REXSAN

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą.

Ar žinote, kad:

– graužiant žalią morką, stiprėja dantenos, mažėja mikrobų burnoje ir visame organizme;  

– morkų sultys ypač efektyvios sumaišytos su burokėlių, agurkų ar kitų daržovių bei vaisių sultimis;

– morkas rekomenduojama valgyti su aliejais, pienu ar grietinėle, nes tik tuomet jose esantis karotinas virsta vitaminu A;

– mažiau karotino organizmas pasisavina, kai trintos morkos valgomos su cukrumi;

– morkose yra virškinamojo trakto veiklą gerinančios celiuliozės, todėl vaikams, kuriuos dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, ryte ir vakare reikėtų duoti po 1–2 šaukštelius tarkuotų morkų;

– dalis vitaminų žūsta morkas verdant ar kepant, todėl jas patariama dėti į verdantį vandenį ir virti ant mažos ugnies.

Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios morkose:

– stiprina viso kūno gleivines;

– aktyvina medžiagų apykaitą ląstelėse, padeda joms atsinaujinti, stabdo jų senėjimo ir degeneracijos procesus;

– stimuliuoja nagų ir plaukų augimą;

– gerina odos būklę, didina jos elastingumą;

– stiprina imunitetą;

– gerina regėjimą;

– stiprina širdį ir kraujagyslių sistemą;

– padeda įveikti stresą.

Morkų sultys – turtingiausias vitamino A šaltinis. Jis labai naudingas gydant įvairias ligas. Morkų sultys padeda kovojant su vėžiu, jose gausu beta karotino ir svarbiausių vitaminų bei mineralų. Morkų sultys labai saldžios ir lengvai maišomos su vaisių sultimis.

Štai įvairūs jų pranašumai

• Morkų sultys, sumaišytos su kopūstų sultimis, turi šarminį poveikį ir apsaugo nuo rūgščių susidarymo.

• Morkų sultys – puikus vitaminų B ir C, kaip ir kalcio pektato, šaltinis – pastarasis mažina cholesterolio kiekį.

• Kasdien geriamos morkų ir špinatų sultys suteikia plaukų šaknims gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, stabdo plaukų slinkimą ir atkuria natūralią spalvą.

• Morkose daug angliavandenių, galinčių pakeisti žarnyno florą į nepūvančią formą.

• Vienas svarbiausių morkų sulčių pranašumų – jose gausu antioksidanto beta karotino, alfa karotino, gliutamino, kalcio ir kalio, vitaminų A, B1, B2, C ir E, kurie taip pat yra antioksidantai, apsaugantys ir maitinantys odą.

• Morkų sultys pasižymi šarmingumu, kuris valo ir atnaujina kraują.

• Šiose sultyse yra beta karotino. Organizme beta karotinas virsta vitaminu A, kuris svarbus stiprinant imuninę sistemą, palaikant sveiką odą, plaučius ir žarnyną, skatinant sveiką ląstelių augimą.

• Diuretinis poveikis padeda sutvarkyti šlapinimosi procesą ir saugo nuo inkstų uždegimo.

• Morkų sultys mažina riziką susirgti širdies ligomis ir aukšto kraujospūdžio grėsmę.

• Jos padeda kontroliuoti anemiją, kepenų problemas, opas, kraujo apytakos sutrikimus.

• Šios sultys valo kepenis, o reguliariai vartojamos padeda kepenims pašalinti riebalus ir tulžį.

• Neabejotina, kad morkų sultys – didžiausias vitamino A šaltinis. Vitaminas A svarbus gerai savijautai ir sveikoms akims.

• Morkose taip pat rastas augalinis hormonas tokokininas. Jis panašus į insuliną ir labai naudingas diabetikams.

• Morkos padeda išlaikyti šarmų pusiausvyrą organizme.

• Morkų sriuba yra efektyvus natūralus viduriavimo gydymo būdas

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE