REXSAN

Skaidulinių medžiagų bomba Baobabo vaisiuose!

„Juk tiesa, kad avys nuėda krūmus?.” „Taip. Tiesa.” (…) „Tada jos nuėda ir baobabus?”

 

„Pasakiau Mažajam princui, kad baobabai – ne krūmai, o medžiai, aukštumo sulig bažnyčia, ir kad jeigu jis atsigabentų net visą bandą dramblių, jie nesusidorotų nė su vienu baobabu.”

(Antoine de Saint-Exupéry „Mažasis princas”)

Ir iš tiesų suaugę baobabai (L. Adansonia Digitata) gali pasiekti iki 25 metrų aukštį, o jų kamienas – būti toks platus, kad ir dešimties vyrų nepakaktų jam apglėbti. Sausringoje Afikoje vietos gyventojų baobabai dažnai vadinami „gyvenimo medžiais”, mat vietiniai žino galybę įvairių baobabo panaudojimo būdų. Kone visas medis yra praktiškai vertingas – nuo raudonų šaknų, iš kurių gaminami dažai, iki aukštai augančių vaisių, kurie yra itin vertingi maistine prasme.

Baobabo vaisiai glūdi storose ankštyse, kurios, išskobus vertingą minkštimą, gali būti panaudojamos vietoje dubenėlių maisto produktams. Sunokusiose baobabų ankštyse yra gausu sauso balkšvo vaisių minkštimo, kuriame natūraliai yra labai mažai drėgmės. Tai yra vienas iš faktorių, leidžiančių minkštimą apdoroti žemoje temperatūroje, taip išsaugant visas naudingąsias maistines savybes.

Maistingumas. Sunokusios ankštys yra suskaldomos, iš jų atskiriamas minkštimas, iš kurio po to pašalinamos sėklos. Minkštimas sumalamas į smulkius miltelius, kurie gali būti plačiai vartojami. Vietiniams gyventojams baobabo vaisiai yra svarbus maistingųjų medžiagų ir pajamų šaltinis. Net 50% baobabo vaisiaus sudaro skaidulinės medžiagos. Jos užtikrina ilgiau išliekantį sotumo jausmą ir palaiko sveiką žarnyno darbą. Be to, vaisiuose gausu kalcio – skaičiuojant pagal svorį, baobabo vaisiuose kalcio yra net daugiau nei karvės piene ir daugelyje sūrių. Kalcis yra vienas iš svarbiausių mineralų, randamų žmogaus organizme. Nuo jo tiesiogiai priklauso dantų ir kaulų sveikata, virškinimo fermentų funkcionavimas ir raumenų darbas. Dar daugiau, baobabų vaisiuose yra vitamino C – kur kas daugiau nei kiviuose ir apelsinuose! Vitaminas C padeda kovoti su nuovargiu ir atsikratyti laisvųjų radikalų, kurie prieš mūsų valią paankstina senėjimo procesus. Be to, su maistu gaudami pakankamą kiekį vitamino C, galime džiaugtis pagerėjusia medžiagų apykaita, mat šis vitaminas padeda geriau transportuoti deguonį ir maistingąsias medžiagas po visus žmogaus kūno organus.

Skonis ir vartojimas. Baobabo milteliai pasižymi aštroku citrusiniu aromatu. Maišykite baobabo vaisių miltelius į sveikuosius kokteilius (suteiksitie jiems ne tik skonio, bet ir svorio, dėl ko sotumo jausmas išliks dar ilgiau), barstykite pusryčių košes, jogurtą, sausus pusryčius. Be to, šiuos miltelius galite dėti į savo kepinių tešlą. Išsikepkite ypač kvapnius citrininius keksiukus su baobabo vaisių milteliais.

Per dieną rekomenduojama suvartoti iki 4 arb. š. baobabo vaisių miltelių. Padalinkite šią dozę į dvi dalis ir vartokite ryte bei per pietus, įmaišydami į pageidaujamą gėrimą ar patiekalą. Jei esate fiziškai aktyvūs, pasigaminkie gaivinamojo baobabo gėrimo: 4 arb. š. miltelių įmaišykite į didelį kiekį vandens ir periodiškai gurkšnokite sportuodami, išėję pasivaikščioti ar važinėdami dviračiu.

Ekologiškai augintų baobabų vaisių miltelių po „Žaliojo pakelio” vardu ieškokite visose „Bioteka” parduotuvėse.

Daugiau informacijos:

Bioteka

TAIP PAT SKAITYKITE