Gudručio vaistinė

Nemiga

Kaip dažnai pasitaiko nemiga? Miegas – natūralus organizmo poreikis, jį daugelis žmonių patenkina lengvai, tačiau yra ir tokių, kuriems gana sunku užmigti. Trečdalį gyvenimo žmogus pramiega. Taigi miegas yra mūsų gyvenimo dalis. Miegas ypatingą reikšmę turi žmogaus nervų sistemos veiklai, protiniam darbui. Miegodamas žmogus netgi auga.

Miego sutrikimus patiria apie 20-40 proc. žmonių. Pusė iš visų, kurie patiria besikartojančią nemigą, tvirtina, kad jie sunkiai užmiega, ir tai turi įtakos savijautai dieną. Tie žmonės turėtų kreiptis į gydytoją. Tačiau didžioji dalis besiskundžiančiųjų nemiga nesikreipia pagalbos. Moterys ir vyresni nei 65 metų abiejų lyčių atstovai 1,5 karto dažniau yra linkę į nemigą nei kiti žmonės. Vieniši žmonės (pvz., našliai, išsituokusieji) ir dirbantys naktimis ar pamaininį darbą taip pat labiau rizikuoja patirti nemigą. Nemiga yra būdingesnė žmonėms, sergantiems terapinėmis ar psichinėmis ligomis.

Nemiga yra neadekvataus ar blogo miego simptomas. Paprastai ji pasireiškia sunkiu užmigimu, prabudimais ir bloga miego kokybe. Svarbiausia, kad nemiga nėra paprastai apibrėžiama pagal tai, per kiek laiko žmogus užmiega ir pagal tai, kiek laiko jis miega. Žmonės, besiskundžiantys nemiga, savo blogo miego neigiamas pasekmes patiria dieną. Dažnai kenčiantys nuo nemigos skundžiasi išsekimu ir nuovargiu, sunkumu sutelkti dėmesį, dirglumu, atminties problemomis. Taigi nemigą dažnai atspindi įvairių simptomų derinys.

Nemiga gali būti skirstoma į laikiną ir nuolatinę. Laikina nemiga yra neilgai trunkantis (paprastai trumpiau nei savaitę) miego sutrikimas. Kai toks miego sutrikimas kartojasi, jis vadinamas protarpiniu. Paprastai jo priežastis yra stresas ar miego aplinkos, miego režimo pasikeitimas. Kai nemiga kartojasi daugelį naktų ir tęsiasi ilgiau nei mėnesį, sakoma, kad ji yra nuolatinė. Nuolatinės nemigos priežasčių gali būti daug, tarp jų – miego sutrikimai, psichikos sutrikimai ar kitos medicininės problemos. Taip pat ją gali sukelti kai kurie vaistai ir narkotinės medžiagos, blogi miego įpročiai.

Prieš kreipdamiesi į gydytoją, pirmiausia turėtumėte įvertinti savo miego įpročius. Jeigu jūsų miego įpročiai yra geri, bet jūsų miegas vis tiek sutriko, laikas kreiptis pagalbos į savo gydytoją. Nustatyti jūsų miego problemas ir nuspręsti, kaip geriausiai jas gydyti, padės miego dienynas, vedamas savaitę iki atvykstant pas gydytoją. Daugeliui pacientų gydytojas gali nustatyti miego problemų priežastis ir šias problemas išgydyti.

Kokie yra neigiami nemigos padariniai? Didesnė rizika susirgti depresija, didesnė širdies-kraujagyslių ligų rizika, padidėjęs nedarbingumas, sumažėję pasiekimai darbe, sumažėjęs darbo produktyvumas ir saugumas.

Nemiga pasireiškia įvairiais būdais: sunku užmigti, užmigti nėra sunku, bet iškyla sunkumai dėl dažnų prabudimų, prabundama per anksti. Nemigos simptomai, pasireiškiantys dieną: mieguistumas, nerimas, išsiblaškymas, suprastėjusi atmintis, irzlumas. Kiek turi miegoti žmogus? Tiek, kad dieną jaustųsi budrus. Paprastai nuo 7 iki 9 valandų (kiekvienam žmogui – individualu) geros kokybės miego. Laikina ir trumpalaikė nemiga paprastai atsiranda žmonėms, kurie laikinai patiria vieną ar daugiau neigiamų veiksnių: stresą, aplinkos trikdžių, temperatūros svyravimus, vaistų poveikį. Nemigą sukeliantys veiksniai: prasta miego higiena, tikėjimas, kad bus sunkumų užmiegant ir nerimas dėl to, didelių kofeino kiekių vartojimas, alkoholio vartojimas prieš miegą, rūkymas prieš miegą, snūduriavimai dieną ar vakare, nereguliarus ėjimo miegoti ir kėlimosi laikas.

Kaip gydoma nemiga. Žmonės, kurie skundžiasi laikina nemiga, neturėtų pradėti gydytis stipriais vaistais. Pirmiausia reikia išanalizuoti priežastys, sukėlusias laikiną nemigą. Jei nemiga yra trumpalaikė, kaip vienas iš būdų, kuriuo galėtume įveikti nemigą, – augalinių ekstraktų pagrindu sukurti vaistai. Pvz., šiuo metu neseniai pasirodęs DORMIPLANT tinka tiems, kurie skundžiasi laikina nemiga. Tinka ir žmonėms, kurie susiduria su nuolatiniu stresu darbe, jaučia nerimą. DORMIPLANT galima įsigyti be recepto, nes jo vartojimas yra saugus, prie šio vaisto nepriprantama. DORMIPLANT pakuotėje yra net 50 tablečių – daugiau nei įprasta panašios grupės vaistų.

Darius Krištaponis,
šeimos medicinos centro gydytojas