai, į kuriuos įvyniotas pikantiško skonio mėsos ir daržovių įdaras. Sakoma, kad majai kukurūzų tortilijas čili pipirams, pomidorams, grybams, moliūgams ar avokadams suvynioti naudojo dar iki XVI a. Tačiau šiuolaikinė burito versija greičiausiai susiformavo apie XIX amžiaus vidurį šiaurės Meksikoje.

Buritai dažnai valgomi rankomis, dažniausiai jų įdarą sudaro mėsa: vištiena, jautiena ar kiauliena, bei daugybė kitų ingredientų, tokių kaip ryžiai, pupelės, salotos, pomidorai, sūris ir kiti  pagardai: salsa, gvakamolė ar kiti padažai.

V. Juodkazienė šiuos patiekalus rekomenduoja pasigaminti namuose ir dalijasi fachitos bei burito receptais, kurių paragavę mintimis nusikelsite į saulėtąją Meksiką.

Fachitos su vištiena

Jums reikės:

Šlakelio rapsų aliejaus

2 šaukštų citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio maltų kmynų

Žiupsnelio česnakų miltelių

Žiupsnelio čili miltelių

Žiupsnelio džiovintos paprikos

Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių

Plonomis juostelėmis supjaustytos vištienos krūtinėlės

1/2 supjaustytos raudonosios paprikos

1/2 supjaustytos žaliosios paprikos

Kelių supjaustytų svogūnų

6 tortilijų

Pagaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite kelis šaukštus aliejaus, citrinos sultis ir prieskonius, sumaišykite ir į indą sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną.  Viską gerai išmaišykite, kad prieskoniai įsigertų į mėsą, ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Didelėje keptuvėje pakepinkite paprikas ir svogūnus, atidėkite juos į šalį. Tuomet nusausinkite vištieną ir apie 5-6 minutes ją pakepkite keptuvėje, mėsai apkepus į keptuvę atgal sudėkite svogūnus ir paprikas. Viską dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai gautą įdarą susukite į šiek tiek pašildytas tortilijas. Jeigu norite, fachitas galite pagardinti susmulkintu čederio sūriu, salsa, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu.

Buritas su jautiena

Jums reikės:

Žiupsnelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio džiovintų kmynų miltelių

Žiupsnelio džiovintos paprikos miltelių

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

½ smulkiai supjaustyto svogūno

Kilogramo jautienos faršo

Kelių šaukštų pomidorų pastos

Kelių šaukštų vandens

6-8 didelių tortilijų

3 puodelių virtų ryžių

3 puodelių susmulkintų salotų

1 puodelio konservuotų kukurūzų

1 puodelio pupelių

Kelių nuluptų ir supjaustytų kubeliais pomidorų

Smulkiai supjaustytos šviežios kalendros

Puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Pagaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į keptuvę sudėkite susmulkintą česnaką ir svogūną ir viską pakepkite kelias minutes, kol svogūnas lengvai paruduos. Tuomet į keptuvę sudėkite jautienos faršą ir viską kelias minutes patroškinkite. Į mėsą suberkite prieskonius, sudėkite pomidorų pastą ir įpilkite kelis šaukštus vandens, viską dar šiek tiek patroškinkite, kol mėsa tinkamai iškeps. Galiausiai į pašildytą tortiliją sudėkite ryžius, mėsą, salotas, kukurūzus, pupeles, svogūną ir pomidorus, viską apibarstykite kalendra ir sūriu ir susukite. Susuktus buritus iš visų pusių pakepkite ant sausos keptuvės. Patiekite su mėgstamu padažu, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu. Skanaus!

Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC

Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC

Spalio 8d.

Vyresnio amžiaus žmonės – kiekvieno iš mūsų tėvai ar seneliai – turi riziką užsikrėsti pneumokokine infekcija. Deja, būtent vyresnio amžiaus žmonėms ši infekcija gali būti mirtina. Todėl LSMUL Kauno klinikų gydytojas doc. Gediminas Urbonas padėjo sudaryti trumpą atmintinę, kurią...


Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Spalio 8d.

