Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Ypač daug karotino ir magnio yra cukinijos žievelėje, taigi lupti šios daržovės prieš kulinarinį apdorojimą nerekomenduojama.
Cukinijos spartina medžiagų apykaitos procesus, stiprina raumenis ir širdį, šalina iš organizmo vandenį ir žalingas medžiagas, pašalina iš žarnyno toksinus ir “suriša” riebalus, padeda esant vidurių užkietėjimui. Jomis patariama gydyti širdies ir kraujagyslių, inkstų ligų sukeliamus pabrinkimus, be to, cukinijos yra puikus liesėjimui skirtų dietų komponentas. Cukinijų sultys gerina motorinę žarnyno funkciją, saugo nuo kolito, podagros; jų produktus ypač patariama vartoti sergantiems hepatitu, tulžies pūslės akmenlige, cholecistitu, nefritu, hipertonija, diabetu, turintiems antsvorio, sergantiems ateroskleroze ir tiems, kuriems padidėjęs cholesterolio kiekis.
Kaukė pėdų odai minkštinti
Sukietėjusią pėdų odą suminkštinti padės šviežių cukinijų kaukė. Daržovę smulkiai supjaustyti, išdėlioti ant marlės ir uždėti ant padų. Palaikyti 30 minučių, po to nuplauti šiltu vandeniu, pėdas patepti riebiu maitinamuoju kremu.