JAV mokslininkams pavyko nustatyti, kodėl kai kurie riebiai valgantys žmonės išlieka liekni. Manoma, kad šis atradimas padės sukurti naujus nuo nutukimo, diabeto ir širdies ligų saugančius vaistus.
Daktaro Roberto Farese vadovaujama Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkų grupė identifikavo žmonių žarnyne esantį „riebalų valdiklį”. Jie atrado, kad tam tikras genas, atsakingas už MGAT2 fermento gamybą, lemia, ar su maistu gaunami riebalai bus naudojami energijai gauti, ar bus kaupiami riebaliniame sluoksnyje juosmens srityje. Šio geno vaidmens atradimas gali tapti svarbiausiu veiksniu siekiant užkirsti kelią nutukimui, diabetui ir įvairioms širdies ligoms, skelbia „Daily Mail”.
Kalifornijos universitete atlikti eksperimentai su pelėmis, kurios buvo išvestos be šio geno, patvirtino, kad jos nepriauga antsvorio net ir tada, kai būna maitinamos labai riebiu maistu. Taip pat paaiškėjo, kad pelės, kurių žarnyne nebuvo MGAT2 fermento, buvo apsaugotos nuo gliukozės netoleravimo, aukšto cholesterolio lygio ir riebalų kaupimosi kepenyse.
Pasak mokslininkų, MGAT2 yra vienas iš trijų MGAT fermentų, aptinkamų žmonių ir pelių žarnyne. Farmakologiškai sumažinus MGAT fermentų aktyvumą būtų galima efektyviai kovoti su nutukimu, mano specialistai.
„Išjungę” MGAT2, amerikiečių mokslininkai bandymų metu daugiau nei dvigubai sumažino MGAT fermentų aktyvumą pelių žarnyne. Kai tokios pelės buvo maitinamos neriebiu maistu, jos vystėsi taip pat, kaip ir kitos. Tačiau kai riebalų dalis jų maiste sudarė 60 proc., jos priaugo kur kas mažiau svorio, nei tos, kurioms nebuvo „išjungtas” atitinkamas genas.
Po 16 savaičių eksperimentinės pelės be MGAT2 svėrė 40 proc. mažiau, nei normalios, be to, jų riebalinis sluoksnis buvo daugiau nei 50 proc. mažesnis. Tolimesni tyrimai atskleidė, kad ilgą laiką riebiai maitintų pelių be MGAT2 kraujyje buvo mažiau insulino ir jos geriau toleravo gliukozę, nei įprastos pelės.
Mokslininkai mano, kad pagrindinė šiuo metu išsivysčiusiose šalyse siaučiančios nutukimo epidemijos priežastis – tai, kad žmogaus organizmas „elgiasi” vis dar taip pat, kaip ir prieš tūkstančius metų, kai maisto trūkumas buvo įprastas dalykas. Mūsų laikais perteklinės kalorijos riebalinio sluoksnio pavidalu kaupiamos „juodai dienai”, kuri paprastai niekada neateina. O MGAT fermentai vaidina svarbų vaidmenį tokiame energijos atsargų kaupimo procese.
Pasak leidinio, Vakarų šalyse, kuriose beveik ketvirtadalį vyrų ir moterų kamuoja nutukimas, nuo storėjimo apsaugančios tabletės būtų labai paklausios.
Tokie vaistai jau kuriami: pavyzdžiui, pernai JAV buvo pristatytas eksperimentinis preparatas AICAR, priverčiantis raumenis „manyti”, kad jie ilgai ir sunkiai dirbo. Taip sudeginamas didesnis riebalų kiekis ir žmogus tampa lieknesnis. Tačiau farmakologai perspėja, kad prireiks dar daug laiko, kol šis vaistas pasieks rinką. Kalifornijos universiteto mokslininkų tyrimas atveria alternatyvų kelią nuo nutukimo saugantiems vaistams kurti.
Daktaro R. Farese ir jo kolegų tyrimo medžiaga paskelbta žurnale „Nature Medicine”.