Kiaušiniai turi ne tik atskirą skyrelį kiekviename šaldytuve, bet ir savo dieną kalendoriuje – spalio 8-ąją - Pasaulinę kiaušinių dieną. Pirmą kartą ji paminėta 1996 metais Vienoje, tad šiais metais tai jau 25-asis kiaušinių dienos jubiliejus. Vieniems kiaušiniai – tik per Velykas...


Tarptautinė psichikos sveikatos diena: darbdaviai padeda sulaužyti įsišaknijusius tabu

Tarptautinė psichikos sveikatos diena: darbdaviai padeda sulaužyti įsišaknijusius tabu

Spalio 8d.

Spalio 10-ąją minima Tarptautinė psichikos sveikatos diena primena, kad rūpinimasis emocine gerove yra toks pats svarbus ir normalus, kaip ir fizinis sveikatingumas. Nors atvirai kalbėti apie psichologinius sunkumus visuomenėje vis dar nėra itin įprasta, Lietuvos darbdaviai ragina nepasiduoti...


Ekspertės paslaptys, kurios padės košę paversti tikru kulinariniu šedevru

Ekspertės paslaptys, kurios padės košę paversti tikru kulinariniu šedevru

Spalio 8d.

Sekmadienį visame pasaulyje bus minima pasaulinė košės diena. Šią dieną žmonės skatinami susipažinti su sveikos mitybos principais bei košės nauda organizmui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairių kruopų košę lietuviai mėgsta nuo seno, todėl...


Pasiskiepyti nuo gripo, pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 galima tą pačią dieną

Pasiskiepyti nuo gripo, pneumokokinės infekcijos ir COVID-19 galima tą pačią dieną

Spalio 8d.

Vėstant orams vis daugiau laiko praleidžiant uždarose, mažai vėdinamose patalpose, išauga peršalimo rizika. Šalies medikai rekomenduoja nepamiršti pasiskiepyti ne tik nuo COVID-19, bet ir nuo šaltuoju metų sezonu plintančio gripo bei pneumokokinės infekcijos. Remiantis naujausiomis Lietuvos...


Lietuvoje minima organų donorystės diena

Lietuvoje minima organų donorystės diena

Spalio 7d.

Kasmet antrąjį spalio šeštadienį Lietuvoje ir visoje Europoje minima organų donorystės diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į svarbią sritį – organų donorystę, transplantaciją, tačiau svarbiausia, kad kiekvienas iš mūsų susimąstytume, ar išeidami iš šio pasaulio norėtume padaryti paskutinį...


Vaistinių atstovai apie augantį sergamumą: nuo COVID-19 galėtume paskiepyti daugiau, jei ne 3 priežastys

Vaistinių atstovai apie augantį sergamumą: nuo COVID-19 galėtume paskiepyti daugiau, jei ne 3 priežastys

Spalio 7d.

Vaistinėse per mėnesį buvo išduota apie pusę milijono popierinių galimybių pasų, tai rodo, kad žmonėms patogu lankytis vaistinėse ir naudotis teikiamomis paslaugomis, tačiau skiepijimo nuo COVID-19 infekcijos apimtys vaistinėse nėra didelės. Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) sako, kad tam...


Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

Kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti plekšnę ir su kuo ją derinti?

Spalio 7d.

Norintys džiaugtis puikia savijauta turėtų nepamiršti į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnio maisto. Vienas produktų, kurių turėtume valgyti bent kelis kartus per savaitę,– baltymų, mineralų ir vitaminų kupina žuvis. Nors lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, Vaida...


Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais

Spalio 7d.

Kokią košę pusryčiams renkasi lietuviai? Anksčiau toks klausimas nebūtų iškilęs, nes pasirinkimas būdavo vos vienas – blanki pilka masė su gabalėliu cukraus ar sviesto. Tačiau šiandien socialiniuose tinkluose košių receptų randame tūkstančius: nuo pikantiškų su baravykais iki desertinių su...


Viskas, ką turėtumėte žinoti apie kruopas

Viskas, ką turėtumėte žinoti apie kruopas

Spalio 7d.

Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kruopas...


