Kas iš mūsų nėra girdėjęs, kad naudinga valgyti žuvį, nes joje esančios omega-3 riebalų rūgštys naudingos ne tik širdžiai, bet ir kraujagyslių sistemai?! Tačiau mažai žinome apie tai, kad omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia vaikų sveikatą.
Omega-3 riebalų rūgštys yra reikalingos vaiko vystymuisi ir augimui nuo pat gyvybės užsimezgimo motinos įsčiose.
Be visų kitų teigiamų savybių, omega-3 riebalų rūgštys yra svarbios atminčiai ir dėmesiui sutelkti. 1 Ši savybė ypač svarbi hiperaktyviems vaikams, turintiems dėmesio sutelkimo problemų. Būtent dėl šių savybių omega-3 riebalų rūgštys svarbios ir kalbant apie bendrą gyventojų sveikatą. Pavyzdžiui, Norvegija savo piliečiams pataria kasdien suvartoti ne mažiau kaip po vieną šaukštelį žuvų taukų – tai atitinka 1-2 gramus omega-3 riebalų rūgščių. Mes taip pat patariame rūpintis savo ir vaikų sveikata ir vartoti omega-3 riebalų rūgštis.
SmartKidz – Omega 3 ir vitaminų A, D ir E šaltinis, kad augtume sveiki!
1. Kas yra „Apovit SmartKidz”?
„Apovit SmartKidz” – tai minkšti citrinų skonio kramtomieji guminukai, kurių sudėtyje yra omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų A, D ir E.
2. Kodėl reikėtų vartoti „Apovit SmartKidz”?
Omega-3 riebalų rūgštys labai svarbios smegenų, nervų sistemos bei akių tinklainės vystymuisi.2 Klinikiniai tyrimai parodė, kad nėštumo metu vartojant omega-3 riebalų rūgštis padidėja vaiko IQ lygis3 ir kad egzistuoja ryšys tarp omega-3 riebalų rūgščių kiekio ir kalbinių gebėjimų.4 Hiperaktyvumo sindromą turintys vaikai, vartojantys omega-3 riebalų rūgštis, pasiekė teigiamų rezultatų – pagerėjo jų gebėjimas susikoncentruoti. 5
Vitaminai A ir D svarbūs imuninei sistemai. Šių vitaminų trūkumas didina vaikų ir suaugusiųjų viršutinių kvėpavimo takų infekcijos tikimybę. Be to vitaminas D svarbus kaulams.6
3. Kas gali vartoti „Apovit SmartKidz”?
Produktas pirmiausia skirtas vaikams, tačiau „Apovit SmartKidz” tinka ir suaugusiesiems, norintiems gauti sveikatai naudingą žuvų taukų dienos dozę paprastu ir labai skaniu būdu.
4. Kokia rekomenduojama dienos dozė?
Rekomenduojama dienos dozė – 1-2 kramtomieji guminukai, vartojami nuo 3 metų amžiaus. Guminukus gali vartoti ir jaunesni vaikai, jei moka kramtyti.
Tokia pat dienos dozė rekomenduojama ir vyresniems vaikams – 1-2 kramtomieji guminukai.
5. Ar galima viršyti rekomenduojamą „Apovit SmartKidz” dienos dozę?
Rekomenduojamos dienos dozės negalima viršyti pirmiausia dėl produkte esančių riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E.
6. Ar gali preparatą vartoti nėščiosios arba žindyvės?
Pasaulio sveikatos organizacija pataria nėščiosioms ir žindyvėms per dieną vartoti ne mažiau kaip 2,6 g nesočiųjų riebalų rūgščių embriono arba kūdikio poreikiams patenkinti. Tyrimai parodė, kad vaikai, kurių motinos vartojo omega-3 riebalų rūgštis, gavo geresnius intelekto testo rezultatus, taip pat buvo geresnis jų psichomotorinis vystymasis. 7 Nėščiosios ir žindyvės gali drąsiai vartoti „Apovit SmartKidz”, nes šiuo gyvenimo laikotarpiu omega-3 riebalų rūgščių poreikis yra didesnis nei įprastai.
Žuvų taukai gali būti ne tik naudingi ir reikalingi augančiam organizmui, bet ir labai skanūs.
1. J. Bryan, D. Hugher, E. Calvaresi, Jan-Willem van Klinken. Nutrients for Cognitive Development in School-aged Children. International Life Sciences Institute, „Nutrition Reviews”. 2004, pp. 295-306(12)
2. Hadders-Algra M., Bouwstra H., van Goor S.A., jck-Brouwer D. A., Muskiet F.A. Prenatal and early postnatal fatty acidstatus and neurodevelopmental outcome. J. Perinat Med 2007, 35 Suppl 1 S28-S34.
3. Helland I. B., Smith L., Saarem K., Saugstad O. D., Drevon C.A. Maternal supplementation with very-long-chain n-3fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics 2003 Jan, 111(1); e39-e44.
4. Ryan A., Nelson E. Assessing the effect of docosahexaeionicacid on cognitive functions in healthy, preschool children, a randomized placebo-controlled, double blind study. Clin Pediatr (Philal. 2008;4714);355-62.
5. Richardson A.J., Montgomery P. The Oxford Durham Study a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordinationdisorder. Pediatrics 2005 May; 115(5); 1360-6.
6. Ginde et al. Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the third national health and nutrition examination survey. Arch Intern Med 2009; 169(4); 384-390.
7. Singh M. Essentials Fatty Acids, DHA and Human Brain. Indian J. Pediatr 2005; 72(3); 239-242.
Apovit/014