Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir pienas, praneša „This is London”.
Patariamasis komitetas naujų maisto produktų ir procesų klausimais pranešė, kad nenustatyta jokių ypatingų skirtumų tarp klonuotų bei įprastiniais būdais išaugintų gyvūnų mėsos ir pieno.
Tokia išvada sutampa su ankstesnių mokslininkų vertinimų rezultatais. Vis dėlto mokslininkai perspėja: „Mėsos ir pieno sudėties įrodymai yra gana riboti, todėl reikia daugiau įrodymų, atskleidžiančių, kaip gyvūnų auginimas skirtingose aplinkose daro poveikį mėsai ir pienui.”
Britanijos maisto produktų standartų agentūra ateinantį mėnesį ketina išanalizuoti minėto komiteto išvadas ir pateikti vyriausybei rekomendacijas. „Patariamasis komitetas patvirtino, kad klonuotų galvijų bei jų palikuonių mėsa ir pienas greičiausiai nekelia jokios grėsmės”, – sako agentūros vyriausiasis mokslininkas Endriu Veidžas (Andrew Wadge).
Šiuo metu Jungtinėse Valstijose, Pietų Amerikoje ir Azijoje ūkininkams leidžiama veisti klonuotas karves, avis ir kiaules, siekiant padidinti mėsos ir pieno gamybos apimtis. Europos ūkininkams, norintiems tuo užsiimti, būtina gauti specialų leidimą. Europos Komisija siūlo visai uždrausti klonuotų gyvūnų mėsą ir pieną.
Verta paminėti, kad Didžiojoje Britanijoje buvo užfiksuoti trys atvejai, kai aptikta klonuoto gyvūno mėsos. Du atvejai Škotijoje buvo susiję su Jungtinėse Valstijose klonuotos karvės jautukais. O trečiuoju atveju mėsinei Londone buvo atsiųsta Amerikoje klonuotos karvės atsivesto jautuko mėsos.