Gyventojams daugėja galimybių sportuoti tiek mieste, tiek bendrose daugiabučių erdvėse

Gyventojams daugėja galimybių sportuoti tiek mieste, tiek bendrose daugiabučių erdvėse

Spalio 6d.

Sportuojančių žmonių skaičius Lietuvoje kasmet vis auga, o kartu su juo didėja sporto erdvių bei aktyvių veiklų pasirinkimų poreikis. Pastarąjį naujais būdais siekia patenkinti ir miestų savivaldybės, ir gyvenamųjų NT projektų plėtotojai.


Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais

Spalio 6d.

Italų virtuvės perlas – gnocchi, patiekalas užkariavęs viso pasaulio gurmanų širdis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad gnocchi – nesudėtingai pagaminami, tačiau ypatingo skonio virtinukai, dažniausiai gaminami iš bulvių ir miltų bei...


Nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems žmonėms – vienkartinės išmokos

Nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems žmonėms – vienkartinės išmokos

Spalio 6d.

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios iki gruodžio 1 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem dozėmis, arba iki ateinančių metų balandžio 1 d. – stiprinamąja trečiąja doze, būtų mokamos 100 eurų dydžio vienkartinės išmokos. Šiuo sprendimu tikimasi apsaugoti labiausiai...


Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

Vaistininkai perspėja dėl svorio metimui vartojamų laisvinamųjų preparatų: jie gali pažeisti kepenis

Spalio 6d.

Noras sureguliuoti svorį skatina imtis net ir neįtikėtinų priemonių – vieni apie liekną figūrą svajojantys žmonės ryžtasi vartoti laisvinamuosius preparatus, kiti be saiko vartoja maisto papildus, tikėdamiesi atrasti stebuklingas piliules. Sveikatos specialistai tikina, kad nei vienas, nei...


Pradedami tarptautiniai mokymai sveikatos apsaugos sistemos valdysenai tobulinti

Pradedami tarptautiniai mokymai sveikatos apsaugos sistemos valdysenai tobulinti

Spalio 6d.

Bendradarbiaudama su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuru Lietuvoje, Karališkuoju Edinburgo gydytojų koledžu (angl. Royal College of Physicians of Edinburgh) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligonine Kauno klinikomis, Sveikatos apsaugos ministerija pradeda mokymus, kuriais...


Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Spalio 6d.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomam įstatymo pakeitimui, kuris įpareigos pačius darbuotojus arba darbdavius susimokėti už būtinąjį periodinį testavimą. Vyriausybei pritarus, siūlomas Žmogaus užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės įstatymo pakeitimas...


Didelės rizikos sąlytį turėję vakcinuoti ar COVID-19 persirgę asmenys gali išsitirti nemokamai

Didelės rizikos sąlytį turėję vakcinuoti ar COVID-19 persirgę asmenys gali išsitirti nemokamai

Spalio 6d.

Nors pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusių ir COVID-19 liga persirgusiųjų asmenų tikimybė užsikrėsti šia liga yra gerokai mažesnė, tačiau ji išlieka. Todėl turėjus didelės rizikos sąlytį, svarbu imtis papildomų atsargumo priemonių: rekomenduojama ne tik vengti susibūrimų, bet ir...


Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

Klaipėdos medikas Nerijus Klimas: svarbu sau priminti, kad pralaimėta gyvybė gali išgelbėti kitą žmogų

Spalio 5d.

Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad spalio 3 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje registruotas 41 m. donoras. Vyro artimieji, išgyvenantys didžiulę netektį, nusprendė paaukoti vyro organus donorystei, kad išeidamas iš šio pasaulio jis suteiktų viltį gyventi net keliems sunkiai...


Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Ispaniškoji paelija – valstiečių patiekalas, užkariavęs visą Europą

Spalio 5d.

Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti...


Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

Įsigaliojus ribojimams – staigus susidomėjimas juodomis medicininėmis kaukėmis

Spalio 5d.

Nuo spalio 1 d. įsigaliojus reikalavimui uždarose patalpose dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones, vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovai sako pastebintys išaugusį domėjimąsi apsauginėmis priemonėmis. Ypač išaugo susidomėjimas juodomis kaukėmis.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila