Kelios papildomos brokolių porcijos per savaitę gali apsaugoti vyrus nuo prostatos vėžio, teigia britų mokslininkai.
Brokoliuose esantis cheminis elementas paskatina daugybę genetinių pokyčių, suaktyvindamas kai kuriuos genus, kurie kovoja su vėžiu, ir nuslopindamas kitus, kurie skatina navikų susidarymą, teigia Richard Mithen, Britanijos maisto tyrimo instituto biologas.
Esama daug duomenų, jog sveikas maistas su daug vaisių ir daržovių mažina vėžio riziką, tačiau dabar žurnale “PLoS One” paskelbtas tyrimas yra pirmasis, kuriuo nagrinėjama, kaip tas tas biologinis mechanizmas veikia, teigia R. Mithen, vadovavęs tyrimui.
Prostatos vėžys yra antras po plaučių vėžio, nuo kurio dažniausiai miršta vyrai. Kasmet pasaulyje prostatos vėžys nustatomas 680 tūkstančiams vyrų, o miršta maždaug 220 tūkstančių.
Mokslininkai į dvi grupes padalijo 24 vyrus su prostatos vėžio grėsmės požymiais ir vienus metus kas savaitę jiems davė po keturias papildomas porcijas brokolių arba žirnių.
Mokslininkai reguliariai ėmė audinių pavyzdžius ir nustatė, kad brokolių gavę vyrai patyrė šimtus pokyčių genuose, kurie yra žinomi kaip galintys kovoti su vėžiu.
Brokoliams šiuo atveju prilygsta kitos daržovės, kurios turi medžiagos izocianato: Briuselio kopūstai, kalafiorai, kopūstai, krienai ir kitos.
Tačiau brokoliai dar turi ypač veiksmingos medžiagos sulforafano, kuris, mokslininkų nuomone, šiai daržovei suteikia papildomų galių kovoti su vėžiu.
“Kai žmogus suserga vėžiu, kai kurie genai yra išjungiami, o kiti – įjungiami. Brokoliai, kaip atrodo, įjungia genus, kurie trukdo vėžiui vystytis, ir išjungia kitus, kurie padeda vėžiui plisti”, interviu “Reuters Health” sakė R. Mithen.
Pasak jo, brokolių valgiusieji tiriamieji patyrė maždaug 400-500 genų pokyčių, o daugiausia naudos turėjo tie asmenys, kurie turi geną GSTM1. Šį geną turi maždaug pusė žmonių.
Mokslininkai nestebėjo vyrų tiek ilgai, kad nustatytų, kam iš jų išsivystė vėžys, tačiau mano, kad tyrimo rezultatai skatina kas savaitę papildomai suvalgyti kelias daržovių porcijas.
Jie taip pat mano, kad minimosios daržovės turi panašų poveikį ir kitoms organizmo dalims ir turbūt apsaugo nuo kuo įvairiausių vėžio rūšių.
Įvairūs kiti tyrimai yra nustatę, kad nuo prostatos vėžio apsaugo pomidorai, ypač virti, taip pat žalioji arbata, seleno ir vitaminų E ir C papildai, sojų produktai, vynuogės, lašiša ir upėtakis, be to, reikia vengti riebaus gyvulinės kilmės maisto.