Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų, tokių kaip verotoksigeninė E. Coli (VTEC) bakterija ar kampilobakterija. Bakterijos sukelia žmonių, ypač mažų vaikų sveikatai pavojingas infekcijas.
Pasak mokslininkų, dažniausiai apsinuodijimą sukelia paukštienoje ir kiaušiniuose esančios salmonelės bakterijos bei vištienoje aptinkamos kampilobakterijos.
Ypatingos formos VTEC bakterija gyvena karvių žarnyne. Melžimo metu pienas gali būti užterštas šiomis bakterijomis, kurios žmonėms gali sukelti sunkų viduriavimą. Užsikrėtus, ypač vaikams, padidėja rizika išsivystyti hemolitiniam ureminiam sindromui (HUS), kuris gali sukelti įvairias komplikacijas. Suaugęs žmogus gali ir nežinoti, kad užsikrėtė VTEC bakterija, jeigu nejaučia jokių simptomų.
Kampilobakterijų gamtoje randama visur, taip pat paukščių ir naminių gyvūnų virškinamajame trakte. Jos yra pagrindiniai žmonių viduriavimo ligų sukėlėjai ir dažniausiai perduodamos per gyvūninės kilmės maisto produktus. Kampilobakterioze dažniau serga jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai.
Be šių VTEC bei kampilobakterijų, piene gali atsirasti ir salmonelių, listerijų ir Q-karštinės bei tuberkuliozės sukėlėjų. Apsisaugoti nuo maisto kilmės infekcijų galima pieną geriant pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą. Jeigu vaikai mėgsta gerti šviežią (tik po melžimo) pieną, rekomenduotina jį termiškai apdoroti. Svarbu, kad vaikai kruopščiai plautų rankas prieš kiekvieną valgį ar gėrimą, nes sukėlėjai gali būti pernešti kontakto su gyvūnais metu.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad atšilus orams, padidėja rizika susirgti su maistu plintančiomis infekcijomis. Siekiant išvengti E. coli, kampilobakterijų ir kitų per žalią pieną plintančių infekcijų, specialistai rekomenduoja vartoti tik pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus.
Pieno produktai greitai genda, todėl ypač svarbu pieną ar jo produktus laikyti ne aukštesnėje kaip +6°C temperatūroje, nevartoti produktų su pasibaigusiai tinkamumo vartoti terminais, laikytis asmens higienos (būtina švariai su muilu plauti rankas). Daugelis minėtų bakterijų sukeltų infekcijų nėra sudėtingos ir tesukelia kelias dienas trunkantį viduriavimą, skrandžio skausmus ir karščiavimą. Tačiau vaikams, vyresnio amžiaus ir chroniškomis ligomis, tokiomis kaip diabetas ar AIDS, besiskundžiantiems žmonėms apsinuodijimas gali baigtis mirtimi. Jei suaugęs žmogus ar vaikas tuštinasi daugiau kaip tris kartus per parą, jau galima diagnozuoti viduriavimą. Net jei tuštinamasi rečiau kaip tris kartus, tačiau išmatos yra skystesnės nei įprastai, taip pat reikia kreiptis į gydytoją.