Eurovaistinė

Geležis – būtina moters organizmui

Žmogaus organizme geležis naudojama hemoglobino gamybai, kuris iš plaučių kapiliarų  į audinius  ir organus  išnešioja deguonį. Pritrūkus geležies, kraujyje  sumažėja  ir hemoglobino kiekis. Tada iškyla didelė grėsmė susirgti mažakraujystė, kada organizmas pradeda jausti deguonies badą, dusti. Geležis taip pat reikalinga organizmo fermentinėms funkcijoms palaikyti, trūkstant geležies mažėja atsparumas infekcinėms ligoms.


Kodėl atsiranda geležies trūkumas?

Nuo geležies trūkumo kenčia apie 30% moterų ir vaikų. Vaikams jos dažniausiai trūsta dėl dar pilnai nesusiformavusių geležies rezervų ir neįvairios mitybos.

Motinos įsčiose augančiam vaisiui, jog vyktų normali kraujo kūnelių gamyba, reikalingas papildomas kiekis geležies. Ypatingai šis poreikis padidėja paskutiniame nėštumo trimestre, kai tarp kelių nėštumų būna maži laiko tarpai.

Pasireiškiantys simptomai

Esant geležies trūkumui, dažniausiai atsiranda šie požymiai: blyški  oda, plaukų  šiurkštumas,  slinkimas,  nagų  trapumas,  lūpų  kampučių  įtrūkimai,  opelės  burnoje,  galvos  svaigimas,  mirgėjimas akyse,  padažnėjęs  kvėpavimas,  greitas nuovargis,  irzlumas, mieguistumas  ir  kt.

Tiksli  diagnozė  patvirtinama  atlikus  kraujo  tyrimus.  Sveikos  moters  1  litre  kraujo  turėtų  būti  116 – 160 gramų  hemoglobino  (geležies  kiekis joje  –  14,3 – 26  mmol/l). I ir III nėštumo trimestruose anemija diagnozuojama, kai hemoglobino (Hb) koncentracija kraujyje mažesnė nei 110 g/l, II nėštumo trimestrą – 105 g/l.

Kaip išlaikyti geležies pusiausvyra organizme?

Geležies trūkumą geriausiai koreguoja tinkama  dieta, papildomai    skiriami  peroraliniai preparatai.

Produktai,  turintys  daugiausia  geležies:  raudona  mėsa,  kepenys, žuvis, burokėliai,  pupos,  pupelės,  žalieji  žirneliai,  raudongūžiai  kopūstai,  krienai,  petražolės,  dilgėlių,  burokų lapai,  kiaušinių  tryniai,  džiovinti  vaisiai,    riešutai,  slyvos,  granatai,  žemuogės,  vynuogės,  morkos,  pomidorai,  bulvės.

Geležies  įsisavinimui trukdo: kalcis, magnis, cinkas. Kai kurie maisto produktai: kava, arbata, pieno produktai, kruopos.

Geležies įsisavinimą gerina: vitaminas C, B gupės vitaminai, vaisiuose esanti fruktozė.

Atsižvelgiant į šias pastabas geležies preparatai skiriami tarp valgymo momentų. Juos rekomenduojama užsigerti vaisių sultimis.

Geriausiais pasirinkimas – Ferromax

Rekomenduojama vartoti:

• mažakraujystės profilaktikai;
• nėščioms moterims;
• sveikstantiems po ligos;
• vyresnio amžiaus žmonėms;
• besilaikantiems dietos;
• sportininkams;
• jaučiantiems nuovargį, stresą ir nervinę itampą.

Skanaus ir skrandžio nedirginančio Ferromax tonic strong sudėtyje yra dienos poreikį atitinkantis geležies kiekis, gaunamas iš geležies citrato ir augalų, kuriuose gausu šio elemento: juodųjų serbentų sulčių, medaus, dirvinio asiūklio ekstrakto, didžiosios dilgėlės ekstrakto, karpotojo beržo lapų ekstrakto, vaistinės juozažolės ekstrakto, siauralapio gysločio ekstrakto, vaistinės melisos ekstrakto.

Rekomenduojama gerti po 15ml (1 valgomąjį šaukštą) toniko per dieną prieš valgį. Pagaminta Suomijoje

TAIP PAT SKAITYKITE